Με ποσοστό 66,4%, δηλαδή 1,429,981 ψήφοι, οι Ιρλανδοί τάχθηκαν υπέρ στο δημοψήφισμα για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων στη χώρα τους, έναντι του 33,6% των πολιτών που το καταψήφισαν, με τα exit polls να μην πέφτουν πολύ μακριά από το αποτέλεσμα.
 
Χαιρετίζοντας τη μαζική υποστήριξη υπέρ της μεταρρύθμισης, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Λέο Βαρανκάρ, υποσχέθηκε να εφαρμόσει τις αλλαγές μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. 
 
Η Όρλα Ο’ Κόνορ, συν-διευθύντρια της εκστρατείας Together for Yes (μαζί για το Ναι), δήλωσε ότι ήταν «μια μνημειώδης μέρα για τις γυναίκες στην Ιρλανδία», βλέποντας το αποτέλεσμα ως «απόρριψη μιας Ιρλανδίας που αντιμετωπίζει τις γυναίκες ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας», όπως είπε στην Guardian.
 
Περιγράφοντας την ψηφοφορία ως «το αποκορύφωμα μιας ήρεμης επανάστασης στην Ιρλανδία», Ιρλανδός πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι ψηφοφόροι είχαν δώσει «σαφή εντολή» να εισαχθεί νομοθεσία που θα νομιμοποιεί τις αμβλώσεις έως τις 12 εβδομάδες.
 
Σε ανάρτηση του στο Facebook, ο Τζον Μακ Γκουίρκ, ακτιβιστής με το κίνημα «Σώστε την 8η τροπολογία», δήλωσε «πληγωμένος» για το αποτέλεσμα. Απευθυνόμενος σε όσους δεν καταψήφισαν την τροπολογία έγραψε: «Σήμερα θα είναι μια σκληρή και δύσκολη μέρα, αλλά κρατήστε ψηλά τα κεφάλια σας. Ποτέ δεν είναι λάθος να μιλάτε για αυτό που πιστεύετε. Είναι λάθος να παραμένετε σιωπηλοί και ιδιαίτερα λάθος να παραμένετε σιωπηλοί όταν το πλήθος είναι ενάντια σε σας».
 
Σύμφωνα με στοιχεία που έχει δημοσιεύσει η Guardian, οι περισσότεροι ψήφοι υπέρ του «Ναι» συγκεντρώνονται σε γυναίκες, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό παρατηρείται στις ηλικίες 18 – 24 ετών, με ποσοστό 87,6%.

 

Ο θάνατος μιας γυναίκας 
 

Μέχρι στιγμής, ο ιρλανδικό κοινοβούλιο δεχόταν αμβλώσεις μόνο σε περίπτωση που απειλείται η ζωή της μητέρας.
 
Η «εξαίρεση» αυτή ήρθε μετά από τον θάνατο μιας γυναίκας  από την Ινδία το 2012. Το 2013 το ιρλανδικό κοινοβούλιο ψήφισε τροποποίηση που επέτρεπε τις αμβλώσεις μόνο σε περίπτωση που απειλείται η ζωή της μητέρας.
 
Η 31χρονη Σαβίτα Χαλαπαναβάρ, η οποία βρισκόταν στην 17η βδομάδα κύησης,  εισήχθη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Γκάλγουεϊ στις 21 Οκτωβρίου του 2012.
 
Οι γιατροί αν και κατέληξαν στο συμπέρασμα η άμβλωση ήταν απαραίτητη, δεν έκαναν τίποτα, δεδομένου ότι η καρδιά του εμβρύου χτυπούσε. Η γυναίκα πέθανε λίγες μέρες μετά, με τους γιατρούς να κάνουν διάγνωση για μόλυνση και μετά σηψαιμικό σοκ. 
 
Σε συνεντεύξεις που έδωσε τις επόμενες εβδομάδες ο σύζυγός της είπε ότι και αυτός και η Σαβίτα επανειλημμένα ζήτησαν από τους γιατρούς να προχωρήσουν σε άμβλωση, όμως η μόνο απάντηση που λάμβαναν ήταν: «Είμαστε χώρα καθολικών».

Πολιτικά πρόσωπα έσπευσαν να συγχαρούν τον ιρλανδικό λαό για τη μάχη του υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών. Ανάμεσα τους ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τρυντώ, η Γερουσιαστής της Αυστραλίας Πένι Ουόνγκ, o ηγέτης  του Εργατικού Κόμματος της Αγγλίας, Τζέρεμυ Κόρμπιν, αλλά και ο πρώην Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

Η Βρετανίδα συντηριτική πολιτικός Σάρα Γβόλλάστον, συγχαίροντας την Ιρλανδία για αυτήν της την απόφαση, τόνισε ότι θα ήθελε το δικαίωμα για τις αμβλώσεις να υλοποιηθεί σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, δεδομένου ότι η Βόρεια Ιρλανδία, είναι η μοναδική χώρα του ΗΒ, που δεν έχει ανοίξει το δρόμο για τις γυναίκες, με αποτέλεσμα αυτές να πρέπει να ταξιδέψουν σε άλλη χώρα για να κάνουν τις επεμβάσεις.

«Θα ήθελα να ψηφίσω υπέρ της επέκτασης των δικαιωμάτων αμβλώσεων σε όλες τις γυναίκες σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο. Δεδομένου ότι πρόκειται για ένα αποκεντρωμένο ζήτημα, εάν μια τροπολογία δεν γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο, τότε θα πρέπει να διεξαχθεί τουλάχιστον ένα δημοψήφισμα στην περιοχή Β.Ιρλανδίας σχετικά με αυτό το ζήτημα» έγραψε.