«Γιατί πρέπει να παραιτηθώ, εάν εξακολουθώ να έχω την εμπιστοσύνη της Βουλής που κέρδισα στις εκλογές; Εσύ είσαι αυτός που θα πρέπει να παραιτηθεί». Με αυτά τα λόγια, ο Μαριάνο Ραχόι επιχείρησε να υπερασπιστεί τον εαυτό και την κυβέρνησή του και να επιτεθεί κατά του αντιπάλου του, Πέδρο Σάντσεθ, κατά τη συζήτηση επί της πρότασης μομφής στο πρόσωπό του, που κατέθεσαν οι Σοσιαλιστές και συζητιέται από το πρωί της Πέμπτης στην ισπανική Βουλή.
 
Η ανακοίνωση της απόφασης της ισπανικής δικαιοσύνης για την καταδίκη 29 στελεχών και το ίδιο το Λαϊκό Κόμμα για την υπόθεση διαφθοράς υπό την επωνυμία «Γκουρτέλ», έμελλε να ανοίξει τον ασκό του αιόλου για τον Μαριάνο Ραχόι και την κυβέρνησή του.
 
Η πρόταση των Σοσιαλιστών είχε εξ αρχής τη στήριξη των Ποδέμος, των Καταλανών εθνικιστών (ERC) και των μικρότερων κομμάτων, Coalició Compromís και Nueva Canarias, ενώ στον αντίποδα, για διαφορετικούς λόγους, βρέθηκαν στο πλευρό του Ραχόι το κόμα των Πολιτών (Ciudadanos), το UPN, το Foro Asturias και Coalicion Canaria.
 
Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες που επικαλείται η El Pais, στις αρχικές 165 ψήφους των βουλευτών υπέρ της πρότασης μομφής των Σοσιαλιστών, προστίθενται εκείνες των Βάσκων αυτονομιστών (PNV), του EH Bildu, ενώ το καταλανικό PDeCat φέρεται έτοιμο να ψηφίσει και αυτό κατά του Ραχόι. Έτσι, οι ψήφοι υπέρ της πρότασης μομφής αγγίζουν τον αριθμό των 180, με τις απαιτούμενες ψήφους για την άρση της εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Ραχόι να είναι 176.


 
Υπενθυμίζεται πως, την επόμενη κιόλας της καταδίκης του Λαϊκού Κόμματος και των στελεχών του, ο ηγέτης των Σοσιαλιστών, Πέδρο Σάντσεθ, κατέθεσε πρόταση μομφής κατά του Ισπανού πρωθυπουργού, με σύνθημα «να επιστρέψει η χώρα στη νομιμότητα» και σκοπό να δημιουργήσει μία μεταβατική κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.
 
«Παραιτήσου τώρα και όλα θα τελειώσουν» ήταν η στάση του Π. Σάντσεθ στη Βουλή απέναντι στον Μ. Ραχόι, με τον ηγέτη των Σοσιαλιστών να αναλαμβάνει την διακυβέρνηση της χώρας με σκοπό να την οδηγήσει σε εκλογές, σε περίπτωση που η κυβέρνηση Ραχόι χάσει τη δεδηλωμένη εντός κοινοβουλίου. Σημειώνεται πως σε περίπτωση παραίτησης του Ισπανού πρωθυπουργού η αβεβαιότητα αναμένεται να παραταθεί, καθώς οι πρόωρες εκλογές θα εξασφαλίσουν μία περίοδος ακυβερνησίας.
 

«Προσοχή» στον προϋπολογισμό

 
Παρά την έντονη πολιτική αντιπαράθεση και την ενδεχόμενη περίοδο πολιτικής αστάθειας που αναμένεται να μπει η Ισπανία μετά την πτώση της κυβέρνησης Ραχόι, ο ηγέτης των Σοσιαλιστών έσπευσε να στείλει ένα πολύ προσεκτικό μήνυμα στις Βρυξέλλες, αναφορικά με την διατήρηση του προσφάτως εγκριθέντος προϋπολογισμού.
 
Συγκεκριμένα, ο Π. Σάντσεθ δεσμεύτηκε, στην περίπτωση που τελικά περάσει η πρόταση μομφής και αναλάβει ο ίδιος τη διακυβέρνηση, να διατηρήσει τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης Ραχόι που ενέκρινε πρόσφατη η Βουλή, με το μήνυμά του να στρέφεται και προς τα μικρότερα αυτονομιστικά κόμματα και να αφορά τη χρηματοδότηση των περιοχών τους.
 
Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού, μόλις την περασμένη εβδομάδα, οι Σοσιαλιστές καταψήφισαν το οικονομικό σχέδιο του Μ. Ραχόι.
 

Αλισβερίσι με τους Βάσκους – «Λυκοφιλία» με Καταλανούς

 
Από την πρώτη κιόλας στιγμή, η πρόταση μομφής συνάντησε τη σθεναρή αντίσταση του Μ. Ραχόι, που αρνήθηκε να παραιτηθεί. Ωστόσο, το έργο του για να παραμείνει στην εξουσία ήταν δύσκολο, καθώς με δεδομένη τη συμμαχία Σοσιαλιστών και Ποδέμος με μικρότερα κόμματα, θα έπρεπε να στραφεί στην ψήφο των μικρότερων εθνικιστικών κομμάτων.
 
Παρά τις προσπάθειές του, η πρόταση των Σοσιαλιστών φάνηκε πιο ικανοί να τους πείσει, αφού σύμφωνα με τον ισπανικό Τύπο, ο Π. Σάντσεθ δεσμεύτηκε να διατηρήσει την χρηματοδότηση ύψους (540 εκατ. ευρώ) για τη χώρα των Βάσκων, πείθοντας το αυτονομιστικό κόμμα να τους δώσει τις κρίσιμες ψήφους.
 
Την ίδια ώρα, η πρόταση Σάντσεθ καταφέρνει να συγκεντρώσει και την υποστήριξη των Καταλανών, παρότι ο ίδιος έχει εκφραστεί με εχθρικό τρόπο κατά του νέου ηγέτη της Καταλονίας, Κουιμ Τόρρα.
 
«Κύριε Σάντσεθ, δεν υπάρχει μεγάλη εμπιστοσύνη. Λέτε ότι το PSOE δεν είναι το ίδιο με το Λαϊκό Κόμμα. Μεγάλα μέρη της καταλανικής κοινωνίας είναι σκεπτικά σχετικά με αυτό. Υπάρχει πολύς πόνος και αγανάκτηση στην Καταλονία. Πολλοί πολίτες θα δυσκολευτούν να κατανοήσουν την ψήφο μας. Από εσένα εξαρτάται. Θα είμαστε πολύ προσεκτικοί με τα λόγια σας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του PDeCAT, κόμματος του εξόριστου Καταλανού ηγέτη, Κάρλες Πουτζδεμόντ, για να συμπληρώσει πως «σήμερα, η Καταλονία παίζει για ακόμα μία φορά αποφασιστικό ρόλο στο να φέρει την πολιτική αλλαγή στην Ισπανία».

Ηγετική εμφάνιση της δημάρχου Βαρκελώνης

 
Την ώρα που στη Βουλή δίνεται μάχη για την εξασφάλιση των ψήφων που θα δώσουν τη χαριστική βολή στην κυβέρνηση Ραχόι, η δήμαρχος Βαρκελώνης, Άντα Κολάου, κάνει ανοιχτό κάλεσμα για «να διώξουμε τον Ραχόι και το Λαϊκό Κόμμα».
 
«Σήμερα, μια πρόταση μομφής μοιάζει να είναι το κλειδί για το μέλλον του τόπου. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε η διαφθορά να κανονίζεται με ατιμωρησία. Όπως εξηγώ στο βίντεο, εάν η διαφθορά δεν έχει συνέπειες, υποβαθμίζει ολόκληρο το πολιτικό σύστημα. Με αυτή την πρόταση μομφής παίζουμε την ελευθερία της έκφρασης, τα κοινωνικά δικαιώματα, την ποιότητα της δημοκρατίας μας… για όλα αυτά, θα είμαι την Παρασκευή στη Βουλή και θα ζητήσω από όλα τα κόμματα να εγκαταλείψουν τον τακτικισμό και τους υπολογισμούς για τις εκλογές. Είναι καιρός να φτιάξουμε ένα κοινό μέτωπο για τη δημοκρατική αναγέννηση. Ήρθε η ώρα να διώξουμε τον Ραχόι και το Λαϊκό Κόμμα».