Τις ελληνικές αρχές κάλεσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, να δρομολογήσουν και να ολοκληρώσουν εγκαίρως όλες τις προαπαιτούμενες ενέργειες, εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρώπης που θα γίνει στις 21 Ιουνίου. 
 
Σε επιστολή του προς τα μέλη του Eurogroup, ο Μ. Σεντένο έστειλε το μήνυμα της σπουδαιότητας η Αθήνα να κλείσει στο κατάλληλο χρονικό διάστημα, τις εκκρεμότητες που υπάρχουν.
 
Όπως τόνισε, οι εν λόγω ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης θα επιτρέψουν τη λήψη πολιτικής απόφασης τον Ιούνιο σχετικά με το κλείσιμο της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης και του μνημονιακού προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων πιθανών μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, καθώς και του πλαισίου εποπτείας μετά το πρόγραμμα, όπως και της εκταμίευσης της τελευταίας δανειακής δόσης. 
 
Ήδη, όπως ανέφερε ο Σεντένο, έχει γίνει μία πρώτη ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη δέσμη των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που θα εφαρμοστούν στο τέλος του προγράμματος, υπό τον όρο της επιτυχούς ολοκλήρωσής του.
 
Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε ότι ζητήθηκε από το EuroWorking Group να εργαστεί περαιτέρω τις επόμενες εβδομάδες, προκειμένου να δρομολογηθούν όσα χρειάζονται για την επιτυχή έξοδο της χώρας από το μνημονιακό πρόγραμμα.
 

«Η μαγική λέξη για την ελληνική οικονομία είναι η ανάπτυξη»
 

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, σε επιστολή του προς τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, διαμηνύει ότι όσα θα συμβούν τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα εξαρτώνται από τον μελλοντικό ρυθμό ανάπτυξης.

 

«Το ΔΝΤ θα παραμείνει στην εικόνα»
 

«Το ΔΝΤ δεν είναι αυτόνομος οργανισμός. Υπάρχει χάριν των μελών του. Συνεπώς δεν αποχωρεί από την εικόνα αφήνοντας την Ελλάδα να διαπραγματευτεί τα της απομείωσης του χρέους από μια ασθενέστερη αφετηρία. Μια χώρα βρίσκεται σε αδύναμη θέση όταν δεν αξιοποιεί όλους τους τρόπους και τα δυνατότητες που έχει σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Και βέβαια τις διεθνείς συμφωνίες που έχει υπογράψει και συναποδεχθεί οι οποίες δεσμεύουν όλους τους εμπλεκόμενους. Η Ελλάδα έκανε, κάνει και θα κάνει ότι είναι δυνατό για να εξασφαλίσει τα όσα οι εταίροι της συμβατικά αποδέχτηκαν. Δεν γίνεται να ζητάς και μείωση συντάξεων και να γράφεις κατά της λιτότητας», ανέφερε ακόμα ο ίδιος.
 

«Το πρόγραμμα του 2010 έγινε υπό πίεση και υπό περιορισμούς»
 

Τέλος, ο Μ .Ψαλιδόπουλος παραδέχεται ότι το πρόγραμμα καταρτίστηκε υπό περιορισμούς και με πίεση χρόνου το 2010 και τονίζει πως αυτό μπορεί να το γράψει κάποια στιγμή στο μέλλον ως ακαδημαϊκή δημοσίευση.

«Το 2010 επικράτησε κατάσταση πανικού από το ενδεχόμενο ξεσπάσματος κρίσης στην Ευρωζώνη, μια και δεν υπήρχαν τότε ευρωπαϊκοί θεσμοί αντιμετώπισης τους . Τα ελληνικά προγράμματα καταρτίστηκαν υπό περιορισμούς και πίεση χρόνου, γεγονός που δεν επέτρεψε τονσυνυπολογισμό η την παραμετροποίηση όλων των πιθανών δεδομένων. Όντως όταν πρωτοήρθε το Ταμείο το 2010 υπήρχε η αισιοδοξία ότι με την γενναιόδωρη οικονομική βοήθεια που δόθηκε θα μπορούσε η χώρα σύντομα να επανέλθει στην κανονικότητα. Αυτό δεν προέκυψε, εξ ου και το δεύτερο και, αργότερα, το τρίτο πρόγραμμα. Το τι θα μπορούσε να είχε κάνει η χωρα εναλλακτικά το 2010 είναι ένα μεγάλο, ανεξερεύνητο θέμα, αλλά υποθετικό, και για τον ιστορικό του μέλλοντος. Παραδέχομαι ότι ως οικονομολόγος έχω άποψη σχετικά με αυτό που πιθανά θα καταγράψω στο μέλλον σε κάποια ακαδημαϊκή δημοσίευση».