Η ΓΣΕΕ «σε συνεργασία με την ΑΔΕΔΥ και τους αντιπροσωπευτικούς φορείς της κοινωνίας των πολιτών, που έχουν πληγεί από τις συνεχιζόμενες καταστροφικές πολιτικές της λιτότητας και της υπερφορολόγησης», καλεί την Τετάρτη, 24ωρη γενική απεργία κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «ακολουθώντας τις ίδιες καταστροφικές πολιτικές για κοινωνία και οικονομία, φορτώνει στις πλάτες μισθωτών και συνταξιούχων νέα δυσβάστακτα μέτρα. Η συνεχής επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων πολιτών αντικατοπτρίζει μια ανεξέλεγκτα καθοδική πορεία που κάποιοι κάνουν ότι δεν την βλέπουν».
 
Οι συνδικαλιστικές ενώσεις διοργανώνουν στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11 το πρωί, απεργιακό συλλαλητήριο στο οποίο μεταξύ άλλων συμμετέχουν η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων για τον Συντονισμό, η Συνομοσπονδία Συνταξιούχων, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού Ειδικής Αγωγής, επιστημονικοί και επαγγελματικοί φορείς.
 
Στη συνέχεια η ΓΣΕΕ προσθέτει πως «η ανεργία, η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός, η ακραία υπερφορολόγηση των μόνιμων υποζυγίων – μισθωτών και συνταξιούχων, σε συνδυασμό με την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, τη γενίκευση των πλειστηριασμών σε κατοικίες και επαγγελματική στέγη, την αποδόμηση του ασφαλιστικού συστήματος, την εκποίηση δημόσιο πλούτου, διαμορφώνουν ένα ζοφερό περιβάλλον όπου οι διογκούμενες κοινωνικές, οικονομικές και εκπαιδευτικές ανισότητες, θεωρούνται “κανονικότητα”».
 

Αντιδρά η ΠΟΕ – ΟΤΑ για το νόμο «Κατρούγκαλου»

 
Στην γενική απεργία συμμετέχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων – Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ – ΟΤΑ), η οποία αντιδρώντας για το συνταξιοδοτικό νόμο «Κατρούγκαλου» δήλωσε ότι «με τις νέες δραματικές περικοπές στις κύριες συντάξεις, την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, την κατάργηση ώριμων συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, την μείωση των Επικουρικών Συντάξεων και την περαιτέρω μείωση του Εφάπαξ, έρχεται να ισοπεδώσει ότι είχαν αφήσει όρθιο οι προηγούμενες κυβερνήσεις μετατρέποντας τις συντάξεις σε επίδομα φτώχειας και τους συνταξιούχους σε ζητιάνους».  
 
Όσον αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το πρόγραμμα «Κλεισθένης 1» το οποίο υπάγεται στο γενικό σχέδιο «Καλλικράτης», η ΠΟΕ – ΟΤΑ σχολιάζει ότι «έχει ως “σημαία” των αλλαγών την εφαρμογή της απλής αναλογικής ως το εκλογικό σύστημα διενέργειας των Αυτοδιοικητικών εκλογών αλλά στην ουσία δεν επιλύει τα χρόνια προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των εργαζομένων σε αυτή, ενώ υποκρύπτει σημαντικές αλλαγές που σκοπίμως αποσιωπούνται καθώς δρομολογούν νέες προσπάθειες ιδιωτικοποίησης δημοτικών αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών».
 

Πυρά ΠΑΜΕ κατά ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ 

 
Το ΠΑΜΕ κάλεσε συγκέντρωση την Τετάρτη στην πλατεία Ομονοίας κατηγορώντας τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ ότι «προπαγανδίζουν τη “δίκαιη ανάπτυξη” για την οποία μιλάει η κυβέρνηση, τα κόμματα του μνημονίου, και οι ηγεσίες των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, και επιμελητήρια μαζί με τον ΣΕΒ, και τους τραπεζίτες», σχολιάζοντας ότι την προπαγάνδα «τη νιώθουμε κάθε μέρα στο πετσί μας».
 
Επιπλέον, το ΠΑΜΕ τονίζει ότι «οι πλειοψηφίες στις συνδικαλιστικές οργανώσεις (ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ) με “σημαία” τους τις απαιτήσεις και τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, βρίσκονται απέναντι από τις ανάγκες των εργαζόμενων, απόντες από τις αγωνίες και τις διεκδικήσεις τους, προσπαθούν να επιβάλουν τα αιτήματα της μεγαλοεργοδοσίας για να τα παλέψει ο φτωχός λαός! Έστησαν και μια “συμμαχία προθύμων”  για να ξεγελάσουν, να ρίξουν στάχτη στα μάτια, να βγουν από την ανυποληψία και την απαξίωση. Τέτοια φιέστα στήνουν στις 30 Μάη».
 

Απεργία για ΕΣΗΕΑ ΚΑΙ ΟΛΜΕ

 
Απεργία 24 ωρών κήρυξε και η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), η οποία αφορά τη λειτουργία όλων των δημοσίων και ιδιωτικών μέσων μαζικής ενημέρωσης.
 
Τέλος, τη γενική απεργία θα πλαισιώσει και η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ). Τα κύρια αιτήματα της ΟΛΜΕ αφορούν τους «άμεσους μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου για το συνταξιοδοτικό, το αίτημα για μισθούς και συντάξεις αξιοπρέπειας, τον υπολογισμό της διετίας 2016-2017 για τη μισθολογική εξέλιξη, αλλά και την απόσυρση του Νομοσχεδίου για τις Δομές λειτουργίας σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση». 
 

Περιορισμένα τα δρομολόγια των ΜΜΜ

 
Με απεργίες και στάσεις εργασίας θα συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες της Αθήνας, καθώς επίσης στην απεργία θα συμμετάσχει και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ), αλλά και οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας. Για το λόγο αυτό, περιορισμένα θα είναι τα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς την Τετάρτη και την Πέμπτη.