Λίγο πριν την επίσκεψη του Μπ. Νετανιάχου στη Γερμανία, ο Ισραηλινός πρεσβευτής στο Βερολίνο Τζέρεμι Ισαχάροφ δήλωσε ότι «πρέπει με οποιοδήποτε κόστος να εμποδιστεί το Ιράν «να αναπτύξει οποιαδήποτε πυρηνική ικανότητα». «Ίσως έχουμε διαφορετικές απόψεις για τα μέσα με τα οποία θα ελέγξουμε το Ιράν στον πυρηνικό τομέα, όμως ακολουθούμε κοινό στόχο», πρόσθεσε.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα συναντηθεί το απόγευμα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και στη συνέχεια θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου στις 17:30 ώρα Ελλάδας.

Την Τρίτη ο Μπ. Νετανιάχου  θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και στη συνέχεια την Τετάρτη με τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε τη χώρα του από τη συμφωνία που είχε συναφθεί το 2015 ανάμεσα στην Τεχεράνη και έξι μεγάλες δυνάμεις και προέβλεπε την άρση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν με αντάλλαγμα την επιβολή περιορισμών στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Οι υπόλοιπες δυνάμεις που είχαν υπογράψει το κείμενο – τα άλλα τέσσερα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δηλαδή η Ρωσία, η Κίνα, η Γαλλία και η Βρετανία, συν τη Γερμανία , συνεχίζουν να στηρίζουν τη συμφωνία, θεωρώντας ότι έτσι αποτρέπεται η ανάπτυξη πυρηνικών όπλων από την Τεχεράνη.

«Θα συζητήσω μαζί τους τρόπους για να σταματήσουμε τις πυρηνικές φιλοδοξίες και την ιρανική επεκτατικότητα στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός πριν ξεκινήσει την τριμερή περιοδεία του, προσθέτοντας ότι αυτά τα θέματα είναι «ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια του Ισραήλ».


«Ο κόσμος να υψώσει ανάστημα στις ΗΠΑ»

Σε επιστολή τους προς τους ομολόγους του, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ τόνισε ότι «ο κόσμος πρέπει να υψώσει το ανάστημά του μπροστά στους εκφοβισμούς της Ουάσιγκτον», με αφορμή την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

«Το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ) δεν ανήκει στις χώρες που το υπέγραψαν κατά τρόπο ώστε το ένα από τα μέρη να μπορεί να το απορρίψει εξαιτίας εσωτερικών πολιτικών λόγων ή πολιτικών διαφωνιών με μια προηγούμενη κυβέρνηση», τόνισε ο Μ. Ζαρίφ.

Ο ίδιος εκτίμησε πως η αποχώρηση της Ουάσιγκτον από τη συμφωνία και οι «μέθοδοι εκφοβισμού για να αναγκάσει άλλες χώρες να συμμορφωθούν προς τη δική της θέση» οδηγούν το διεθνές δίκαιο σε ανυποληψία.