Συνεχίζονται οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία, καθώς ο εντολοδόχος πρωθυπουργός, Κάρλο Κοταρέλι ενημέρωσε τον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα για την όλη κατάσταση και πρόκειται να ξανασυναντηθούν την Τετάρτη το πρωί, ενώ δεν ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση τους η λίστα των υπουργών Κοταρέλι, όπως αναμενόταν.
 
«Ο Κάρλο Κοτταρέλλι ενημέρωσε τον ιταλό πρόεδρο για την όλη κατάσταση και πρόκειται να ξανασυναντηθούν αύριο το πρωί», δήλωσε ο υπεύθυνος επικοινωνίας του προεδρικού μεγάρου, Τζοβάνι Γκράσο.
 
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κύρια αιτία της αναβολής αυτής μπορεί να είναι το ότι ο Κοταρέλι δεν πρόκειται, όπως φαίνεται, να εξασφαλίσει την στήριξη της βουλής και της γερουσίας.
 
Την ίδια ώρα, ιταλικά μέσα ενημέρωσης, κάνουν λόγο για πιθανή προσφυγή στις κάλπες στις 29 Ιουλίου ή στις 5 Αυγούστου. Κάτι που θα προϋπέθετε, όμως, άμεση διάλυση της βουλής και γερουσίας, και την θητεία του Κάρλο Κοταρέλι ως πρωθυπουργού για δυο μόνο μήνες, ή την παραμονή του Πάολο Τζεντιλόνι στην πρωθυπουργία.

Υπέρ της άμεσης προσφυγής στις κάλπες έχουν ταχθεί όλα, σχεδόν, τα κόμματα.

Την ίδια ώρα δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι νέες κάλπες, στις οποίες οδεύει η χώρα, ενδέχεται να βγάλουν αισθητά ενισχυμένη τη Λέγκα και να δώσουν σε νέο ενδεχόμενο συνασπισμό Πέντε Αστέρων- Λέγκας την πλειοψηφία στη Βουλή. 

 
Σε νέα δημοσκόπηση του SWG, η Λέγκα συγκεντρώνει ποσοστό 27,5% στην πρόθεση ψήφου- δηλαδή περίπου 10 μονάδες υψηλότερο από εκείνο, που εξασφάλισε στις εκλογές της 4ης Μαρτίου. Από την άλλη το Κίνημα των Πέντε Αστέρων παραμένει πρώτο, αλλά με 29,5%- τρεις μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με τις εκλογές του Μαρτίου. Μαζί τα δύο κόμματα συγκεντρώνουν 57% και επομένως θα έχουν την πλειοψηφία στη Βουλή εάν αποφασίσουν να ενώσουν ξανά δυνάμεις. 

 

«Οι αγορές θα διδάξουν τους Ιταλούς να ψηφίζουν σωστά»

 
Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα ο Επίτροπος Προϋπολογισμού, Γκιούντερ Έτινγκερ έκανε μία δήλωση που αναμένεται να ρίξει επιπλέον λάδι στη φωτιά των αντιδράσεων εντός της Ιταλίας για τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη αντιμετωπίζει το αποτέλεσμα των εκλογών και την επικράτηση της Λέγκας του Βορρά και του Κινήματος των Πέντε Αστέρων. 
«Οι αγορές θα διδάξουν στους Ιταλούς να ψηφίζουν το σωστό» φέρεται να δήλωσε σε συνέντευξή του ο Επίτροπος Προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γκιούντερ Έτινγκερ, σε συνέντευξή του σε Γερμανό δημοσιογράφο για λογαριασμό της Deutsche Welle.
 
Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Βίτορ Κονστάντσιο προχώρησε σε μία άλλη δήλωση που αναμένεται να πυροδοτήσει αντιδράσεις στην Ιταλία. Τονίζοντας πως «η Ιταλία γνωρίζει τους κανόνες. Ίσως θα θέλουν να τους διαβάσουν ξανά», ο αξιωματούχος της ΕΚΤ έστειλε ακόμα ένα μήνυμα στο εσωτερικό της Ιταλίας, αυτή τη φορά μέσω του γερμανικού Spiegel.