Όπως αναφέρει το Associated Press, στην ομόφωνη απόφασή του το Δικαστήριο τάχθηκε υπέρ του ισραηλινού στρατού (IDF) και έκρινε ότι οι διαδηλώσεις των παλιστινίων εντάσσονται στη χρόνια ένοπλη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, συμπαιρένοντας ότι η χρήση πραγματικών πυρών είναι σύμφωνη με τους κανόνες της ένοπλης σύγκρουσης.

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση, Yesh Din, που ασχολείται με τα ανθρώπινα δικαιώματα, σχολίασε στο τουίτερ ότι «οι δικαστές έχασαν μια ευκαιρία να δώσουν τέλος στη συνέχιση των δολοφονιών και των τραυματισμών». Από την πλευρά του, ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Άβιγκντορ Λίμπερμαν, που ανακοίνωσε χθες το σχέδιο για 2.500 νέους οικισμούς στη Γάζα, καλωσόρισε την απόφαση, κάνοντας κριτική στις ανθρωπιστικές οργανώσεις που εναντιώθηκαν στον στρατό.

Οι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας διαδηλώνουν από τις 30 Μαρτίου με αίτημα το δικαίωμα των Παλαιστινίων να επιστρέψουν στη γη από την οποία εκδιώχθηκαν ή αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν κατά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948. Πάνω από 100 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και χιλιάδες έχουν τραυματιστεί από τότε που ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις από τα πυρά των Ισραηλινών στρατιωτών.

Σύμφωνα με την Jerusalem Post, στις ακροάσεις του δικαστηρίου το κλίμα ήταν ορισμένες φορές τεταμένο, με το Δικαστήριο, μετά τη δικαίωση του στρατού να κάνει συστάσης για να μειωθεί ο αριθμός των νεκρών και να εξετάζονται πιο αναλυτικά οι μεμονωμένες δολοφονίες Παλαιστινίων από στρατιώτες