«Οι αγορές θα διδάξουν στους Ιταλούς να ψηφίζουν το σωστό» φέρεται να δήλωσε σε συνέντευξή του ο Επίτροπος Προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γκιούντερ Έτινγκερ, σε συνέντευξή του σε Γερμανό δημοσιογράφο για λογαριασμό της Deutsche Welle, προκαλώντας μπαράζ αντιδράσεων τόσο από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς όσο και από τα ιταλικά κόμματα.

Μερικές ώρες μετά τη δημοσιοποίηση των δηλώσεών του και αφού ήδη είχαν γίνει επίκεντρο σχολιασμού ο Γκίντερ Έτινγκερ ζήτησε συγγνώμη για τις δηλώσεις του.

Ο Γερμανός Επίτροπος, ανέφερε σε ανακοίνωσή του «Σέβομαι πλήρως τη βούληση των ψηφοφόρων, είτε της αριστεράς, είτε της δεξιάς, είτε του κέντρου, σε όλες τις χώρες», υπογράμμισε ο Γερμανός αξιωματούχος, εξηγώντας ότι όταν αναφερόταν στις εξελίξεις στις χρηματαγορές στην Ιταλία δεν ήθελε να φανεί ασεβής. «Ζητώ συγγνώμη για αυτό. Η Ιταλία, ως ιδρυτικό μέλος (σ.σ. της ΕΕ) έπαιζε και παίζει σημαντικό ρόλο στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και ελπίζω ότι θα συνεχίσει σε αυτήν την πορεία».

Ο δημοσιογράφος Μπέρντ Ρίγκερτ, ο οποίος πήρε τη συνέντευξη για λογαριασμό της Deutsche Welle προχώρησε σε ανακοίνωση στην οποία εξηγεί ότι παραποίησε τη φράση του Ευρωπαίου Επίτροπου και ζητούσε συγγνώμη.

 «Η μοίρα της Ιταλίας δεν σχετίζεται με τις οικονομικές αγορές»
 

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Πιερ Μοσκοβισί, μετά την έκταση που πήραν οι δηλώσεις, τοποθετήθηκαν επισήμως για δηλώσουν τη διαφωνία τους. 
Ο πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι «Η μοίρα της Ιταλίας δεν σχετίζεται με τις οικονομικές αγορές. Άσχετα από το πιο κόμμα βρίσκεται στην εξουσία η Ιταλία είναι ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει συμβάλει τα μέγιστα για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Η Ιταλία να συνεχίσει στην ευρωπαϊκή της πορεία. Η Κομισιόν είναι έτοιμη να εργαστεί με την Ιταλία με υπευθυνότητα και αμοιβαίο σεβασμό. Η Ιταλία αξίζει τον σεβασμό μας».

Ο Επίτροπος Οικονομικών Περι Μοσκοβισί, ο οποίος έγραψε στο Twitter. «Πρέπει να βρούμε τις σωστές λύσεις μαζί μέσω διαλόγου. Είμαι πεπεισμένος ότι η Ιταλία θα παραμείνει στην καρδιά της Ευρώπης και της Ευρωζώνης. Πρέπει να σεβαστούμε τους κανόνες και τους ρυθμούς της δημοκρατίας. Το μέλλον της Ιταλίας πρέπει να αποφασιστεί στην Ιταλία και όχι τις Βρυξέλλες, ακόμη κι αν έχουμε κοινή κληρονομιά, την Ευρώπη».
 

Αντίδραση ήρθε και από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος δήλωσε «Η Ιταλία δεν είναι δημοκρατία με περιορισμένη κυριαρχία, δεν θα αποφασίσουν οι αγορές, αλλά οι Ιταλοί με την ελεύθερη ψήφο τους».

 

Την παραίτηση του ζητά η Λέγκα του Βορρά
 

Ο επικεφαλής της Λέγκας του Βορρά Ματέο Σαλβίνι, κάλεσε τον Έτινγκερ να παραιτηθεί άμεσα. «Απίστευτη περιφρόνηση για τη δημοκρατία, πρέπει να παραιτηθεί σήμερα» έγραψε χαρακτηριστικά στο Facebook.