«Η Ιταλία και η Σικελία δεν μπορούν να είναι ο καταυλισμός προσφύγων της Ευρώπης» διεμήνυσε ο νέος υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας εβρισκόμενος στη Σικελία, όπου βρέθηκε για να υποστηρίξει τους υποψήφιους στις τοπικές εκλογές του κόμματός του, την ίδια μέρα 46 πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους σε ναυάγιο στην Τυνησία και 9 στην Τουρκία, ανάμεσα τους και παιδιά.

Σε αυτούς τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο ο αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος ανέφερε ότι «υπάρχει μόνον ένας τρόπος για να σωθούν οι ζωές αυτές. Να επιβιβάζονται λιγότεροι άνθρωποι στα πλοιάρια και να μπορέσουν να γίνουν περισσότεροι επαναπατρισμοί». «Πρέπει να κρατήσουμε αυτούς τους απελπισμένους στις χώρες καταγωγής τους» πρόσθεσε.

Όμως πια «ο καλός καιρός για τους παράνομους μετανάστες έχει περάσει: ετοιμάστε τις βαλίτσες σας», προειδοποίησε ο Σαλβίνι.
 

«Δεν θα ακολουθήσουμε σκληρή γραμμή», αλλά «μια γραμμή κοινής λογικής» είπε ο Μ. Σαλβίνι απευθυνόμενους στους ακροδεξιούς οπαδούς τους.
 
«Ήμασταν κι εμείς μετανάστες στην Αμερική, αλλά δεν είχαμε κάνει τέτοιο χαμό εκεί πέρα», «αυτή δεν είναι υποδοχή, είναι εποικισμός», «αν εγώ μυρίζω είναι από τον ιδρώτα της δουλειάς» ήταν κάποιες δηλώσεις που ακούγονταν από τους οπαδούς της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά.
 
«Κανένας δεν μπορεί να με πείσει ότι η παράνομη μετανάστευση δεν είναι μπίζνες ορισμένοι βγάζουν λεφτά από παιδιά που μετά πεθαίνουν και αυτό με εξοργίζει», υποστήριξε ο επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας στρεφόμενος στις Μη Κερδοσκοπικές Οργανώσεις, που ασχολούνται το προσφυγικό.
 
«Θεωρώ ότι τα χρήματα αυτά θα ήταν καλύτερο να ξοδεύονται στις χώρες προέλευσης» είπε ο υπουργός προσθέτοντας ότι «τώρα, αν υπάρχουν ΜΚΟ που θέλουν να δουλεύουν δωρεάν, καλό θα είναι αυτό».

Όπως είχε αναφέρει άλλωστε την Παρασκευή ο Μ. Σαλβίνι, σκοπεύει να περικόψει το ποσό των πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει εγκριθεί για την υποδοχή προσφύγων και μεταναστών, καθώς του φαίνεται «υπερβολικό», στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να συγκεντρωθούν άμεσα πόροι, ενώ ο ίδιος είχε τονίσει για τους μετανάστες της Ιταλίας ότι «πρέπει να πάνε σπίτι τους, θα είναι μια από τις προτεραιότητές μας».
 

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με το ΑΠΕ, δεν επετράπη σε δημοσιογράφους να ακολουθήσουν τον Μ. Σαλβίνι όταν συναντήθηκε με περίπου εκατό μετανάστες, που έφτασαν στη Σικελία την Παρασκευή μερικές ώρες μετά την ορκωμοσία της κυβέρνησης της οποίας είναι επίσης αντιπρόεδρος.
 
Την Τρίτη πρόκειται να συζητηθεί στο Λουξεμβούργο από τους υπουργούς Εσωτερικών της ΕΕ η αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου στο συμβούλιό, όπου ο Μ. Σαλβίνι έχει ανακοινώσει ότι δε θα παραβρεθεί καθώς θα είναι στο ιταλικό κοινοβούλιο, όπου θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση συμμαχίας της Λέγκας και του Κινήματος Πέντε Αστέρων.
 
Ωστόσο, έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι εναντιώνεται στην προταθείσα αναθεώρηση του ευρωπαϊκού κανονισμού, η οποία κατ' αυτόν «καταδικάζει» τις μεσογειακές χώρες.
 
«Ο στόχος μου δεν είναι να τους στέλνουμε στην Ευρώπη, αλλά να μειώσουμε τις αναχωρήσεις», απάντησε ο Μ. Σαλβίνι, αναφερόμενος ταυτόχρονα σε μια «προφανή ανισορροπία στη διαχείριση, στους αριθμούς και στα κόστη» ως προς το σχέδιο αντιμετώπισης της μεταναστευτικής κρίσης από την ΕΕ.