Ο Γ. Γιάνζα, ο οποίος έχει διατελέσει ξανά πρωθυπουργός της χώρας και είναι σύμμαχος του Ούγγρου δεξιού εθνικιστή ηγέτη Βίκτορ Όρμπαν, έχει κρατήσει σκληρή γραμμή εναντίον των προσφύγων θα αναγκαστεί να αναζητήσει για συνεργασίες, δεδομένου ότι δεν εξασφάλισε την πλειοψηφία, καθώς συγκέντρωσε το 25% των ψήφων από τους 1,7 εκατομμύρια ψηφοφόρους που κλήθηκαν στις κάλπες, για την ανάδειξη των 90 μελών του κοινοβουλίου της χώρας.

 «Κάναμε ένα πρώτο βήμα για μια ισχυρή και υπεύθυνη Σλοβενία στην Ευρώπη», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο 59χρονος Γιάνσα.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ο 59χρονος πολιτικός, επέσειε διαρκώς την απειλή της «εισβολής» των μεταναστών στη μικρή χώρα, που βρίσκεται πάνω στην πρώην «βαλκανική οδό».

Ο Γιάνσα, πρωθυπουργός από το 2004 μέχρι το 2008, κέρδισε δεύτερη θητεία το 2012, όμως αυτή διακόπηκε απότομα το 2013, αφού αναγκάστηκε να παραιτηθεί εξαιτίας ενός σκανδάλου που οδήγησε στην καταδίκη του από τη δικαιοσύνη και τη φυλάκισή του για πολλούς μήνες το 2014.

Με το ποσοστό του 9,7% εγκατέλειψε την ηγεσία της χώρας το κεντροαριστερό Κόμμα του Σύγχρονου Κέντρου (SMC) και ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μίρο Τσέραρ.


Αναζητώντας για συνεργασίες

«Έχει έλθει η στιγμή να απευθύνω έκκληση για συνεργασία. Η πόρτα μας είναι ανοικτή για συνομιλίες όσον αφορά τη συγκρότηση μιας συμμαχίας», δήλωσε ο Γιάνσα στις σύντομες δηλώσεις του αφότου ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα.

Το μοναδικό μέχρι στιγμής κόμμα που δεσμεύτηκε να στηρίξει το κόμμα του νέου πρωθυπουργού είναι το κόμμα Νέα Σλοβενία, που συγκέντρωσε το 7,1% των ψήφων, το οποίο ωστόσο δε θα είναι σε θέση να εξασφαλίσει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει το κόμμα του ανεξάρτητου Μάριαν Σάρετς, που κατέλαβε τη δεύτερη θέση με ποσοστό 12,6%, ο οποίος τόνισε ότι δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τον Γ. Γιάνζα.

Ο Μ. Σάρετς διαβεβαιώνει πως δεν σκοπεύει να συμμαχήσει με τον Γιάνσα, τον οποίο κατηγόρησε πως αποπειράθηκε να ενσταλάξει στους πολίτες «τον φόβο» με τις συνεχείς αντιμεταναστευτικές του δηλώσεις. Εάν άλλαζε στάση αυτό θα σήμαινε πως «δεν είμαστε αξιόπιστοι», εξήγησε.