«Περιμένω τις τελευταίες αξιολογήσεις και τις τελικές αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν στην Ελλάδα και θα μας δώσουν την ευκαιρία στο τέλος Ιουνίου να δούμε πώς θα τελειώσουμε με το πρόγραμμα, πώς θα είναι το μέλλον, πώς θα οργανωθεί η μεταμνημονιακή περίοδος και τι θα προβλέπεται» δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας στην εφημερίδα «Τα Νέα», τοποθετώντας τη λύση για το ελληνικό ζήτημα στα τέλη Ιουνίου.
 
«Δεν είναι εύκολο να πούμε ποιο θα είναι ακριβώς το αποτέλεσμα [των συζητήσεων]. Αυτό που είναι απολύτως ξεκάθαρο είναι ότι θα έχουμε την ευκαιρία για μια καλή απόφαση και η εξέλιξη αυτή έχει προετοιμαστεί με την ισχυρή ατζέντα μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα» σημείωσε ο Όλαφ Σολτς, επιχειρώντας να καλλιεργήσει αισιοδοξία, παρότι μέχρι στιγμής δεν έχουν προκύψει ουσιαστικά σημεία επαφής με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
 
Την Πέμπτη, στο Παρίσι αναμένεται να συναντηθούν αξιωματούχοι των υπουργείων Οικονομικών της ΕΕ, προκειμένου να εξετάσουν τις εκθέσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους από ΕΚΤ, ΔΝΤ και Κομισιόν. Μέχρι στιγμής, το ΔΝΤ φαίνεται πως τελικά δεν θα συμμετέχει με χρηματοδότηση και θα παραμείνει σε ρόλο τεχνικού συμβούλου, τη στιγμή που φαίνεται να βρίσκεται η «χρυσή τομή» για το χρέος μέσω της επιμήκυνσης του χρόνου πληρωμής των δόσεων.
 
«Όλοι οι εμπλεκόμενοι θα εξακολουθήσουν να συζητούν. Εγκαίρως, πριν από την ολοκλήρωση του προγράμματος, θα ληφθεί μια απόφαση τότε, όταν θα είναι διαθέσιμες όλες οι εκθέσεις που είναι απαραίτητες για αυτό. Η απόφαση θα ληφθεί στην βάση αυτών» δήλωσε τη Δευτέρα η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Ζανέτ Σβαμπέργκερ.
 
«Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε μαζί με το ΔΝΤ, έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις ενόψει της 21ης Ιουνίου και όλοι θα πρέπει να είναι απόλυτα βέβαιοι ότι η απόφαση (για την ελάφρυνση χρέους) θα δώσει στην Ελλάδα πρόσβαση στις αγορές (…) από την 20ή Αυγούστου», υποστήριξε από τη μεριά του ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο. Ο ίδιος δεσμεύτηκε σε  συνέντευξη του στο πρακτορείο Reuters ότι η ευρωζώνη θα καταρτίσει σχέδιο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους το οποίο θα στοχεύει στην επιμήκυνση του χρόνου πληρωμής των δόσεων από το δάνειο που χορηγήθηκε στη χώρα κατά τη διάρκεια του δεύτερου προγράμματος στήριξης, χαρακτηρίζοντας το εν λόγω σχέδιο ως «αξιόπιστο» για τις διεθνείς αγορές.
 
Πάντως, η ελληνική πλευρά παραμένει καθησυχαστική για τα όσα θα ακολουθήσουν, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να τονίζει πως «δεν υπάρχει καμία ανησυχία για εμπλοκή στις συζητήσεις για το ελληνικό χρέος και μια πιθανή μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα δεν θα επηρεάσει, σε καμιά περίπτωση, την αξιοπιστία της εξόδου της χώρας από την κρίση τον Αύγουστο».
 
«Το αν θα συμμετέχει ή δεν θα συμμετέχει το ΔΝΤ είναι ένα δικό του θέμα, ωστόσο δεν θεωρώ αρνητική εξέλιξη μία απόφαση μη συμμετοχής του», είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Το κλειδί για το μήνυμα που θα σταλεί στις αγορές, πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δεν είναι η συμμετοχή του Ταμείου αλλά η αλλαγή του προφίλ του ελληνικού χρέους, σημειώνοντας ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ.

Παράλληλα, απάντησε τις προειδοποιήσεις Στουρνάρα, που τη Δευτέρα επανέφερε τα περί προληπτικής πιστωτικής γραμμής, πως το θέμα αυτό έχει λήξει εδώ και δύο μήνες, και πως «η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα θα είναι καθαρή».
 

Αισιοδοξία αγορών

 
Σε κάθε περίπτωση, τα μηνύματα που έρχονται από τη Γερμανία δεν είναι ενθαρρυντικά για το αίτημα της ουσιαστικής ρύθμισης του χρέους, ειδικά στο κομμάτι που αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, λίγο πριν την εκπνοή της δανειακής σύμβασης του τρίτου μνημονίου.
 
Ωστόσο, δημοσιεύματα σε Γερμανία και ΗΠΑ δείχνουν πως οι αγορές δεν μοιάζουν να πτοούνται στο ενδεχόμενο μη συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, καθώς προχωρούν σε κολακευτικά δημοσιεύματα για την ελληνική οικονομία.
 
Ενδεικτικά, το αμερικανικό CNBC βλέπει λύση για το χρέος ακόμα και χωρίς το ΔΝΤ, περιγράφοντας πως «το γενικό κλίμα είναι ότι θα υπάρξει συμφωνία για το χρέος στο Eurogroup του Ιουνίου», φράση, ωστόσο, που αποδίδει σε Έλληνα αξιωματούχο που δεν κατονομάζει.
 
Την ίδια ώρα, η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) υποστηρίζει πως «η ελληνική οικονομία ανεβάζει ταχύτητες», σημειώνοντας πως η Αθήνα απορρίπτει το ενδεχόμενο νέων δανείων.
 
«Τώρα φαίνεται πως η (ελληνική) οικονομία εξυπηρετεί τους στόχους της, αφού η ανάπτυξή της γίνεται ολοένα και πιο γρήγορη και χάρη στις αυξημένες εξαγωγές, η ελληνική οικονομία ανέβασε ταχύτητες το πρώτο τρίμηνο» αναφέρει το γερμανικό μέσο, υπογραμμίζοντας πως η ελληνική οικονομία βρίσκεται στο πέμπτο τρίμηνο «αδιάκοπης» ανάπτυξης.