Όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο Sputnik, επικαλούμενο πληροφορίες της τουρκικής Yeni Safak, αν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να έχουν στον πάγο το θέμα πώλησης των μαχητικών αεροσκαφών F-35 προς την Τουρκία, τότε η Άγκυρα θα κινηθεί για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών Su-57 από τη Ρωσία.
 
Στις αρχές Μαΐου είχε κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ νομοσχέδιο που ζητούσε να μην υπάρξει πώληση των αεροσκαφών F-35, μέχρι η Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων να παρουσιάσει αναλυτική έκθεση για τη σχέση της Ουάσινγκτον με την Τουρκία. Οι συζητήσεις για την προμήθεια πολεμικού εξοπλισμού προς την Τουρκία έχουν παγώσει από τότε.  Η κίνηση αυτή λαμβάνεται ως απάντηση των ΗΠΑ στην αγορά ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 από την Τουρκία. Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει πως τα S-400 δεν πληρούν τις προδιαγραφές που έχει θέσει το ΝΑΤΟ για τα αμυντικά οπλικά συστήματα.
 
Αμέσως μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου που πάγωσε την πώληση των αεροσκαφών, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μελβούτ Τσαβούσογλου, είχε καλέσει τις ΗΠΑ να πάρουν πίσω την απόφαση καθώς η Άγκυρα θα απαντούσε δεδομένα. «Αν οι ΗΠΑ επιμείνουν σε τέτοιου είδους κυρώσεις απέναντι μας, η Τουρκία θα απαντήσει δεδομένα. Αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι να σταματήσουν οι ΗΠΑ να επεξεργάζονται τέτοια πλάνα». Η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών προβλέπει πως τα αεροσκάφη θα πρέπει να πουληθούν στις 23 Ιουνίου.
 
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Sputnik, η Τουρκία έχει επιλέξει να μην περιμένει άλλο τις ΗΠΑ, καθώς αν επιμείνει στο να μην τηρήσει την συμφωνία, η Άγκυρα θα στραφεί στην Ρωσία για την αγορά μαχητικών Su-57. Ο Πούτιν είχε κατακρίνει την απόφαση των αμερικανών, τονίζοντας πως οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας είναι άδικες. «Η Τουρκία, ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ, αποφάσισε να αγοράσει το πιο προηγμένο αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα στην κατηγορία του. Και τι με αυτό; Γιατί είναι έγκλημα; Είναι σίγουρα μια άδικη απόφαση».
 

«Θα χρησιμοποιήσουν τα F-35 κατά της Ελλάδας»

 
Προ ημερών ο Μπραντ Σέρμαν της Βουλής των Αντιπροσώπων υποστήριξε ότι δεν θα πρέπει να προχωρήσει η πώληση των  αεροσκαφών προς την Άγκυρα, καθώς η Τουρκία θα τα χρησιμοποιήσει εναντίον της Ελλάδας, και όχι εναντίον των τρομοκρατών όπως υποστηρίζει η Άγκυρα.
 
«Ελπίζω η κυβέρνηση να εμποδίσει τη πώληση του F-35, διότι δεν είναι ένα όπλο που θα χρησιμοποιηθεί εναντίον τρομοκρατών, είναι ένα όπλο που θα χρησιμοποιηθεί εναντίον της Ελλάδας. Ελπίζω το State Department να παραμείνει ουδέτερο εάν το Κογκρέσο καταλήξει τελικά στην αναγνώριση μνήμης των εκατομμυρίων Αρμενίων, Ελλήνων, Ασσυρίων, Σύρων, θυμάτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στις αρχές του προηγούμενου αιώνα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σέρμαν.
 

Προς άρση το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο

 
Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να άρουν το εμπάργκο στην πώληση όπλων προς την Κύπρο, καθώς έχει κατατεθεί το αίτημα στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ το ζήτημα τέθηκε και στην Γερουσία Ο επικεφαλής της μειοψηφίας στην επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, δήλωσε ότι η Κύπρος έχει αποδειχθεί αξιόπιστος σύμμαχος και στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ.
 
Υπογράμμισε πως η άρση του εμπάργκο θα λειτουργούσε ως προς το  συμφέρον της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας και οικονομίας, καθώς ένας τέτοιος αποκλεισμός δεν βοηθά πλέον τους στόχους ασφάλειας της Ουάσιγκτον στη Μεσόγειο. Ο Μενέντεζ ισχυρίστηκε ότι αν οι ΗΠΑ άρουν το εμπάργκο θα στείλουν το μήνυμα πως υποστηρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές της ως σταθερή και αξιόπιστη δημοκρατία και βασικός παράγοντας στην αρχιτεκτονική ασφαλείας στην ανατολική Μεσόγειο.
 
Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να άρουν το εμπάργκο στην πώληση όπλων προς την Κύπρο, θέλοντας να εδραιώσουν ακόμα περισσότερο την παρουσία τους στην ανατολική Μεσόγειο. Ο επικεφαλής της μειοψηφίας στην επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, δήλωσε ότι η Κύπρος έχει αποδειχθεί αξιόπιστος σύμμαχος και στρατηγικός εταίρος των ΗΠΑ.