Σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times, ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος, ανακοίνωσε ότι από την 1η Ιουνίου θα επιβληθούν δασμοί της τάξης του 25% για τον εισαγόμενο χάλυβα και 10% για το εισαγόμενο αλουμίνιο σε ΕΕ, Μεξικό και Καναδά. Η απόφαση είχε ληφθεί από τον Μάρτιο, ωστόσο οι ΗΠΑ είχαν βάλει στον πάγο το συγκεκριμένο μέτρο, δίνοντας παράταση για δύο μήνες ώστε να διαπραγματευτούν την απόφαση τους.

Ο Ρος δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων οι Ευρωπαίοι αρνήθηκαν να μπουν σε συζήτηση επί της ουσίας και τήρησαν σκληρή στάση. Υποστήριξε ότι οι διαπραγματεύσεις των ΗΠΑ με Μεξικό, ΕΕ και Καναδά θα συνεχιστούν, ώστε να λυθούν και άλλα ζητήματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα. «Επιθυμούμε να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις με το Μεξικό και τον Καναδά από τη μια μεριά, αλλά και τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ από την άλλη. Υπάρχουν και άλλα ζητήματα που είναι ανοικτά και χρειάζονται επίλυση». Δεν τοποθετήθηκε για την αντίδραση των ΗΠΑ σε περίπτωση που υπάρξουν αντίποινα των άλλων χωρών.

Έτοιμοι για αντίποινα οι Ευρωπαίοι

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λεμέρ εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για την απόφαση του Ντόνλαντ Τραμπ, τονίζοντας ότι αυτή η κίνηση δεν θα μείνει χωρίς αντίδραση. «Η απόφαση βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Είναι στο χέρι τους να αποφασίσουν αν επιθυμούν εμπορικό πόλεμο με τους κοντινότερους συνεργάτες τους. Οι φίλοι μας οι Αμερικάνοι θα πρέπει να ξέρουν ότι αν εφαρμοστούν αυτά τα επιθετικά μέτρα, η Ευρώπη θα απαντήσει».

Όπως αναφέρει η Express, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ξεκαθάρισε ότι η ΕΕ θα απαντήσει άμεσα στις ΗΠΑ με τον ίδιο τρόπο. «Είναι μια πολύ κακή μέρα για το διεθνές εμπόριο. Είμαστε έτοιμοι να τους απαντήσουμε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Η απόφαση αυτή δείχνει ξεκάθαρα τάση προστατευτισμού από την πλευρά τους. Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών είχαμε συνεχείς κουβέντες με τις ΗΠΑ για να επιλυθεί το ζήτημα. Για αυτόν τον λόγο πρόκειται να συζητήσουμε με τους συμμάχους μας και να βρούμε τον κατάλληλο τρόπο να απαντήσουμε».


Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ τόνισε πως η ΕΕ πρόκειται να απαντήσει στον Τραμπ με τρόπο «έξυπνο και αποφασιστικό». Κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό, απέφυγε να μιλήσει για συγκεκριμένα μέτρα και αρκέστηκε να επισημάνει πως η επιβολή επιπρόσθετων δασμών «αντίκειται στους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου».

Αντίδραση υπήρξε και από την Βρετανία, με κυβερνητικό αξιωματούχο να τονίζει πως υπάρχει μεγάλη απογοήτευση από την απόφαση των ΗΠΑ, αλλά θα συνεχίσουν τις επαφές προκειμένου να επιτευχθεί οριστική εξαίρεση τους από την επιβολή δασμών.

«Είμαστε βαθύτατα απογοητευμένοι από την απόφαση των ΗΠΑ να προχωρήσουν τελικά στην επιβολή δασμών. Η Βρετανία και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι στενοί σύμμαχοι με τις ΗΠΑ και θα έπρεπε να εξαιρεθούν εντελώς από το μέτρο επιβολής δασμών των ΗΠΑ. Έχουμε κάνει ξεκάθαρο το πόσο σημαντικό είναι για την οικονομία και την άμυνα μας η εξαγωγή χάλυβα και αλουμινίου. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στενά με την αμερικανική κυβέρνηση και την ΕΕ, ώστε να μπορέσουμε να επιτύχουμε οριστική εξαίρεση από το μέτρο και να διασφαλίσουμε πως οι Βρετανοί εργάτες είναι προστατευμένοι».

Εκεί θα χτυπήσουν οι Ευρωπαίοι

Υπενθυμίζεται ότι οι Βρυξέλλες έχουν προειδοποιήσει ότι θα απαντήσουν με δασμούς που θα επιβληθούν σε προϊόντα όπως τα παντελόνια τζιν Levi's, οι μοτοσικλέτες Harley Davidson, τα αμερικανικά αλκοολούχα ποτά, όπως το ουίσκι μπέρμπον, τον χυμό πορτοκαλιού από τις ΗΠΑ, το φυστικοβούτυρο και άλλα προϊόντα.