Χωρίς τέλος μοιάζουν οι κακές ειδήσεις για τη μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της Γερμανίας. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, η τράπεζα ανακοίνωσε πως θα κόψει περισσότερες από 7.000 θέσεις εργασίας, καθώς αναμένεται να παρουσιάσει για τρίτη συνεχή χρονιά ζημιές.
 
Έναν μήνα νωρίτερα, τα αρνητικά αποτελέσματα του γερμανικού κολοσσού ανάγκασαν την τράπεζα να προχωρήσει στην αντικατάσταση του διευθύνοντα συμβούλου, Τζον Κράιαν, με τον Γερμανό Κρίστιαν Σιούινγκ.
 
Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα, ο Σιούινγκ επιχείρησε να καθησυχάσει για την απόφαση για περικοπές, που εκτιμάται πως θα επηρεάσουν το επενδυτικό τμήμα της Deutsche Bank, τονίζοντας ότι η τράπεζα πρέπει «να επικεντρωθεί σε αυτό που πραγματικά κάνει καλά» και πρόσθεσε ότι «παραμένει δεσμευμένη στις δραστηριότητες corporate & investment bank και στη διεθνή μας παρουσία».
 

Μαύρα μαντάτα από ΗΠΑ

 
Την Πέμπτη, η είδηση πως η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ χαρακτηρίζει την κατάσταση της τράπεζας «προβληματική» προκάλεσε αρνητικές αντιδράσεις στις αγορές, ρίχνοντας την τιμή των μετοχών της στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2016, όπως αναφέρει η Wall Street Journal.
 
Οι πρόσφατες ειδήσεις για περικοπές, καθώς και ένα «επιχειρησιακό λάθος» του Μαρτίου, με την τράπεζα να μεταφέρει «κατά λάθος» πληρωμές ύψους 35 δισ. δολ. σε μια ανταλλαγή, δημιούργησαν πλήθος ερωτημάτων για την κατάστασή της, με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να προχωρά στον συγκεκριμένο χαρακτηρισμό.
 
Λίγες ώρες αργότερα, ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's ανακοίνωσε πως υποβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της τράπεζας από A- σε BBB+, επιφέροντας νέο πλήγμα στην τράπεζα.
 
«Βλέπουμε σημαντικούς κινδύνους στην υλοποίηση της αναθεωρημένης στρατηγικής, εν μέσω ενός περιβάλλοντος της αγοράς που εξακολουθεί να μη βοηθά, και πιστεύουμε ότι, σε σχέση με τους ανταγωνιστές της, η Deutsche Bank θα υστερεί για κάποιο χρονικό διάστημα», ανέφερε ο S&P.
 

Προσπαθούν να τα μαζέψουν

 
Οι τελευταίες εξελίξεις οδήγησαν στον Κρ. Σιούινγκ σε δημόσια παρέμβαση για να καθησυχάσει αγορές και εργαζόμενους. «Σε επίπεδο ομίλου, η οικονομική ευρωστία μας είναι πέραν αμφιβολίας», δήλωσε ο Σιούινγκ σε επιστολή του προς το προσωπικό, ενώ παραδέχτηκε πως η ροή των ειδήσεων για την τράπεζα «δεν είναι καλή».
 
Στην επιστολή του προς το προσωπικό, ο Ζέβινγκ ανέφερε ότι τα επίπεδα πιστωτικού κινδύνου και κινδύνου αγοράς σπάνια ήταν τόσο χαμηλά, ότι είναι αβάσιμη η φημολογία πως η τράπεζα είναι εκτεθειμένη στην πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία και ότι τα σχέδια χρηματοδότησης για φέτος έχουν προχωρήσει καλά. Ο Ζέβινγκ σημείωσε, επίσης, ότι η τράπεζα είναι σε καλή θέση για να αντιδράσει σε υπερβολικές κινήσεις στις αγορές ομολόγων.
 
Σύμφωνα με τον ίδιο, μία σειρά από πράξεις επιβολής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας αφορούσαν κυρίως αδυναμίες στους εσωτερικούς ελέγχους και την υποδομή. «Όπως γνωρίζετε, έχουμε κάνει πρόοδο στη θεραπεία τους το τελευταίο έτος. Δεν είμαστε ακόμα εκεί που θέλουμε, αλλά πλησιάζουμε συνεχώς», σημείωσε.
 
Ευρωπαϊκές εποπτικές Αρχές δήλωσαν ότι η Deutsche Bank έχει κάνει «καλή πρόοδο» στις προσπάθειές της να διασκεδάσει τις ανησυχίες τους. «Η τράπεζα έχει τώρα μία πιο σφιχτή διοικητική ομάδα, καλά κεφάλαια και ρευστότητα και οι επόπτες είναι καθησυχασμένοι από τα σχέδια που βλέπουν», σημείωσε πηγή που γνωρίζει τη σκέψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.