Έξι υπουργοί της κυβέρνησης αναμένεται να ενημερώσουν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, την ερχόμενη Τρίτη, σε ειδική συνεδρίαση, σχετικά με το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, προκειμένου να διασφαλιστεί η ψήφιση του, έτσι ώστε να κλείσουν τα περισσότερα από ρα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνεδρίαση θα λάβει χώρα στις 4 το απόγευμα και σε αυτήν θα συμμετάσχουν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και ο υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος.
 

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Πέμπτη την σύγκληση κοινοβουλευτικής ομάδας είχαν ζητήσει εγγράφως 36 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, προκειμένου να ενημερωθούν αρμοδίως για το πολυνομοσχέδιο που έρχεται προς ψήφιση το επόμενο διάστημα στη Βουλή.
 
Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει 75 προαπαιτούμενα μέτρα, μεταξύ αυτών, η ευθυγράμμιση αντικειμενικών με τις εμπορικές τιμές ακινήτων, την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά στο τέλος Ιουνίου 2018, την περικοπή του ΕΚΑΣ και τον επαναϋπολογισμό των συντάξεων με σκοπό τη μείωσή τους από 1η Ιανουαρίου του 2019.
 

Στο κενό οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος
 

Σημειώνεται ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης για άμεσο κλείσιμο των προαπαιτούμενων έρχονται την ίδια ώρα που  ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος του Washington Group που πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της G7 στον Καναδά χωρίς συμφωνία και χωρίς καμία απόφαση για το θέμα του ελληνικού χρέους.

Πάντως, στο περιθώριο της συνόδου ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, παραχώρησε συνέντευξη στο πρακτορείο Reuters τονίζοντας ότι η Ευρωζώνη ετοιμάζεται να καταρτίσει σχέδιο ελάφρυνσης του κρατικού χρέους της Ελλάδας το οποίο θα είναι αξιόπιστο για τις αγορές και θα συνίσταται στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δόσεων των δανείων που χορηγήθηκαν στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος στήριξης της χώρας.

 
Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες ημέρες πριν, σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους που επικαλούνταν σε δημοσίευμα του το πρακτορείο reuters, προθεσμία μέχρι τη Δευτέρα φέρεται να έχει δώσει το ΔΝΤ στους Ευρωπαίους για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με το ελληνικό χρέος.
 
«Πρέπει να γίνει τώρα» σημείωσε ένας από τους αξιωματούχους. Αν δεν υπάρξει συμφωνία ως την ερχόμενη Δευτέρα, πρόσθεσε ο ίδιος, το ΔΝΤ πιθανότατα δεν θα πάρει καθόλου μέρος στη διάσωση. 
 
Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκτίμησε ότι το Ταμείο θα αναλάβει ρόλο τεχνικού συμβούλου στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει και οι διαφορές για το χρέος παραμένουν ανοιχτές.
 
Στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο ανέφερε πως το Ταμείο μάλλον δεν προλαβαίνει να ενεργοποιήσει το πρόγραμμα του και κατά συνέπεια αν δεν υπάρξει κάποια εξέλιξη τις επόμενες μέρες, το πρόγραμμα δεν θα ενεργοποιηθεί. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το Ταμείο έχει τις δικές του διοικητικές/ γραφειοκρατικές διαδικασίες και δεν προλαβαίνει να κάνει έγκαιρα τις απαραίτητες ενέργειες.