του Μηνά Κωνσταντίνου

Την περασμένη Τρίτη, η αστυνομία πέρασε χειροπέδες στον πρώην υπουργό, κυβερνητικό εκπρόσωπο των κυβερνήσεων του Χοσέ Μαρία Αθνάρ και πρόεδρο της Αυτονομίας της Βαλένθια, Εντουάρντο Θαπλάνα για υπόθεση δωροδοκίας, ξεπλύματος μαύρου χρήματος και φορολογικών εγκλημάτων. Τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης ABC και El Pais κάνουν λόγο για μίζες που ξεπερνούν τα 10 εκατ. ευρώ, που είχε κρύψει επιμελώς σε offshore στον Παναμά μέσω εταιρειών από την Παραγουάη. Μαζί του φέρονται να συνελήφθησαν ακόμη δέκα άτομα, όλοι τους από το Λαϊκό Κόμμα.
 
Την ίδια ημέρα, η ισπανική Δικαιοσύνη κλήτευσε τον Χοσέ Ενρίκε Φερνάντεθ ντε Μόγια, γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομία και «νούμερο 2» του σημερινού υπουργού Προϋπολογισμού, Κριστομπάλ Μοντόρο, αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για κατάχρηση εξουσίας και δημοσίων πόρων, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.
 
Μόλις την Πέμπτη, η ισπανική Δικαιοσύνη καταδίκασε σε δεκάδες χρόνια φυλάκισης 29 άτομα για την «υπόθεση Γκουρτέλ». Μία υπόθεση που για μίζες σε πολιτικά πρόσωπα με αντάλλαγμα δημόσια συμβόλαια, από το 1999 έως το 2005. Μεταξύ των καταδικασθέντων, ο πρώην ταμίας του Λαϊκού Κόμματος, Χοσέ Λουίς Μπάρθενας, καθώς και ο επιχειρηματίας Φρανσίσκο Κορέα, που φέρεται να είχε κεντρικό ρόλο, τόσο στη διαφθορά όσο και μετέπειτα στην εκδίκαση της υπόθεσης.
 
Ο πρώτος καταδικάστηκε σε 33 χρόνια φυλάκισης και ο δεύτερος σε 33, ενώ το Λαϊκό Κόμμα καλείται να επιστρέψει 245.000 ευρώ. Επίσης, η απόφαση του δικαστηρίου τεκμηρίωσε πως «μια οικονομική και λογιστική δομή παράλληλη με την επίσημη, υπήρρχε τουλάχιστον από το 1989» για το κυβερνών κόμμα.
 
Αξίζει να σημειωθεί πως στη δίκη κλήθηκε να καταθέσει ακόμα και ο σημερινός πρωθυπουργός, δεύτερος στην ιεραρχία του Λαϊκού Κόμματος και πολιτικός «εξάδελφος» του Αντώνη Σαμαρά, Μαριάνο Ραχόι. Μάλιστα, σύμφωνα με τα ισπανικά μέσα, κατά τη δίκη προέκυψε η διαρροή γραπτού μηνύματος του εν ενεργεία πρωθυπουργού στον Μπαρθένας κατά την ανάκρισή του, με το οποίο τον καλούσε «να είσαι δυνατός».
 
Αυτό, βέβαια, δεν εμπόδισε τον Ραχόι να κάνει λόγο, μετά τις καταδίκες της Δικαιοσύνης, για «10 ή 15 μεμονωμένες περιπτώσεις», δηλώνοντας πως το Λαϊκό Κόμμα «είναι κάτι περισσότερο». Πάντως, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ισπανία, Δώρα Μακρή, η περίπτωση Μπαρθένας έλαβε τόσο  μεγάλες διαστάσεις κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης Γκρουτέλ, που πρόκειται να εκδικαστεί ξεχωριστά. Η ίδια μάλιστα, μεταφέρει πως το ζήτημα έχει ήδη προκαλέσει πολιτικό σεισμό στην Ισπανία, όπου οι Σοσιαλιστές κατέθεσαν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης μειοψηφίας του Ραχόι, με τη συνέχεια να αναμένεται πολύ ενδιαφέρουσα.
 

Καταδίκες και αλλού

 
Την προηγούμενη εβδομάδα, την περασμένη Τρίτη, ο υπουργός Προϋπολογισμού του πρώην προέδρου Φρανσουά Ολάντ, Ζερόμ Καχουζάκ,  άκουσε το δικαστήριο να τον καταδικάζει σε δύο χρόνια φυλάκιση για φορολογική απάτη, αφού πιάστηκε με αρκετά εκατομμύρια σε offshore.
 
