«Όλες οι χώρες έχουν δεσμεύσεις, στόχους και επιτήρηση» διαμήνυσε από τις Βρυξέλλες Ευρωπαίος αξιωματούχος, σύμφωνα με το News 24/7, δίνοντας μια πρώτη εικόνα για το τι μέλει γενέσθαι μετά τις 20 Αυγούστου.

Ο ειδικός, που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας τεχνικού προσωπικού , εξήγησε ότι η χώρα βρίσκεται στο σωστό δρόμο για να πετύχει το 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2018 και το 2019, όπως επίσης και τα επόμενα χρόνια με μάλιστα αυξητική τροχιά.
 

Όπως τόνισε ο ίδιος, η τέταρτη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί με επιτυχία, δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα. «Από τα 88 προαπαιτούμενα, έχουν ολοκληρωθεί τα 10, αλλά αν μείνει κανείς σ' αυτό, η εικόνα δεν είναι ακριβής, αφού πάρα πολλά είναι σε πολύ καλό δρόμο», είπε.
 
Μάλιστα, ο αξιωματούχος, εκτίμησε πως θα προκύψουν αυξήσεις στους μισθούς, ωστόσο ανέφερε ότι «θα συζητηθεί το πόσο γρήγορα θα συμβεί αυτό». «Η Ελλάδα σήμερα είναι ακριβώς στον κοινοτικό μέσο όρο και με ανεργία άνω του 20% και στη νεολαία πάνω από 50%, κάποιος θα πρέπει να είναι προσεκτικός», είπε.
 
Σχετικά για την πρόοδο των προαπαιτούμενων και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς σημείωσε «οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί πάνε καλά, συμφωνήσαμε να μειώσουμε το χρόνο μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης φάσης της διαδικασίας. Μόνο τα στοιχεία αναμένουμε. Μπορεί να πάει στην τέταρτη αξιολόγηση, αλλά είναι πάντα απογοητευτικό να μην πληρούνται οι στόχοι».
 
Όπως ανέφερε, στόχος είναι όχι η ενεργοποίηση του προγράμματος του ΔΝΤ ως αυτοσκοπός, αλλά η δημιουργία ενός βιώσιμου πακέτου για την Ελλάδα. 
 
Κύρια προτεραιότητα έθεσε την  εφαρμογή των μέτρων για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, μέσω της άρσης του τραπεζικού απορρήτου για τον νόμο Κατσέλη. Επίσης ψηλά στις προτεραιότητες τίθεται και η στελέχωση της ανεξάρτητης αρχής εσόδων, τον διορισμό διευθυντικού προσωπικού στο δημόσιο τομέα και τέλος την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας.

Όπως αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών, μεταξύ των προαπαιτούμενων που έχει κληθεί να ολοκληρώσει η κυβέρνηση, είναι:

-Απλοποίηση της νομοθεσίας για τον ΦΠΑ.
-Έκδοση της υπουργικής απόφασης για την περικοπή του ΕΚΑΣ από το 2019.
-Ευθυγράμμιση αντικειμενικών- εμπορικών αξιών και η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ στα προβλεπόμενα εισπρακτικά επίπεδα.
-Επανεξέταση της πορείας υλοποίησης του μέτρου των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.
-Κατάργηση του χαμηλού ΦΠΑ στα τελευταία 5 ακριτικά νησιά του Αιγαίου.
-Επανεξέταση των φορολογικών κινήτρων για την ναυτιλία.
-Εφαρμογή του συστήματος αυτοματοποιημένων ηλεκτρονικών κατασχέσεων για χρέη προς την εφορία.
-Επανεξέταση των φορολογικών κινήτρων στην εργασία.
-Αναθεώρηση του κώδικα τελών χαρτοσήμου.
-Η ολοκλήρωση των αλλαγών στο Δημόσιο (τοποθετήσεις Γ.Γ. και Διευθυντών).
-Ξεκαθάρισμα του τοπίου και επίσπευση των έργων στο Ελληνικό.
-Ολοκλήρωση Κτηματολογίου.

Μακρά αυστηρή εποπτεία βλέπει ο γερμανικός Τύπος

Όπως αναφέρει η Handelsblatt, η Ελλάδα ακόμα και μετά το τέλος του μνημονίου θα παραμένει για πολλές δεκαετίες σε καθεστώς εποπτείας.
 
Σε άρθρο της με τίτλο «Η Ελλάδα σε αυστηρή επιτήρηση για δεκαετίες» η γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι «όπου βρεθεί κι όπου σταθεί ο Αλέξης Τσίπρας μιλά για ‘’καθαρή έξοδο’’».
 
H οικονομική εφημερίδα παρατηρεί ότι «όσο περνά ο χρόνος γίνεται όλο και πια σαφές πως η ολοκλήρωση του προγράμματος δεν σημαίνει και το τέλος των όρων που θέτουν οι δανειστές. Και μετά την εκπνοή του προγράμματος στήριξης η Αθήνα θα παραμείνει σε καθεστώς εποπτείας, όπως προκύπτει από το κείμενο του ‘Συμπληρωματικού Μνημονίου‘ της Κομισιόν.
 
«Η επιτήρηση μετά το τέλος του προγράμματος στην Ελλάδα θα ξεπερνά τα πλαίσια μια κανονικής εποπτείας, όπως εκείνη που βίωσαν άλλες χώρες της κρίσης (Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Κύπρος) όταν εξήλθαν από το πρόγραμμα», συνεχίζει η εφημερίδα.
 
«Ούτως ή άλλως η Ελλάδα θα πρέπει να μάθει να ζει με τους τακτικούς ελέγχους των δανειστών για πολλές ακόμα δεκαετίες» αναφέρει επίσης.