Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ, ο 69χρονος σκιτσογράφος και δημιουργός κόμικς Νουρί Κουρτσεμπέ είναι υπό κράτηση από τη Δευτέρα.
 
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο καλλιτέχνης έχει απασχολήσει τις τουρκικές αρχές καθώς το 2017 είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση ενός χρόνου και δύο μηνών για μια σειρά σκίτσων γύρω από τον Ερντογάν, τα οποία είχε δημοσιεύσει το 2015.
 
Ο Ν. Κουστσεμπέ δεν είναι ωστόσο ο μοναδικός σκιτσογράφος του οποίου τη δουλειά επικρίνει ο Τούρκος πρόεδρος. Ο Μουσά Καρτ, ένας από τους διασημότερους σκιτσογράφους εφημερίδων στην Τουρκία, καταδικάσθηκε τον Απρίλιο σε φυλάκιση τριών ετών και εννέα μηνών για «τρομοκρατικές» δραστηριότητες μαζί με άλλους συναδέλφους του της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet. Ωστόσο παραμένει μέχρι στιγμής ελεύθερος υπό όρους εν αναμονή της δίκης του σε δεύτερο βαθμό.
 
Σχολιάζοντας τη σύλληψη του Κουρτσεμπέ, ο Μ. Καρτ, o οποίος πρόσφατα έλαβε το Διεθνές Βραβείο Σκίτσου, δήλωσε «είναι φανερό πως αυτή η κυβέρνηση δεν έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια να εξουδετερώσει τους σκιτσογράφους με ποινές φυλάκισης».
 
Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, οι διώξεις εις βάρος συνεργατών του Τύπου έχουν γίνει όλο και πιο συχνές.
 
Πρόσφατα, το τουρκικό δικαστήριο της Σηλυβρίας, επέβαλε ποινές φυλάκισης σε 14 συνεργάτες της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας Cumhuriyet, κρίνοντας τους ενόχους για κατηγορίες περί τρομοκρατίας.
 
Επίσης σε τριετή φυλάκιση καταδικάστηκε κι ένας δημοσιογράφος της ίδιας εφημερίδας με την κατηγορία της διασποράς τρομοκρατικής προπαγάνδας σε σχέση με ένα tweet το οποίο η εφημερίδα ανήρτησε για λίγα λεπτά τον περασμένο Μάιο.