«Αν θέλουν μπορούμε να δημοσιεύσουμε τα στοιχεία από το αρχείο του υπουργείου Εξωτερικών. Ποιοι είχαν δεχτεί σύνθετη ονομασία; Και μάλιστα υπήρχαν κυβερνήσεις που είχαν δεχτεί το “Μακεδονία-Σκόπια” χωρίς erga omnnes, το είχαν δεχτεί ως ονομασία για το εξωτερικό και είχαν δεχτεί το “Μακεδονία” για το εσωτερικό. Ξέρω καλά τι έχουν κάνει και αυτό τους ενοχλεί» αποκάλυψε ο Ν. Κοτζιάς μιλώντας σχετικά με το ονοματολογικό στην ΕΡΤ1.

Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, σχολιάζοντας τις επικρίσεις που έχει δεχτεί στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων από την αντιπολίτευση και τη στάση «ενός κομματιού της ΝΔ που καλεί σε συλλαλητήρια τους πολίτες για το Μακεδονικό», απάντησε ότι «αδόξως με κατηγορούν όσοι έδιναν ολόκληρο το όνομα Μακεδονία, ούτε καν σύνθετο. Θα έπρεπε να είναι πιο σεμνοί» απειλώντας πως θα φέρει στο φως της δημοσιότητας αρχεία που αποδεικνύουν ότι υπήρχαν συμφωνίες σχετικά με το Μακεδονικό.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι η πορεία των διαπραγματεύσεων έχει εξελιχθεί ομαλά τονίζοντας πως δεν έχει σημειωθεί κάποιο διπλωματικό ναυάγιο και σύντομα θα διευθετηθούν οι τελευταίες εκκρεμότητες. «Βέβαια, ποτέ μη λες ποτέ, μέχρι να πέσουν οι υπογραφές, χρειάζεται υπομονή» πρόσθεσε ωστόσο.

«Έρχεται η στιγμή που πρέπει να πεις το μεγάλο ναι ή το μεγάλο όχι. Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ τώρα συνειδητοποίησε τις μεγάλες δυσκολίες και θέλησε να αναστοχαστεί. Αίσθησή μου είναι ότι σε πολύ λίγες μέρες θα ξεπεραστούν» είπε ο υπουργός κάνοντας μια εκτίμηση για την άλλη πλευρά, θεωρώντας ότι η συμφωνία θα είναι ένας καλός συμβιβασμός από τον οποίο θα κερδίσουν και οι δύο πλευρές.

Σχετικά με τα ονόματα που βρέθηκαν εκτός λίστας ανέφερε ότι από τα πέντε ονόματα που πρότεινε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, η ελληνική πλευρά έχει απορρίψει το «Μακεδονία-Σκόπια» και η ΠΓΔΜ έχει απορρίψει το «Μακεδονία του Βαρδάρη». Οι δύο πλευρές καλούνται να διαλέξουν μεταξύ των «Νέα Μακεδονία», «Βόρεια Μακεδονία» και «Άνω Μακεδονία».

Υπό το βλέμμα της εκκλησίας

«Υπάρχει θέληση και από τις δυο πλευρές για λύση κι αυτή θα είναι λύση συμβιβασμού .Στις διεθνείς σχέσεις είναι φυσιολογικοί οι συμβιβασμοί» ανέφερε ο Ν.Κοτζιάς και χαρακτήρισε θετική τη συζήτηση μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της εκκλησίας της ΠΓΔΜ για τη μετονoμασία της σε Αρχιεπισκοπή Αχρίδος.

«Είναι δικό μας εθνικό συμφέρον να λύσουμε τα προβλήματα με την ΠΓΔΜ και αυτός είναι ο στόχος της ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής την οποία ασκούμε» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Απαράδεκτες οι δηλώσεις της Τουρκίας»

Απατώντας στα πυρά που εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ πως «υποθάλπει τους πραξικοπηματίες της οργάνωσης του Γκιουλέν» με αφορμή την είδηση της αποφυλάκισης και των υπόλοιπων 4 εκ των 8 Τούρκων στρατιωτικών, ο Ν. Κοτζιάς χαρακτήρισε «ανάξιο, άτοπο και απαράδεκτο» το περιεχόμενο των δηλώσεων.

«Η μόνη δέσμευση που έχει ο πρωθυπουργός είναι να εξασφαλίζει τη λειτουργία του κράτους δικαίου στην Ελλάδα. Μερίδα των Τούρκων πολιτικών δεν μπορεί να αντιληφθεί τη σχέση πολιτικής και κράτους δικαίου» είπε σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς του Μποζντάγ πως ο Αλέξης Τσίπρας «ήταν θετικός στο να τους παραδώσει» στην Άγκυρα.

Ερωτηθείς σχετικά με τη δήλωση του Μπεκίρ Μποζντάγ ότι είναι καθήκον της Τουρκίας να βρει τους Τούρκους αξιωματικούς όπου κι αν πάνε, να τους πακετάρει και να τους φέρει στην Τουρκία, ότι η γειτονική χώρα  «γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν είμαστε από εκείνα τα κράτη που μπορεί να κάνει παιχνίδια. Η Τουρκία ούτε μπορεί να έρθει να πάρει κάποιον από εδώ, ούτε το δικαιούται ούτε θα το επιτρέψουμε», τόνισε.

«Ο Τούρκος εκπρόσωπος δεν έχει εμπειρία από διεθνείς σχέσεις. Μίλησε υπό την επήρεια του προεκλογικού αγώνα με τρόπο απαράδεκτο και απορριπτέο. Δεν φοβόμαστε την Τουρκία, την αναλύουμε, την αξιολογούμε και συμπεριφερόμαστε υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα της χώρας», επισήμανε.

ΝΔ: «Ψεύδεστε»

«Ψεύδεστε Νίκο Κοτζιά, καμμία ελληνική κυβέρνηση δεν δέχτηκε τίποτα» έγραψε ο αρμόδιος τομεάρχης Γιώργος Κουμουτσάκος, απαντώντας στις καταγγελίες του ΥΠΕΞ πως η ΝΔ είχε αποδεχτεί όνομα τύπου «Μακεδονία – Σκόπια».

«Όλοι διαπραγματευόντουσαν πριν αλλά κανείς δεν αποδέχθηκε κακό συμβιβασμό. Μόνον ο Νίκος Κοτζιάς είναι έτοιμος να το κάνει», προσέθεσε.

Ο τομεάρχης έκανε λόγο για «κατήφορο» του υπουργού Εξωτερικών, ενώ κατήγγειλε αιχμηρά ότι ο άνθρωπος που «αποδέχθηκε για διαπραγμάτευση το κατάπτυστο ‘Μακεδονία του Ίλιντεν’ και έχει ήδη συμβιβαστεί, κατηγορεί εκείνους που δεν συμβιβάστηκαν και δεν δέχθηκαν τίποτα».

«Προσέξτε, ο ΥΠΕΞ μας επιμένει ότι έχουμε αναγνωρίσει τη «Μακεδονική» γλώσσα υιοθετώντας το επιχείρημα των Σκοπιανών!», έγραψε στο Twitter ο Άδωνις Γεωργιάδης, αναφερόμενος στη δήλωση Κοτζιά πως η Αθήνα αποδέχτηκε «μακεδονική» γλώσσα στους κόλπους των Ηνωμένων Εθνών το 1977.

«Είναι απίστευτο. Αυτός ο άνθρωπος μας εκπροσωπεί υποτίθεται», προσέθεσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ.