Σύμφωνα με τον 902.gr, οι εργαζόμενοι έχουν συγκεντρωθεί από το πρωί στο χώρο εργασίας τους, υλοποιώντας την απόφαση της Γενικής τους Συνέλευσης για 24ωρη απεργία και περιφρουρώντας την. Στο πλευρά τους έχουν ταχθεί φορείς όπως το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και εργαζόμενοι από άλλους κλάδους, μαζί με το ΠΑΜΕ. Σε δήλωσή του στον 902.gr μέλος της διοίκησης του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ σημείωσε: «Δίνουμε μια μάχη για να καταφέρουμε να υπογράψουμε ΣΣΕ με αυξήσεις, να δουλεύουμε με ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς. Αυτό που αντιμετωπίζουμε είναι συνθήκες μεσαιωνικού χαρακτήρα. Κόντρα βάρδιες, 12ωρα, πιέσεις της εργοδοσίας για συνεχή αύξηση της παραγωγής χωρίς τη λήψη ακόμα και στοιχειωδών μέτρων υγιεινής και προστασίας, με αποτέλεσμα την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων Το καλοκαίρι είχαμε και θάνατο.

Όμως ο κόσμος έχει συνειδητοποιήσει ότι δεν πάει άλλο. Πρέπει να αντιδράσει και συσπειρωμένος στο Σωματείο έχει ξεκινήσει αυτή τη μάχη. Είμαστε αποφασισμένοι να επιβάλουμε το δίκιο μας. Ο κόσμος έχει συνειδητοποιήσει ότι όταν είναι ενωμένος, μπορεί να σπάει την τρομοκρατία της εργοδοσίας. Συνεχίζουμε τον αγώνα με τις ομόφωνες αποφάσεις του ΔΣ και των Γενικών μας Συνελεύσεων».
Ένας ακόμα εργαζόμενος σημείωσε: «Ούτε βήμα πίσω δεν πρόκειται να κάνουμε. Ως εδώ. Δεν έχουμε άλλες αντοχές για να υπομένουμε αυτές τις συνθήκες εργασίας. Οι πόστες (ομάδες δουλειάς) όση δουλειά και να έχει, είναι μέχρι 4 άτομα. 25 χρονών παιδιά και έχουν σακατευτεί. Συνάδελφοι έχουν μυοσκελετικά προβλήματα και έχουν κάνει ορισμένοι σπονδυλοδεσία και δεν είναι ούτε 30 χρονών. Απέλυσαν τις προάλλες ένα συνάδελφό μου, γιατί είχε κομμένες 4 κήλες και ο γιατρός τού απαγόρευσε να σηκώνει από δω και πέρα ακόμα και ένα κιλό. Τον έδιωξαν γιατί ζήτησε να αλλάξει πόστο. “Δεν μπορούμε να σε απασχολήσουμε άλλο, απολύεσαι” του είπαν, έτσι στην ψύχρα».

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση του 902, η COSCO έχει καταθέσει αγωγή ενάντια στην απεργία, μολονότι δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό αν ζητεί να χαρακτηριστεί παράνομη, καταχρηστική, ή ένα από τα δύο. Συν τοις άλλοις οι ίδιες πληροφορίες καταγγέλλουν προσπάθεια της εταιρείας να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό μεταφέροντας με μικρό τουριστικό πλοίο κάποιους, ανάμεσα τους και Χρυσαυγίτες, από την προβλήτα του Φαλήρου (ΣΕΦ) στις προβλήτες της «COSCO» για να δουλέψουν.