Στην παραδοχή ότι ο ΕΝΦΙΑ θα αυξηθεί για το 15% των ιδιοκτητών ακινήτων προέβη ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά την ενημέρωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο που αναμένεται να έρθει στη Βουλή της επόμενες ημέρες με τα προαπαιτούμενα.

Όπως ανέφερε ο ίδιος στο συγκεκριμένο ποσοστό περιλαμβάνονται και λαϊκές γειτονιές, τονίζοντας, ωστόσο πως η επιβάρυνση στις εν λόγω περιοχές θα κυμαίνεται στα 20 ευρώ τον χρόνο. Στο 15% των υπόχρεων των οποίων θα αυξηθεί ο ΕΝΦΙΑ περιλαμβάνονται και ιδιοκτήτες της Μυκόνου και της Σαντορίνης, κατά τα λεγόμενα του ίδιου.
 

Σημείωσε ακόμη ότι μειωμένος θα είναι ο ΕΝΦΙΑ για το 18% των ιδιοκτητών ακινήτων, ενώ για το υπόλοιπο 67%, θα παραμείνει ο ίδιος.


«Δεν είναι ώρα για αυτά»
 

Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις, και τα ερωτήματα των βουλευτών, αν υπάρχει η δυνατότητα να διαπραγματευθεί με τους θεσμούς ώστε να μην περικοπούν από το 2019, ο Ευ. Τσακαλώτος είπε ότι «δεν είναι της ώρας αυτά».

 

«Δεκαετής επιμήκυνση χωρίς αιρεσιμότητα»
 

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση πιστοληπτικής γραμμής στήριξης και το θέμα τώρα πια, είναι η ρύθμιση του χρέους και η μεταμνημονιακή επιτροπεία. Όσον αφορά τη ρύθμιση του χρέους είπε ότι στο πλαίσιο της ρύθμισης επιδιώκεται δεκαετής επιμήκυνση χωρίς αιρεσιμότητα.
 
Από πλευράς του, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.,, κατά τις ίδιες πληροφορίες, υποστήριξε ότι το % του υπερπλεονάσματος το 2019 θα δοθεί για φοροελαφρύνσεις,
 
Παράλληλα, υποστήριξε μιλώντας στους βουλευτές ότι για το 2020, το 75% του υπερπλεονάσματος θα δοθεί στις φοροελαφρύνσεις και το 25% σε κοινωνικές παροχές, ενώ από το 2021 και μετά το ποσό του υπερπλενάσματος θα μοιράζεται εξίσου, κατά 50% σε φοροελαφρύνσεις και κοινωνικές παροχές.

 

Σύγκληση της ΚΟ ζητά ο Φίλης
 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του news247, o Νίκος Φίλης ο οποίος είχε ζητήσει συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, διαμαρτυρήθηκε ότι η σημερινή ενημέρωση δε συνιστά σύγκληση της ΚΟ και ότι η ΚΟ θα πρέπει να συγκληθεί ανεξαρτήτως της συζήτησης σήμερα με τον υπουργό Οικονομικών.