O Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος,  κάλεσε την Άγκυρα να σεβαστεί πλήρως τις Συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων. «Άρα οι διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάνης και της Συνθήκης των Παρισίων, οι οποίες ούτε αναθεωρούνται ούτε επικαιροποιούνται και είναι απολύτως σαφείς και πλήρεις, πρέπει να γίνονται απ’ όλους σεβαστές» τόνισε.

Πολλώ μάλλον», συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «όταν η αμφισβήτησή τους οδηγεί σε αμφισβήτηση των συνόρων όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, ιδίως ως προς την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, η Τουρκία οφείλει να σέβεται το Δίκαιο της Θάλασσας κατά την Συνθήκη του Montego Bay του 1982. Το οποίο την δεσμεύει, μολονότι δεν έχει προσχωρήσει σ’ αυτό, διότι, κατά τη νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, παράγει πλέον γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου»

Όσον αφορά την ΑΟΖ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε την Άγκυρα να σεβαστεί το Δίκαιο της Θάλασσας και τη Συνθήκη του Montego Bay.

«Εμείς, οι Έλληνες, όπως έχουμε αποδείξει ιστορικώς, θεωρούμε υπαρξιακή αξία την Ελευθερία, αφού μόνον ελεύθεροι μπορούμε να ζήσουμε, να δημιουργήσουμε και ν’ αναπτύξουμε την προσωπικότητά μας» επεσήμανε, επιπλέον.

Και κατέληξε: «Γι΄ αυτό είμαστε, ανά πάσα στιγμή, έτοιμοι να υπερασπισθούμε, με κάθε θυσία, το έδαφος, τα σύνορα και την κυριαρχία της πατρίδας μας, τα οποία αποτελούν συγχρόνως και έδαφος και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».