Σύμφωνα με το Reuters, o Πρωθυπουργός της Ιορδανίας Χάνι Μούλκι δήλωσε το Σάββατο ότι δεν θα αποσύρει το νομοσχέδιο που υποστηρίζεται από το ΔΝΤ, παρά τις διαμαρτυρίες.

Αλλά  η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις συνομιλίες με τους συνδικαλιστικούς οργανισμούς που εκπροσωπούν εργαζομένους του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα σχετικά με το νόμο και θα αφήσει τους νομοθέτες να αποφασίσουν τι πρέπει να κάνει με το νομοσχέδιο

Ο βασιλιάς, της Ιορδανίας, Αμπντάλα Β’, απηύθυνε έκκληση για «εθνικό, συνολικό και ορθολογικό διάλογο», επιχειρώντας να κάμψει τις αντιδράσεις, οι οποίες έχουν προκληθεί από το νομοσχέδιο για τον φόρο εισοδήματος.

Οι πολίτες της Ιορδανίας από την Τετάρτη, διαδηλώνουν κάθε μέρα, ζητώντας την απόσυρση των μέτρων, τα οποία προβλέπουν τη φορολόγηση των χαμηλών εισοδημάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται τη νύχτα  εξαιτίας του Ραμαζανιού.

«Αυτός που αυξάνει τις τιμές θέλει να πυρπολήσει τη χώρα», «Είμαστε ο λαός, είμαστε η κόκκινη γραμμή», «Κυρίαρχος λαός, κυρίαρχη πατρίδα» είναι μερικά από τα συνθήματα των διαδηλωτών, οι οποίοι ζητούν την απομάκρυνση του πρωθυπουργού, Χάνι Μούλκι.

Ο πρόεδρος της μεγαλύτερης συνδικαλιστικής ομοσπονδίας, Άλι αλ-Άμπους, διαμήνυσε, ότι «ο πολίτης εξαντλείται από την αύξηση των τιμών και των φόρων» και ότι «το κράτος πρέπει να διαφυλάξει την ανεξαρτησία του και να μην ενδώσει στις απαιτήσεις του ΔΝΤ».

Σημειώνεται ότι η Ιορδανία προσέφυγε στο Ταμείο το 2016, λαμβάνοντας δάνειο 723 εκατ. ευρώ. Σε αντάλλαγμα, το βασίλειο δεσμεύτηκε να εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να περιορίσει το δημόσιο χρέος στο 77% του ΑΕΠ έως το 2021.