Αθήνα και ΠΓΔΜ έκαναν ακόμα ένα βήμα, αναφορικά με την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, στον μαραθώνιο των διαπραγματεύσεων που είχαν την Πέμπτη και την Παρασκευή, ήταν το κοινό μήνυμα των δύο πλευρών. 

Με αφορμή την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, τόνισε ότι οι συζητήσεις έχουν εντατικοποιηθεί και η απόσταση που χωρίζει τα θέματα έχει μειωθεί, αν και υπογράμμισε ότι «ακόμα δεν υπάρχει τελική λύση».

«Είχαμε συναντήσεις χθες και σήμερα, μιάμιση ημέρα συνομιλιών. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι οι συζητήσεις ήταν λεπτομερείς, τα θέματα είναι καλά προσδιορισμένα και έχουν περιοριστεί. Δεν έχουμε ακόμη τελική λύση των θεμάτων, αλλά και οι δυο πλευρές είναι αποφασισμένες να κάνουν αρκετά για την επίτευξη συμφωνίας και εργάζονται σκληρά για να το πετύχουν», δήλωσε ο Μ. Νίμιτς.
 

Αφού σημείωσε ότι οι συζητήσεις των δύο υπουργών θα συνεχιστούν στις Βρυξέλλες, ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ τόνισε ότι «οι συνομιλίες έχουν εντατικοποιηθεί σημαντικά και οι δυο πλευρές έχουν σημαντικές θέσεις και εθνικά συμφέροντα που διακυβεύονται αλλά και οι δυο αναγνωρίζουν την σημασία της επίτευξης συμφωνίας και είναι αποφασισμένοι να το κάνουν».
 
Ερωτηθείς για το αν θα υπάρξει συνάντηση ανάμεσα στον Έλληνα και τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ στις αρχές Ιουνίου, ο ειδικός διαμεσολαβητής αρκέστηκε να πει ότι «οι δύο πλευρές γνωρίζονται πολύ καλά. Οι δυο υπουργοί μιλάνε συχνά και γνωρίζονται, οπότε θα βρουν έναν τρόπο για να το κάνουν». 


«Κρίσιμη διαπραγμάτευση»

 
Λίγο νωρίτερα, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας τις διαπραγματεύσεις σημείωσε ότι «Οι βόρειοι γείτονές μας έχουν εδώ και πάνω από εβδομήντα χρόνια μια κρατική οντότητα που λέγεται Μακεδονία και φέρουν ένα όνομα το οποίο χωρίς άλλον προσδιορισμό είναι ένα όνομα που παραπέμπει στον αρχαίο ελληνικό κόσμο. Αυτό πάμε να πάρουμε πίσω».
 
Επίσης, έκανε λόγο για μία «κρίσιμη διαπραγμάτευση», στην οποία «προχωράμε υπερασπιζόμενοι μια εθνική θέση» και τόνισε: «Ακούω ορισμένους που λένε μην παραδώσετε τίποτα. Επιδιώκουμε να πάρουμε πίσω κάτι όχι να παραδώσουμε κάτι που έχει παραδοθεί από άλλους και όχι από εμάς εδώ και πολλά χρόνια».