Ο διευθυντής ερευνών της OLAF, Ερνέστο Μπιάνκι, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου στις Βρυξέλλες αναφέρθηκε στην ετήσια έκθεση πεπραγμένων του οργανισμού για το 2017, σύμφωνα με στοιχεία της οποίας έχει διαπιστωθεί ότι χάνονται περισσότερα από 2,2 δισ. ευρώ σε δασμούς μέσω παράνομων πρακτικών λόγω δασμοαποφυγής.
 
Σύμφωνα με το News 24/7, τα περιστατικά είναι αποτέλεσμα των αυξημένων ελέγχων στη Βρετανία, και το plan b των απατεώνων μπορούσε να υλοποιηθεί από μεταφορές μέσω της Ελλάδας και της Ουγγαρίας, ώστε να αποφεύγουν να πληρώνουν δασμούς.
 
Μεταξύ των τριών χωρών φαίνεται πως η δασμοαποφυγή έφτασε στα ύψη το προηγούμενο έτος σε σχέση με το 2012 και σύμφωνα με τον διευθυντή ερευνών του οργανισμού συνίσταται στην εισαγωγή χαμηλής αξίας προϊόντων, που συνήθως προέρχονται από την Κίνα.
 
Όπως φαίνεται οι εισαγωγές γίνονται από εταιρείες – φαντάσματα με αποτέλεσμα οι ευρωπαϊκές χώρες να μην μπορούν να ανακτήσουν να οφειλόμενα ποσά αφού διαπιστωθεί η απάτη και ως αποτέλεσμα οι ίδιοι οι φορολογούμενοι να πληρώνουν τα οφειλόμενα ποσά στον κοινοτικό προϋπολογισμό.
 
Ο OLAF ολοκλήρωσε συνολικά 197 έρευνες, εκδίδοντας 309 συστάσεις προς τις αρμόδιες εθνικές και κοινοτικές αρχές, συνέστησε την ανάκαμψη 3 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Αυτός ο εξαιρετικά υψηλός αριθμός προέρχεται από τις υποθέσεις απάτης υποτίμησης που συνήψε ο OLAF κατά τη διάρκεια του έτους.

Επιπλέον, ο OLAF άνοιξε 215 νέες έρευνες, ξεκίνησε 1111 προκαταρκτικές αναλύσεις που διενεργήθηκαν από εμπειρογνώμονες, ενώ ελλείψει αύξησης του προσωπικού και παρά την πολυπλοκότητα των περιπτώσεων που εξετάστηκαν, ο OLAF κατάφερε να μειώσει περαιτέρω τη διάρκεια των ερευνών σε συνολικά 17,6 μήνες.
 

Ο Νικ Ιλέτ, Γενικός Διευθυντής του οργανισμού, ανέφερε μάλιστα ότι οι απατεώνες προσπαθούν όλο και περισσότερο να εξαπατούν με τα κεφάλαια που προορίζονται για έρευνα ή την κρίση των προσφύγων και τόνισε ότι η φοροδιαφυγή διενεργείται μέσω διακρατικών εγκληματικών συστημάτων.
 
Επίσης, σύμφωνα με το Reuters, κινεζικές εγκληματικές οργανώσεις χρησιμοποιούσαν το Ανόβερο ως πρώτη πύλη εισόδου  για τα υποτιμημένα προϊόντα ρουχισμού και υπόδησης. Αλλά τα εισαγόμενα αγαθά πέρναγαν τελωνειακούς ελέγχους μόνο αφού είχαν μεταφερθεί σε βρετανικά λιμάνια. 
 
Αυτό που εξετάζεται όπως προκύπτει από το δημοσίευμα είναι εάν αντίστοιχος δίαυλος είχε στηθεί μεταξύ Ελλάδας και Ουγγαρίας