Η πρόταση δυσπιστίας κατά του Μ. Ραχόι κατατέθηκε από τους Σοσιαλιστές και μέχρι στιγμής έχει τη δηλωμένη υποστήριξη των Podemos, των Καταλανών εθνικιστών (ERC) και των δυο μικρών κομμάτων: Coalició Compromís και Nueva Canarias. Το σύνολο των ψήφων αυτής της περιστασιακής συμμαχίας είναι 165, όταν για να εγκριθεί η πρόταση μομφής χρειάζονται 176
 
Έτσι, μικρά κόμματα της Βουλής, με συνολικά 15 έδρες, φαίνεται ότι κρατούν την τύχη του Ραχόι στα χέρια τους καθώς ένα 24ωρο πριν από την ψηφοφορία εμφανίζονται ως αναποφάσιστα. Ο Πέδρο Σάντσεθ επέλεξε να προχωρήσει με τα κόμματα που δεν επιθυμούν άμεση προσφυγή στις κάλπες, εκτιμώντας ότι μπορεί να κερδίσει επιπλέον και τις 15 ψήφους τριών μικρών κομμάτων Βάσκων και Καταλανών (EH Bildu, PNV, PDeCat) που ακόμα δεν έχουν δηλώσει τη θέση τους.
 
Σύμφωνα με τον ισπανικό Τύπο, ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ βρίσκεται κοντά στο να κερδίσει την στήριξη των δύο καταλανικών κομμάτων, που μεταξύ τους μπορούν να δώσουν έως και 17 ψήφους.
 
Η στάση των Καταλανών αναμένεται να επηρεαστεί από την γραμμή που θα υιοθετήσει το κόμμα των Βάσκων, το οποίο αριθμεί πέντε έδρες στην Βουλή και θα ανακοινώσει σήμερα Πέμπτη αν θα στηρίξει τον Μ. Ραχόι ή εάν θα ταχθεί υπέρ της απομάκρυνσής του.
 
Την Τετάρτη ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον επικεφαλής του βασκικού κόμματος, χωρίς να είναι γνωστό εάν ήλθαν σε κάποια συνεννόηση.
 
Η εφημερίδα El Independiente μετέδωσε πως οι Βάσκοι ενημέρωσαν το πρωθυπουργικό γραφείο ότι θα στηρίξουν την πρόταση των Σοσιαλιστών και συνεπώς η κυβέρνηση καταρτίζει σχέδια για παραίτηση του κ. Ραχόι, με την σημερινή αναπληρώτρια πρωθυπουργό, Σοράγια ντε Σάνταμαρία να αναλαμβάνει μεταβατικά τα ηνία. Η κυβέρνηση διέψευσε το εν λόγω δημοσίευμα λίγα λεπτά μετά την εμφάνισή του.