Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, «προσεγγίζει τις γαλλικές θέσεις» για τη μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, επισημαίνει με ικανοποίηση η Γαλλία, σχολιάζοντας την τοποθέτηση της, σε πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε.

Ο Εμανουέλ Μακρόν και Άνγκελα Μέρκελ θα έχουν διμερείς συνομιλίες στο περιθώριο της G7 στον Καναδά την 8η και 9η Ιουνίου, για να συζητήσουν κυρίως αυτό το θέμα, διευκρίνισε η γαλλική προεδρία.
 

Οι δύο ηγέτες προβλέπεται να παρουσιάσουν έναν κοινό οδικό χάρτη για τη μεταρρύθμιση της Ευρώπης, στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την 28η-29η Ιουνίου.

Η Άνγκελα Μέρκελ επισήμανε, στη συνέντευξη που παραχώρησε, ότι υποστηρίζει την αρχή ενός προϋπολογισμού επενδύσεων για την ευρωζώνη, αν και πιο περιορισμένο απ' όσο θα επιθυμούσε το Παρίσι, όπως και ένα σύστημα δανείων για τα κράτη που βρίσκονται σε δυσκολία. «Πρόκειται για μια θετική κίνηση που μαρτυρά την ευρωπαϊκή δέσμευση της καγκελαρίου και της κυβέρνησής της» τονίζεται από το Μέγαρο των Ηλυσίων. «Αυτός είναι ο μοναδικός πιθανός δρόμος για την ενίσχυση της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμείς παραμένουμε πλήρως δεσμευμένοι σε αυτό με το ίδιο επίπεδο φιλοδοξίας». 


Παράλληλα, στην εκτενή της συνέντευξη προς την κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine η Άνγκελα Μέρκελ συμφώνησε και με τη μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ESM σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, στα πρότυπα του ΔΝΤ. Σε αντίθεση με τις προτάσεις Μακρόν όμως η καγκελάριος τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχουν και εδώ σαφείς προϋποθέσεις: «Πάντα έναντι όρων, περιορισμένου ύψους και με πλήρη επιστροφή των χρημάτων. Ένα ΕΝΤ με τέτοιες αρμοδιότητες πρέπει φυσικά να είναι και σε θέση να αξιολογεί μόνο του την οικονομική κατάσταση όλων των χωρών μελών. Πέραν αυτού θα πρέπει να αξιολογεί τη βιωσιμότητα του χρέους των χωρών μελών και να διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία προκειμένου να μπορεί, εφόσον κρίνεται αναγκαίο, να την αποκαθιστά».

Επίσης, η καγκελάριος προέκρινε την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027 πριν από τις Ευρωεκλογές του Μαΐου του 2019, εκτιμώντας ότι στους σημερινούς αβέβαιους καιρούς η Ευρώπη πρέπει να είναι σε θέση να αντιδρά ανά πάσα στιγμή. «Αν αναβάλουμε τις συζητήσεις δεν αποκλείεται να μην μπορούν να χορηγούνται για έναν ολόκληρο χρόνο υποτροφίες Erasmus ή να καθυστερήσει η διεύρυνση της Frontex ή η υλοποίηση σημαντικών σχεδίων για την καταπολέμηση των αιτιών της προσφυγικής κρίσης […]».