Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, παρά το γεγονός από τη συνεδρίαση του ESM το πρωί της Παρασκευής αναμενόταν η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης, οι δανειστές αποφάσισαν να την αναβάλλουν.
 
Όπως αναφέρεται, στο μικροσκόπιό τους είχαν τεθεί τα ζητήματα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και της εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων πληρωμών. Αναφορικά με την πρώτη συνθήκη, των πλειστηριασμών, οι δανειστές διαπίστωσαν πρόοδο. Ωστόσο, «εξακολουθεί να απαιτείται επιβεβαίωση από τις ελληνικές αρχές ότι ορισμένες πληρωμές για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων πληρωμών εκτελούνται πλήρως».
 
Η εξέλιξη αυτή δεν μοιάζει να θορυβεί ιδιαίτερα την ελληνική πλευρά, καθώς αφενός η προθεσμία για την καταβολή της δόσης λήγει στις 15 Ιουνίου, και αφετέρου, αποτελεί συνήθη πρακτική να προαναγγέλλεται η απόφαση για εκταμίευση και τελικά να καθυστερεί η καταβολή της.
 
Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται να συγκληθεί εκ νέου το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM μέσω τηλεδιάσκεψης, με σκοπό  να εξετάσει εάν υπάρχει η απαιτούμενη πρόοδος για την λήψη της απόφασης.

Τσακαλώτος: Τυπική εκκρεμότητα η αναβολή της εκταμίευσης του 1 δισ.

Σε «τυπική εκκρεμότητα» απέδωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος την αναβολή της εκταμίευσης της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ από τον ESM, εκφράζοντας παράλληλα, την πεποίθηση ότι η εκταμίευση θα πραγματοποιηθεί κανονικά στις 15 Ιουνίου.