Στις 28 Μαΐου 2018, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επέβαλε στην Αυστρία πρόστιμο ύψους 26,82 εκατομμυρίων ευρώ σχετικά με παραποίηση στοιχείων που αφορούσαν το χρέος του Σάλτσμπουργκ για τα έτη 2012-2013.

Συγκεκριμένα, οι κυρώσεις επιβλήθηκαν στο Ελεγκτικό Συνέδριο, την Κρατική Υπηρεσία και την κυβέρνηση του κρατιδίου του Σάλτσμπουργκ για «σοβαρή αμέλεια», όπως προέκυψε από έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τα τρία διοικητικά όργανα του αυστριακού κράτους φέρονται να μη διενέργησαν τους αναγκαίους ελέγχους στις διαδικασίες συγκέντρωσης και αναφοράς στοιχείων, με αποτέλεσμα να συγκαλυφθούν οικονομικές συναλλαγές και να παραποιηθούν τα στοιχεία για το χρέος και το δημοσιονομικό έλλειμμα που συγκεντρώνει η Eurostat.

Σημειώνεται ότι αυτή αποτελεί τη δεύτερη φορά που επιβάλλεται πρόστιμο για παραποίηση στοιχείων σε χώρα της Ευρωζώνης. Το πρώτο πρόστιμο ήταν στην Ισπανία τον Ιούλιο του 2015, ενώ η Μαδρίτη αναγκάστηκε να νομοθετήσει αυστηρότερα μέτρα δημοσιονομικής εποπτείας, μετά τις κυρώσεις από την ΕΕ.