Μιλώντας στην τηλεόραση του Ant1, ο Γ. Σταθάκης αναφέρθηκε στην υψηλή φορολογία στον τομέα των καυσίμων, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να γίνει κάτι για αυτό» και πρόσθεσε πως έχουν ληφθεί μέτρα ανακούφισης των οικονομικά αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, τα οποία θα ενταθούν από το φθινόπωρο και μετά, με μέτρα όπως το επίδομα στέγασης.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο Α. Τσίπρας είχε δεσμευθεί από τη Λέσβο για την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου στα νησιά, τονίζοντας πως θα εξεταστούν οι προϋποθέσεις για την ένταξη και των καυσίμων σε αυτό, ώστε οι νησιώτες να μπορούν να πληρώνουν φθηνότερα την βενζίνη και το πετρέλαιο θέρμανσης.

Τους έδωσε «αέρα» η υπεραπόδοση του 2016 και του 2017

Ερωτηθείς για τα μέτρα που έχουν επιβάλει οι δανειστές προκειμένου να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία για την τέταρτη αξιολόγηση, ο Γ. Σταθάκης δήλωσε ότι δεν υπάρχει συμπληρωματικό μνημόνιο, καθώς η συμφωνία έχει να κάνει με την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που ήταν χρονικά αδύνατο να πραγματοποιηθούν μέχρι τον Αύγουστο.

Υποστήριξε ότι τα μέτρα της μείωσης συντάξεων και αφορολόγητου μπήκαν λόγω του βέτο που είχε θέσει το ΔΝΤ, αποφασίστηκαν μαζί με αντίμετρα που θα ισχύσουν με την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ. Συγκεκριμένα, δήλωσε πως η κυβέρνηση «θα συζητήσει ξανά την περικοπή των συντάξεων και του αφορολόγητου, μαζί με τα μέτρα και τα αντίμετρα που έχουν συμφωνηθεί». Τέλος, επισήμανε ότι η δημοσιονομική υπαεραπόδοση των δύο τελευταίων χρόνων έχει δώσει στην κυβέρνηση τον «αέρα» που χρειάζεται ώστε να προβεί σε διορθωτικές κινήσεις, χωρίς να πάντως να αναφέρεται συγκεκριμένα σε κάποιο πλάνο της κυβέρνησης.