Όπως αναφέρουν πληροφορίες του BBC, η Αργεντινή έκλεισε συμφωνία σε βάθος τριετίας με την Αργεντινή, ώστε να δανείσει 50 δισεκατομμύρια δολάρια με αντάλλαγμα τις «βαθιές μεταρρυθμίσεις», που θα πλήξουν με νέα μέτρα λιτότητας τον λαό της Αργεντινής. Απομένει η έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ, που σύμφωνα με το δημοσίευμα θεωρείται εξασφαλισμένη.

Ο νεοφιλελεύθερος πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίσιο Μάκρι, υποστήριξε ότι προσέφυγαν στο Ταμείο για να μειώσουν τη φτώχεια. «Είμαστε δεσμευμένοι στην ανοικοδόμηση μιας κανονικής χώρας. Πρόκειται για μια στήριξη στο πρόγραμμά μας με στόχο την ανάπτυξη της οικονομίας και τη μείωση του πληθωρισμού και της φτώχειας. Το δάνειο μας δίνει την ευκαιρία να αποφύγουμε κρίσεις σαν αυτές που είχαμε στην πρόσφατη ιστορία μας».  Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Νικολάς Ντεχόβνε, δήλωσε πως η Αργεντινή ζήτησε το δάνειο του ΔΝΤ «ώστε να αποφύγουμε μια κρίση».

Στην Αργεντινή ο πληθωρισμός ξεπερνά εδώ και 10 χρόνια το 20%, με την κυβέρνηση του Μάκρι να υποστηρίζει πως η χώρα έχει ανάγκη να ενισχύσει τα νομισματικά της αποθέματα, να σταθεροποιήσει τις αγορές συναλλάγματος και να δημιουργήσει ένα καλύτερο οικονομικό κλίμα για να προσελκύσει επενδυτές.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, εξέφρασε την ικανοποίηση της για την εξέλιξη και τόνισε πως επιστρέφουν στην Αργεντινή μετά από αίτημα της κυβέρνησης Μάκρι. «Είμαι ικανοποιημένη που μπορούμε να συνεισφέρουμε στην προσπάθεια που κάνει η χώρα για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αγορών μέσω των δραστικών μεταρρυθμίσεων. Πρόκειται για ένα πλάνο που εκπονήθηκε από την κυβέρνηση της Αργεντινής, προκειμένου να ευνοηθούν όλοι οι Αργεντινοί».

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ μπήκε στην Αργεντινή το 2001 και μέσω των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» που εφάρμοσε, προκάλεσε την φτωχοποίηση πολύ μεγάλου μέρους του πληθυσμού και την χρεοκοπία της χώρας και αποχώρησε το 2006.