Στην Πανεθνική Ημέρα Δράσης, συμμετείχε η Κοινωνική Συμμαχία, που σχημάτισαν μεταξύ άλλων ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΤΕΕ, δικηγόροι, το Οικονομικό Επιμελητήριο, γιατροί, φαρμακοποιοί, η Ανώτατη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδος, ενάντια «στη λιτότητα, στην ανεργία και στην υπερφορολόγηση».

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Γιάννης Πάιδας ,τα Συνδικάτα εκφράζοντας τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους διεκδικούν «κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου για το συνταξιοδοτικό, μισθούς και συντάξεις αξιοπρέπειας, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την υγεία, την παιδεία και τις κοινωνικές υπηρεσίες».


SOOC

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρόεδρο της ΓΣΕΕ Θανάσης Βασιλόπουλος «υλοποιούμε την απόφαση μας για μια ευρύτερη κοινωνική συμμαχία με μπροστάρη το εργατικό κίνημα, με όλες τις κοινωνικές δυνάμεις που καταστρέφονται από την πολιτική των μνημονίων που εφαρμόζονται στη χώρα».

Ο γενικός γραμματέας του ΕΚΑ Κώστας Κουλούρης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφερόμενος στην κινητοποίηση: «Ενώνονται δυνάμεις του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, κόντρα σε αυτούς που δεν το θέλουν και κάνουν πλάτες στην κυβέρνηση».

Από τη μεριά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Κώστας Καββαθάς ανέφερε ότι «συμμετέχουμε στην κινητοποίηση για να σταματήσουν οι πολιτικές που έχουν στοχοποιήσει το σύνολο του ελληνικού λαού, έχουν κλείσει 220.000 επιχειρήσεις με 1 εκατομμύριο και πλέον ανέργους και με το 6% του πληθυσμού εκτός χώρας».


Διαφορετικές συγκεντρώσεις


SOOC

Αξίζει να αναφερθεί ότι πραγματοποιήθηκαν τουλάχιστον επτά διαφορετικές συγκεντρώσεις, στο πλαίσιο της 24άωρης πανελλαδικής απεργίας που κήρυξαν ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

Πολλές οργανώσεις κατήγγειλαν τη στάση των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ ως «φιλοεργοδοτική», προτάσσοντας την «ταξική σύγκρουση» έναντι της «κοινωνικής συμμαχίας». 

Δυναμική παρουσία από το ΠΑΜΕ

Χιλιάδες διαδηλωτές πήραν μέρος στην απεργιακή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ, απαιτώντας να μπει φρένο στα σχέδια της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Όχι στη συναίνεση και την υποταγή, ανυπακοή και πάλη ταξική» και «τέρμα πια στη σύγχρονη σκλαβιά, σταθερή δουλειά ζητά η εργατιά».

Οι  διαδηλωτές κρατούσαν το γιγαντοπανό που είχε αναρτήσει το ΠΑΜΕ στην πρόσφατη συμβολική κατάληψη στη ΓΣΕΕ όταν η πλειοψηφία της υπέγραψε την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Παράλληλα, οι διαδηλωτές του ΠΑΜΕ κατήγγειλαν τις δυνάμεις «του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού», φωνάζοντας το σύνθημα «ΣΕΒ και ΓΣΕΕ κοινωνικοί εταίροι, στων εργατών τη φτώχεια συνεταίροι».