Όπως έγραψε ο Guardian, στο στόχαστρο των αρχών βρέθηκε και η πρώην σύζυγός του, καθώς όπως αναφέρεται, «μαζί είχαν μια κερδοφόρα επιχείρηση μεταμόσχευσης μαλλιών, φροντίζοντας μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της αφρόκρεμας Γαλλίας. Έκρυψαν εκατομμύρια ευρώ από τις φορολογικές αρχές για δυο δεκαετίες, μεταφέροντας τα χρήματά τους σε όλο τον κόσμο, από την Ελβετία στη Σιγκαπούρη και τη νήσο Μαν». Σημειώνεται πως στην ίδια χώρα, τον περασμένο μήνα, η γαλλική αστυνομία προφυλάκισε και ανέκρινε τον Σαρκοζί σχετικά με τις παράνομες πληρωμές τις οποίες λέγεται ότι έκανε ο Καντάφι για την προεκλογική προεδρική καμπάνια του Σαρκοζί το 2007.
 
«Λίγες ημέρες αφότου ο Σαρκοζί αφέθηκε ελεύθερος, διατάχθηκε να δικαστεί για διαφθορά και αθέμιτη άσκηση επιρροής σε μια παρόμοια υπόθεση, στην οποία είχε ζητήσει πληροφορίες σχετικά με έρευνα για τον Καντάφι από έναν δικαστή εφετείου» όπως καταγράφει το Intercept.
 
Στη Ρουμανία, μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Νταρίους Βάλκοφ καταδικάστηκε σε οκτώ χρόνια φυλάκισης για τις κατηγορίες της αθέμιτης εμπορικής επιρροής, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και για παράνομες οικονομικές ή εμπορικές συναλλαγές. Μάλιστα, αυτόν τον κρατάνε σύμβουλο του σημερινού πρωθυπουργού, καθώς θεωρείται «κεφάλαιο για τον τόπο».
 
Στο Ισραήλ καταδικάστηκε ο πρώην υπουργός Τουρισμού σε δεκαπέντε μήνες φυλάκιση επειδή χρηματοδότησε φεστιβάλ κολλεγίου σε αντάλλαγμα με την πρόσληψη της φίλης του, ενώ ως γνωστόν, τους τελευταίους μήνες ο πρωθυπουργός Μπεντζαμίν Νετανιάχου αντιμετωπίζει δικαστικό κλοιό, την ώρα που η αστυνομία έχει ανακρίνει ακόμα και τον ίδιο για αρκετές υποθέσεις διαφθοράς στις οποίες φέρεται να εμπλέκεται.
 
Στην Νότια Κορέα, η πρώην πρόεδρος καταδικάστηκε σε 24 χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο 16 εκατ. δολαρίων για διαφθορά. Μάλιστα, η ίδια ανακοίνωσε πως δεν θα κάνει έφεση. Επίσης, οι Κορεάτες καταδίκασαν σε φυλάκιση ακόμα και την πρώην υπουργού Πολιτισμού της Παρκ, κατηγορούμενη πως είχε ρίξει «μαύρο» σε τουλάχιστον 10.000 καλλιτέχνες που ασκούσαν κριτική στην κυβέρνηση.
 
Στην Αυστραλία, το ανώτατο δικαστήριο καταδίκασε σε δέκα χρόνια φυλάκιση τον υπουργός Εξορύξεων με την κατηγορία της κακοδιοίκησης σε δημόσιο αξίωμα, για υπόθεση παραχώρησης άδειας εξορύξεων σε φίλο του, ενώ στην Ταϊλάνδη, δικαστήριο της Μπανγκόγκ καταδίκασε σε 42 χρόνια φυλάκιση τον πρώην υπουργό Εμπορίου, με την κατηγορία της παραποίησης συμφωνίας με την Κίνα για το ρύζι.
 
Στην χώρα μας, με εξαίρεση τον Άκη Τσοχατζόπουλο, την καταδίκη του Τάσου Μαντέλη για μίζα από τη Siemens μετά από 20 χρόνια και το εκατομμύριο Τσουκάτου, κάθε φορά που κατηγορείται κάποιος πρώην αιρετός για κάτι, η χώρα βρίσκεται πάντα αντιμέτωπη με… δόλιες θεωρίες συνομωσίας, «σφετερισμό των θεσμών» και της «δημόσιας ιδιότητας», «υπονόμευση του κράτους Δικαίου», «παρεμπόδιση της ομαλής λειτουργίας της πολιτικής ζωής», «κατάργηση της διάκρισης των εξουσιών» και «πολιτικές διώξεις» κατά οποιουδήποτε ελέγχεται.
 
Τελικά, μόνο στην Ελλάδα έχουμε ισχυρό κράτος Δικαίου. Ή και όχι…