Την Δευτέρα στις 12 ξεκινά στις συναρμόδιες επιτροπές της Βουλής η επεξεργασία του Πολυνομοσχεδίου που φέρνει η κυβέρνηση για να περάσει τα  περισσότερα προαπαιτούμενα της τέταρτης αξιολόγησης που εκκρεμούν. Την Τρίτη θα κληθούν να καταθέσουν τις απόψεις τους κοινωνικοί και συνδικαλιστικοί φορείς και το βράδυ της ίδιας ημέρας θα ολοκληρωθεί η επεξεργασία του στις επιτροπές. Την Τετάρτη θα αρχίσει η συζήτησή του στην Ολομέλεια, η οποία θα διαρκέσει μέχρι αργά το βράδυ και θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη με την ψήφιση του.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, δεν υπάρχουν ενστάσεις από κυβερνητικούς βουλευτές, ενώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως πρέπει να περάσει το νέο πακέτο μέτρων ώστε να συνεχιστεί πορεία εξόδου της Ελλάδας από το τρίτο μνημόνιο. «Έχουμε φτάσει στο ποτάμι για να πιούμε νερό, δεν μπορούμε να κάνουμε τώρα πίσω», ανέφεραν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τον ραδιοφωνικό σταθμό «24/7».

Στο πολυνομοσχέδιο περιέχεται και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019-2022, το οποίο προβλέπει πολύ μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα που ξεπερνούν κατά πολύ τον μνημονιακό στόχο για 3,5% του ΑΕΠ. Για το 2018 το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να φτάσει στο 3,56%, ενώ ο στόχος αυξάνεται για κάθε έτος, με αποτέλεσμα το υπουργείο Οικονομικών να εκτιμά πως το πρωτογενές πλεόνασμα του 2022 θα φτάσει στο 5,19% του ΑΕΠ. Με βάση τις εκτιμήσεις του ΥΠΟΙΚ, προκύπτει δημοσιονομικός χώρος 111 εκατομμυρίων το 2018 και 866 εκατομμυρίων το 2019

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που θα κατατεθεί εντός των επόμενων ημερών στη Βουλή, προβλέπει πολύ μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα που ξεπερνούν τον μνημονιακό στόχο του 3,5% του ΑΕΠ. Συγκεκριμένα,  το πρωτογενές πλεόνασμα το 2018 θα φτάσει στο 3,56% του ΑΕΠ, το 2019  στο 3,96% το 2020  στο 4,15% του ΑΕΠ, το 2021 στο 4,53% του ΑΕΠ και το 2022 θα φτάσει στο 5,19% του ΑΕΠ.

Όπως εκτιμά το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, που «υιοθετεί υπό προϋποθέσεις» το Μεσοπρόθεσμο «οι καλές επιδόσεις των τελευταίων ετών εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να διατηρηθούν, υπό προϋποθέσεις, και κατά τα επόμενα έτη» εξαιτίας του «μόνιμου χαρακτήρα» των μέτρων που ελήφθησαν τα τελευταία χρόνια.

Παράλληλα, τονίζει ότι  «η αύξηση των εισπράξεων φόρων Φυσικών Προσώπων ειδικά από το 2020 και μετά προβλέπεται να στηριχθεί και στη θεσμοθετημένη μείωση του αφορολόγητου ορίου» και επισημαίνει ότι  ο στόχος για «συγκράτηση» των δαπανών «μπορεί να θεωρηθεί επιτεύξιμος». Σύμφωνα με το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, οι αισιόδοξοι στόχοι της κυβέρνησης είναι άμεσα συνδεδεμένοι με το αν θα συνεχίσουν να εφαρμόζονται οι μνημονιακές μεταρρυθμίσεις που έχουν επιβάλει οι δανειστές.

«Η επίτευξη των στόχων για το 2018, αλλά και για τα επόμενα έτη συναρτάται στενά με τις δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας, καθώς και με συνθήκες πολιτικής σταθερότητας και σχετικής οικονομικής ανάκαμψης σε ευρωπαϊκή κλίμακα, παρά τους κλυδωνισμούς που αναμένεται να προξενήσουν ο αντίκτυπος που θα έχουν στις κεφαλαιαγορές πολιτικές αναταράξεις σε Ιταλία και Ισπανία, οι γεωπολιτικές αναστατώσεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, οι εξελίξεις των τιμών της Ενέργειας και οι κλιμακούμενες πολιτικές προστατευτισμού από τις ΗΠΑ».

Η έκθεση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου: