Η κυβέρνηση καταθέτει στη Βουλή το νομοσχέδιο – σκούπα που κλείνει την τέταρτη αξιολόγηση και περιλαμβάνει νέα μέτρα λιτότητας, που επέβαλαν οι δανειστές. Το πολυνομοσχέδιο θα ψηφιστεί με τη διαδικασία του «επείγοντος» στις 14 Ιουνίου και στη συνέχεια θα δοθεί στην τρόικα, προκειμένου να συντάξει την έκθεση που θα παρουσιαστεί στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Σύμφωνα με το news247.gr, δεν υπάρχουν ενστάσεις από κυβερνητικούς βουλευτές, ενώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως πρέπει να περάσει το νέο πακέτο μέτρων ώστε να συνεχιστεί πορεία εξόδου της Ελλάδας από το τρίτο μνημόνιο. «Έχουμε φτάσει στο ποτάμι για να πιούμε νερό, δεν μπορούμε να κάνουμε τώρα πίσω», ανέφεραν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Το Μεσοπρόθεσμο φέρνει φοροαφαίμαξη

Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022 προβλέπει πολύ μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα, που ξεπερνούν κατά πολύ τον μνημονιακό στόχο για 3,5% του ΑΕΠ. Για το 2018 το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να φτάσει στο 3,56%, ενώ ο στόχος αυξάνεται για κάθε έτος, με αποτέλεσμα το υπουργείο Οικονομικών να εκτιμά πως το πρωτογενές πλεόνασμα του 2022 θα φτάσει στο 5,19% του ΑΕΠ. Με βάση τις εκτιμήσεις του ΥΠΟΙΚ, προκύπτει δημοσιονομικός χώρος 111 εκατομμυρίων το 2018 και 866 εκατομμυρίων το 2019

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που θα κατατεθεί εντός των επόμενων ημερών στη Βουλή, προβλέπει πολύ μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα που ξεπερνούν τον μνημονιακό στόχο του 3,5% του ΑΕΠ. Συγκεκριμένα,  το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 θα φτάσει στο 3,56% του ΑΕΠ, το 2019  στο 3,96% το 2020  στο 4,15% του ΑΕΠ, το 2021 στο 4,53% του ΑΕΠ και το 2022 θα φτάσει στο 5,19% του ΑΕΠ.

Όπως εκτιμά το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, που «υιοθετεί υπό προϋποθέσεις» το Μεσοπρόθεσμο «οι καλές επιδόσεις των τελευταίων ετών εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να διατηρηθούν, υπό προϋποθέσεις, και κατά τα επόμενα έτη» εξαιτίας του «μόνιμου χαρακτήρα» των μέτρων που ελήφθησαν τα τελευταία χρόνια.

Παράλληλα, τονίζει ότι  «η αύξηση των εισπράξεων φόρων Φυσικών Προσώπων ειδικά από το 2020 και μετά προβλέπεται να στηριχθεί και στη θεσμοθετημένη μείωση του αφορολόγητου ορίου» και επισημαίνει ότι  ο στόχος για «συγκράτηση» των δαπανών «μπορεί να θεωρηθεί επιτεύξιμος». Σύμφωνα με το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, οι αισιόδοξοι στόχοι της κυβέρνησης είναι άμεσα συνδεδεμένοι με το αν θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται οι μνημονιακές μεταρρυθμίσεις που έχουν επιβάλει οι δανειστές.

«Η επίτευξη των στόχων για το 2018, αλλά και για τα επόμενα έτη συναρτάται στενά με τις δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας, καθώς και με συνθήκες πολιτικής σταθερότητας και σχετικής οικονομικής ανάκαμψης σε ευρωπαϊκή κλίμακα, παρά τους κλυδωνισμούς που αναμένεται να προξενήσουν ο αντίκτυπος που θα έχουν στις κεφαλαιαγορές πολιτικές αναταράξεις σε Ιταλία και Ισπανία, οι γεωπολιτικές αναστατώσεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, οι εξελίξεις των τιμών της Ενέργειας και οι κλιμακούμενες πολιτικές προστατευτισμού από τις ΗΠΑ».

Αναλυτικά η έκθεση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου:

Στον δρόμο για ένα ακόμα «κρίσιμο» Eurogroup

Αφού το πολυνομοσχέδιο ψηφιστεί στη Βουλή στις 14 Ιουνίου, θα δοθεί στην τρόικα που θα συντάξει την έκθεση προς έγκριση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, όπως έχει ζητήσει ο Μ. Σεντένο για να υπάρξει πολιτική απόφαση για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης.

«H Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα ως το Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Καλέσαμε τις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν όλα τα προαπαιτούμενα εγκαίρως ως την επόμενη συνάντησή μας τον Ιούνιο. Αυτό θα μας επιτρέψει τον Ιούνιο να πάρουμε μια πολιτική απόφαση για το κλείσιμο της αξιολόγησης και του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων των πιθανών μέτρων για το χρέος, το μεταμνημονιακό πλαίσιο και την εκταμίευση της τελευταίας δόσης των δανείων», δήλωσε προ ημερών ο πρόεδρος του Eurogroup.

Αποφασίζεται η εκταμίευση της δόσης

Την Παρασκευή συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), προκειμένου να αποφασίσει για τν εκταμίευση της δόσης του ενός δισεκατομμυρίου, που «θα διοχετευτεί εξ ολοκλήρου στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου» Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Μηχανισμού, η εκταμίευση  «θα εξαρτηθεί από τη μέχρι στιγμής πορεία της εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες.

Παραμένει σε ρόλο συμβούλου το ΔΝΤ

Όπως όλα δείχνουν, το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει σε επίπεδο χρηματοδότησης, αλλά θα έχει ρόλο συμβούλου στη «μεταμνημονιακή περίοδο». Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων την Πέμπτη , ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενεργής συμμετοχής του Ταμείου, αλλά ξεκαθάρισε πως τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει κατά πολύ, καθώς απομένουν λιγότεροι από τρεις μήνες για την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου.