«Είμαι πολύ αισιόδοξη ότι θα βρεθεί μια καλή λύση για την Ελλάδα στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους» φέρεται να δήλωσε η Αγκέλα Μέρκελ την Παρασκευή σύμφωνα με το Bloomberg, μιλώντας σε forum στο Βερολίνο.
 
«Στη μεταρρύθμιση υπάρχει μόνον ο δρόμος του συμβιβασμού. Η Γαλλία και η Γερμανία θα προχωρήσουν σε συμβιβασμό μεταξύ τους για το ζήτημα της μεταρρύθμισης του ευρώ. Είμαι πολύ αισιόδοξη ότι θα βρεθεί μια καλή λύση για την Ελλάδα στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους. Όσο για την Ιταλία, είναι καλύτερα να συζητάμε μεταξύ μας πριν μιλήσουμε ο ένας για τον άλλον», υπογράμμισε η Αγκ. Μέρκελ αναφορικά με τη διελκυστίνδα μεταξύ Γερμανίας και «γαλλικής πρότασης».
 
Σύμφωνα με την Καθημερινή, κατά τις συζητήσεις μεταξύ των δανειστών επιτεύχθηκε «κάποια πρόοδος», με τη γερμανική πλευρά να δείχνει μεγαλύτερη ευελιξία στο ζήτημα της επιμήνυνσης των πληρωμών των δανείων του δεύτερου μνημονίου. Παρόλα αυτά, η εξέλιξη αυτή δεν μοιάζει αρκετή για να καλυφθεί η διαφορά με τους Αμερικανούς, καθώς πληθαίνουν οι πληροφορίες που θέλουν το Ταμείο να μην συμμετέχει τελικά στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, διατηρώντας τη θέση του τεχνικού συμβούλου.
 
Σε περίπτωση που το Ταμείο δεν συμμετάσχει, όπως μεταφέρεται, θα αναβληθεί η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, με το ΔΝΤ να δίνει τη σφραγίδα του στη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Σε κάθε περίπτωση, το ΔΝΤ αναμένεται να παραμείνει ενεργό στα ελληνικά πράγματα, αφού θα συμμετέχει στη μεταμνημονιακή εποπτεία της ελληνικής οικονομίας.

Καθησυχάζει η Αθήνα

Την ίδια ώρα, κυβερνητικός αξιωματούχος που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο αναφέρει πως «η εκταμίευση της υποδόσης θα γίνει κανονικά στις 15 Ιουνίου» επισημαίνοντας πως «όσοι βιάζονται να ανακαλύψουν εμπλοκές, για μία ακόμη φορά θα σκοντάψουν».

Το σχόλιο έρχεται λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του «παγώματος» της απόφασης του ESM για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, καθώς οι δανειστές ζήτησαν περισσότερα στοιχεία για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και την εκκαθάρισή τους. Σύμφωνα με τον ίδιο σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς, η πρόοδος κρίθηκε «ικανοποιητική», ενώ πρόοδος σημειώθηκε και αναφορικά με την περαιτέρω μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Ωστόσο, προτού εγκριθεί η εκταμίευση, είναι αναγκαία η επιβεβαίωση από την ελληνική πλευρά ότι πληρωμές των οφειλών έχουν πραγματοποιηθεί κανονικά. Ως εκ τούτου, η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, μόλις είναι διαθέσιμα τα εν λόγω στοιχεία και πριν από τη λήξη της διαθεσιμότητας του 1 δισ. ευρώ στις 15 Ιουνίου.

Το ίδιο δημοσίευμα σημειώνει πως η τελική απόφαση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα ληφθεί στο Eurogroup του Ιουνίου, καθώς πως γι' αυτόν τον λόγο οι 19 εκπρόσωποι των υπουργών επεξεργάστηκαν την Πέμπτη  το προσχέδιο της ανάλυσης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, λαμβάνοντας υπόψη τις εκδοχές προτάσεων που υπάρχουν, αλλά και τους περιορισμούς που έχει θέσει το Eurogroup στις αποφάσεις του το 2016 και το 2017.

Οι ίδιες πηγές, σύμφωνα με το πρακτορείο, αναφέρουν πως ο στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία σε μία «αξιόπιστη και λειτουργική λύση» για την Ελλάδα, κάτι που θεωρείται απολύτως εφικτό να επιτευχθεί μέχρι τις 21 Ιουνίου.

Αναφορικά με τη μεταμνημονιακή περίοδο, το EuroWorking Group αποδέχτηκε την πρόταση των δανειστών για μία «ενισχυμένη συνεργασία», ένα εργαλείο που, όπως τόνισε ευρωπαϊκή πηγή, περιλαμβάνεται στους κανόνες για την οικονομική διακυβέρνηση, ενώ μεταφέρεται αισιοδοξία και για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης.
 

Προετοιμάζονται οι Γερμανοί για την αποχώρηση

 
Χαρακτηριστικό της στάσης της γερμανικής πλευράς, παρά την διαφαινόμενη προσέγγιση, είναι το γεγονός πως ήδη ο γερμανικός Τύπος επιχειρεί να μετριάσει τον αντίκτυπο που θα έχει διεθνώς η μη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα. «Η αποχώρηση του ΔΝΤ είναι οικονομικά διαχειρίσιμη για τους Έλληνες» γράφει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
 
«Πρόκειται μόνο για 1,6 δισ. ευρώ, τα οποία η Ελλάδα δεν χρειάζεται καν διότι από τα διαθέσιμα 86 δισ. ευρώ του τρίτου προγράμματος διάσωσης θα εκταμιευτούν μόνο 59 δισ. ευρώ. Ακόμη και πολιτικά όμως η αποχώρηση του ΔΝΤ δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα» αναφέρει το δημοσίευμα.
 
H γερμανική εφημερίδα τονίζει οτι «μπορεί το 2015 η κοινοβουλευτική ομάδα της Χριστιανικής Ένωσης (CSU) να συμφώνησε για τα δάνεια μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα συμμετέχει το ΔΝΤ, στο μεταξύ όμως δεν επιμένει πλέον σε αυτό. Το σημαντικό είναι να συνεχίσει να έχει το ΔΝΤ συμβουλευτικό ρόλο, υποστηρίζει τώρα η Χριστιανική Ένωση, εταίρος των Χριστιανοδημοκρατών της καγκελαρίου Μέρκελ στη Βαυαρία».
 
Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι η Αθήνα ελπίζει ότι στις 21 Ιουνίου οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών θα δώσουν το πράσινο φως για την ελάφρυνση του χρέους που τους είχαν υποσχεθεί από το 2012. Προς συζήτηση βρίσκονται το πάγωμα καταβολής τόκων ή κεφαλαίων και μεγαλύτεροι χρόνοι αποπληρωμής υφιστάμενων δανείων.