Ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας η συνάντηση που είχαν οι Ν. Κοτζιάς και Ν. Ντιμιτρόφ, σχετικά με την διαπραγμάτευση για την ονομασία της ΠΓΔΜ. Ο Έλληνας ΥΠΕΞ ενημέρωσε ότι ολοκλήρωσαν το έργο που τους είχε ανατεθεί από τους πρωθυπουργούς, οι οποίοι θα αναλάβουν την τελική συμφωνία αφού διαλευκανθούν τα τεχνικά και νομικά ζητήματα.

«Οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών τελειώσαμε με ό,τι είχαμε αναλάβει από τους Πρωθυπουργούς των δύο κρατών. Σήμερα, και πιθανόν και αύριο, θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση σε επίπεδο ειδικών – τεχνικά και νομικά ζητήματα είναι αυτά που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Μόλις τελειώσουν και αυτοί και αφού θα έχουν διαλευκανθεί τα τεχνικά και νομικά ζητήματα, τα κείμενα που έχουν φτιαχτεί σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών θα δοθούν στους δύο πρωθυπουργούς, οι οποίοι θα μιλήσουν μεταξύ τους και θα καταλήξουν στην οριστική συμφωνία».

Από την πλευρά του, ο Ν. Ντιμιτρόφ δήλωσε ότι οι δύο υπουργοί κατέληξαν  σε συμβιβαστικό πλαίσιο και πλέον θα αναλάβουν την υπόθεση οι Τσίπρας και Ζάεφ ώστε να μην χαθεί η μεγάλη ευκαιρία παρουσιάζεται για συμφωνία.

«Είχαμε μία παραγωγική συνάντηση και έχουμε ένα συμβιβαστικό πλαίσιο που θα εκπονηθεί σήμερα. Πιστεύω ότι πρέπει να τεθεί το θέμα σε επίπεδο πρωθυπουργών γιατί είδαμε πως οι διαρροές επηρεάζουν τη διαδικασία. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε αυτή την ιστορική ευκαιρία».

Παράλληλα, ενημέρωσε τους υπόλοιπους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ για την πορεία των διαπραγματεύσεων και τους τόνισε το πόσο σημαντική είναι για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων η εξεύρεση λύσης της ονομασίας για την γειτονική χώρα.

Ικανοποιημένη η ΕΕ

Η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για τις εξωτερικές σχέσεις, Φεντερίκα Μογκερίνι, εξέφρασε την ικανοποίηση της για την πορεία των διαπραγματεύσεων και υπογράμμισε πως η Ένωση θα προσπαθήσει να συμβάλει όπως μπορεί στο να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα.

«Ενθαρρυνόμαστε από την πρόοδο που σημειώθηκε, ιδιαίτερα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας, σχετικά με το θέμα της ονομασίας. Θα εργαστούμε όλοι για να στηρίξουμε και να πλαισιώσουμε ένα -ελπίζουμε- θετικό αποτέλεσμα αυτών των σημαντικών διαπραγματεύσεων».