Λεπτές φέρονται να είναι οι ισορροπίες ανάμεσα στις δύο πλευρές για μία επίτευξη στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, καθώς ο χρόνος τρέχει και τα περιθώρια στενεύουν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Makfax, στη διάρκεια του σαββατοκύριακου υπήρξαν διαβουλεύσεις σε επίπεδο συμβούλων των πρωθυπουργών των δύο χωρών, κατά τις οποίες σημειώθηκε πρόοδος. Μάλιστα, σύμφωνα με πρακτορείο (σ.σ. που επικαλείται διπλωματικές πηγές), ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, θα επικοινωνήσει σήμερα με τον Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να συζητήσουν για την «πρόοδο» που έχει σημειωθεί στα ανοικτά ζητήματα.

Ωστόσο, όπως αναφέρει δημοσίευμα του news247, αν δεν υπάρξει θετικό τηλεφώνημα σήμερα, δεν υπάρχουν περιθώρια να υπάρξει λύση έως τη Σύνοδο Κορυφής και ως εκ τούτου η λύση θα παραπεμφθεί στις καλλένδες.
 

Οι τεχνικοί σύμβουλοι των δύο χωρών το σαββατοκύριακο, κατά τις ίδιες πληροφορίες, συζήτησαν τις προτάσεις της ΠΓΔΜ για τα θέματα ταυτότητας και γλώσσας κάνοντας σαφές πως οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται καθώς οι διαφορές παραμένουν.
 

«Δεν υπάρχουν διαφορετικές θέσεις στην κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ»

 
Σε μία προσπάθεια να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις που έχουν δημιουργηθεί σχετικά με την ύπαρξη δύο διαφορετικών γραμμών στην ηγεσία της ΠΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της γειτονικής χώρας, Μίλε Μποσνιακόφσκι, υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν διαφορετικές θέσεις και διαφωνίες στην κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ.
 
Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ και όλα τα μέλη της κυβέρνησης είναι σταθερά προσηλωμένοι και ασχολούνται με την ίδια, ενιαία γραμμή, για την επίλυση των διαφορών και την ενίσχυση της αξιοπρέπειας και της ταυτότητας των πολιτών της χώρας , ανέφερε ο Μποσνιακόβσκι.
«Η κυβέρνηση και όλα τα μέλη της ενεργούν από κοινού για την επίτευξη του στρατηγικού στόχου της Δημοκρατίας, την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και μέσα από τη διαδικασία αυτή την εξασφάλιση μιας καλύτερης ζωής για όλους τους πολίτες της χώρας», πρόσθεσε ο ίδιος. 
 
Παράλληλα, οι Ζ. Ζάεφ και Ν. Ντιμιτρόφ, γευμάτισαν μαζί την Κυριακή στην γενέτειρα του Ζόραν Ζάεφ και δημοσιοποίησαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικές φωτογραφίες και αναρτήσεις.
 
Ο Ζ. Ζάεφ στην ανάρτησή του σημείωσε « Είμαστε στην ίδια γραμμή», ενώ ο Νίκολα Ντιμιτρόφ έγραψε  «Αναζητούμε από κοινού τον δρόμο».