Το ζήτημα του ελληνικού χρέους θα βρεθεί το Σάββατο στο επίκεντρο της συνάντησης της τρόικας και των ΥΠΟΙΚ των ισχυρών χωρών της Ευρωζώνης, παρουσία της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, με ΜΜΕ του εξωτερικού να αναφέρουν πως οι Ευρωπαίοι έχουν αρχίσει να εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο του να μην συμμετέχει το Ταμείο στο τρίτο μνημόνιο.

Στόχος της συνεδρίασης είναι να υπάρξει συμφωνία για το χρέος και να ξεκαθαριστεί το αν το ΔΝΤ θα συμμετέχει με χρηματοδότηση στο τρίτο ελληνικό μνημόνιο. Το Ταμείο έχει ζητήσει να πέσουν στο τραπέζι ποσοτικοποιημένα μέτρα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν θα συμμετέχει. Αξιωματούχος του ΔΝΤ έχει δηλώσει πως αν αυτό δεν συμβεί μέχρι τις 4 Ιουνίου, το Ταμείο θα κλείσει οριστικά την πόρτα για συμμετοχή.

Ωστόσο, παρατηρείται διαφοροποίηση χωρών της Ευρωζώνης σε σχέση με την συμμετοχή του Ταμείου στο μνημόνιο. Μεγαλύτερη εντύπωση προκαλεί η στάση της Γερμανίας, που μέχρι πρότινος υπογράμμιζε ότι δεν συζητά τη μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο μνημόνιο, ενώ είχε θέσει ως όρο τη συμμετοχή του για να ψηφίσει το τρίτο ελληνικό μνημόνιο.

Δημοσίευμα της γερμανικής Süddeutsche Zeitung αναφέρει πως οι Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ (CDU) και οι  Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) δείχνουν να μην επιμένουν πλέον για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό μνημόνιο. Ο κοινοβουλευτικός τους εκπρόσωπος για θέματα προϋπολογισμού Έκχαρντ Ρέμπεργκ, ευχαρίστησε το Ταμείο για την μέχρι τώρα προσφορά του, επισημαίνοντας πως δεν χρειάζεται η συνέχεια της συμμετοχής του.

«Το ΔΝΤ «συνέβαλε αποφασιστικά στην υλοποίηση σημαντικών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα. Επί της αρχής δεν υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω οικονομική συμμετοχή του ΔΝΤ», ανέφερε χαρακτηριστικά και εξήγησε ότι λόγω του ΔΝΤ έχει επιτευχθεί ένας βασικός στόχος του μνημονίου. «Σε περίπτωση που το ΔΝΤ για να συμμετάσχει οικονομικά επιμείνει να προχωρήσουν οι Ευρωπαίοι σε υψηλή ελάφρυνση χρέους, όπως και διαφαίνεται, τότε αυτό δύσκολα μπορεί να γίνει αποδεκτό», δήλωσε ο Ρέμπεργκ και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει «κανένας αυτοματισμός όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung φιλοξενεί δημοσίευμα με τίτλο «Η Ελλάδα χωρίς νέα δάνεια του ΔΝΤ», όπου επισημαίνεται η αλλαγή πλεύσης που παρατηρείται  στην  Ένωση Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU). Σύμφωνα με δημοσίευμα της FAZ, που αναδημοσιεύει η Deutsche Welle, ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Γιερκ Κούκις ενημέρωσε τους βουλευτές για τις εν εξελίξει διαβουλεύσεις αλλά και τα τέσσερα σενάρια που συζητούνται για την ελάφρυνση του χρέους: την εξαγορά του χρέους προς το ΔΝΤ, την επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ από ελληνικά ομόλογα, την παράταση της ωρίμανσης αλλά και την περαιτέρω μείωση των επιτοκίων των δανείων.

Ωστόσο, το ρεπορτάζ αναφέρει ότι «ο Κούκις δεν αποκάλυψε σε ποιο βαθμό θα μειωνόταν με τον τρόπο αυτό η οικονομική επιβάρυνση της Αθήνας» και προσθέτει ότι «ακόμη κι αν υλοποιηθούν και τα τέσσερα βήματα όμως, αυτό δεν θα είναι αρκετό για το ΔΝΤ».