Δεκατέσσερις ημέρες πριν το ορόσημο του Eurogroup της 21ης Ιουνίου και με τους δανειστές να αυξάνουν τις πιέσεις για την ολοκλήρωση των «αναγκαίων ενεργειών», το EuroWorking Group συνέρχεται το απόγευμα της Πέμπτης στο Παρίσι, με τη συμμετοχή του Γιώργου Χουλιαράκη. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών αναμένεται να ενημερώσει τους ομολόγους του για τα προαπαιτούμενα και το πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί την Παρασκευή στη Βουλή προς ψήφιση.
 
«H Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα ως το Eurogroup της 21ης Ιουνίου», επισήμανε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο στην καθιερωμένη επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, δίνοντας τον τόνο της στάσης των υπουργών Οικονομικών απέναντι στην Ελλάδα.
 
«Καλέσαμε τις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν όλα τα προαπαιτούμενα εγκαίρως ως την επόμενη συνάντησή μας τον Ιούνιο. Αυτό θα μας επιτρέψει τον Ιούνιο να πάρουμε μια πολιτική απόφαση για το κλείσιμο της αξιολόγησης και του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων των πιθανών μέτρων για το χρέος, το μεταμνημονιακό πλαίσιο και την εκταμίευση της τελευταίας δόσης των δανείων» υπογραμμίζει στην επιστολή του ο Μ. Σεντένο αναφερόμενος στα αποτελέσματα του Eurogroup της 24ης Μαΐου, υπενθυμίζοντας πως ζητήθηκε από το EuroWorking Group να εργαστεί για τη διασφάλιση της επιτυχούς εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα.
 
Την ίδια ώρα, στο τραπέζι των συζητήσεων θα τεθούν οι αναλύσεις βιωσιμότητας χρέους που έχουν εκπονήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Κομισιόν και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με στόχο την κατάρτιση μίας τελικής ανάλυσης για τη βιωσιμότητά του.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ πάντως, τελικές αποφάσεις για το ελληνικό θέμα δεν αναμένεται να ληφθούν κατά τη συγκεκριμένη συνεδρίαση, ενώ έχει γίνει γνωστό πως οι «μεγάλοι παίκτες» του ελληνικού προγράμματος θα έχουν και δεύτερη συνάντηση, σε παράλληλο χρόνο με το EWG, με το τραπέζι τους να μην περιλαμβάνει θέση για την ελληνική πλευρά.
 
Μυστήριο παραμένει ακόμη η στάση του ΔΝΤ και το ενδεχόμενο συμμετοχής του στο ελληνικό πρόγραμμα, με τον χρόνο να τελειώνει και να μην έχει καλυφθεί το χάσμα μεταξύ των δανειστών επ' αυτού. Συγκεκριμένα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, το ΔΝΤ ζητά παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων κατά 10, οι Γερμανοί ζητούν έως και 5 έτη, ενώ οι υπόλοιπες χώρες δέχονται οκταετή παράταση. Υπενθυμίζεται πως ο χρόνος αποπληρωμής των δανείων ξεκινά το 2023 και ολοκληρώνεται το 2056.
 
Σημαντικό ρόλο στις συζητήσεις αναμένεται να λάβει και η είδηση πως τελικά το υπουργείο Οικονομικών δεν θα προχωρήσει σε έκδοση 10ετούς ομολόγου το προσεχές διάστημα, ακολουθώντας τις προηγούμενες εκδόσεις 7ετούς και 5ετούς, εξαιτίας της αναταραχής που έχει επιφέρει στις αγορές η ιταλική κρίση. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να δώσει νέα δυναμική στις πιέσεις που δέχεται η ελληνική πλευρά για την υιοθέτηση προληπτικής πιστωτικής γραμμής κατά την ολοκλήρωση του μνημονίου.
 
Σε κάθε περίπτωση, μεταφέρεται αισιοδοξία πως το βράδυ της Πέμπτη θα υπάρχει το περίγραμμα της λύσης του χρέους και του κλεισίματος της τέταρτης αξιολόγησης, παρότι με δήλωσή του ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να μετατεθούν οι αποφάσεις για το χρέος ακόμα και στον Ιούλιο.
 

Την Παρασκευή τα σπουδαία για τη δόση

 
Η απόφαση για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ «θα εξαρτηθεί από τη μέχρι στιγμής πορεία της εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες» αναφέρει η ανακοίνωση του ESM, με τις αποφάσεις να αναμένονται από τη συνεδρίαση της Παρασκευής.
 
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση «το Διοικητικό Συμβούλιο θα εξετάσει την εκτίμηση των θεσμικών οργάνων για την πρόοδο της Ελλάδας στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων. Μια ικανοποιητική εκτίμηση στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης θα άνοιγε το δρόμο για να αποφασίσει θετικά».
 
Παράλληλα, ο ESM ξεκαθαρίζει ότι «το ποσό θα διοχετευτεί εξ ολοκλήρου στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου», ενώ υπενθυμίζει πως «τον Μάρτιο του 2018, ο ESM ενέκρινε την εκταμίευση 6,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,7 δισ. ευρώ αφορούσαν τις χρηματοδοτικές ανάγκες, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τη δημιουργία ταμειακού αποθέματος».