Ο επικεφαλής της μειοψηφίας στην επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, δήλωσε ότι η Κύπρος έχει αποδειχθεί αξιόπιστος σύμμαχος και στρατηγικός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως μεταδίδει το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ).
 
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η άρση του εμπάργκο θα λειτουργούσε ως προς το  συμφέρον της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας και οικονομίας, καθώς ένας τέτοιος αποκλεισμός δεν βοηθά πλέον τους στόχους ασφάλειας της Ουάσιγκτον στη Μεσόγειο.
 
Ο εν λόγω επικεφαλής τόνισε, παράλληλα, ότι η συγκεκριμένη νομοθεσία στέλνει το σημαντικό μήνυμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές της ως σταθερή και αξιόπιστη δημοκρατία και βασικός παράγοντας στην αρχιτεκτονική ασφαλείας στην ανατολική Μεσόγειο.
Το 1987, οι ΗΠΑ έθεσαν περιορισμούς στη μεταφορά όπλων και αμυντικού υλικού στην Κύπρο σε μια προσπάθεια να ενθαρρυνθούν οι προσπάθειες επανένωσης.
 
Το εμπάργκο όπλων ανάγκασε την Κυπριακή Δημοκρατία να αγοράσει όπλα από άλλα έθνη όπως η Γαλλία και η Ρωσία.
 
Η Τουρκία έχει βρει έναν τρόπο να παρακάμψει το εμπάργκο όπλων τοποθετώντας δεκάδες χιλιάδες τουρκικά στρατεύματα οπλισμένα με αμερικανικά όπλα στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, όπως γράφει η Καθημερινή Κύπρου.