Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο euro2day.gr, ο Β. Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ζητήσει μόνη της την προληπτική πιστωτική γραμμή μετά τον Αύγουστο του 2018, καθώς είναι σημαντικό να υπάρχουν μεγάλα δημοσιονομικά αποθέματα τα πρώτα χρόνια που θα ακολουθήσουν μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου.

«Πρώτα απ 'όλα, θα έπρεπε η Ελλάδα από μόνη της να ζητήσει μια προληπτική γραμμή και επί του παρόντος δεν έχουμε καμία ένδειξη αυτής της πρόθεσης. Αλλά πρέπει να εργαστούμε για ένα ισχυρό πλαίσιο εποπτείας μετά το πρόγραμμα και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα έχει σημαντικά δημοσιονομικά αποθέματα και ότι υπάρχουν εμπροσθοβαρή μέτρα χρέους τα οποία θα περιορίσουν την έκθεση της Ελλάδας στις αγορές κατά τα πρώτα έτη μετά το πρόγραμμα. Πρέπει να διασφαλίσουμε τη σταδιακή επιστροφή στις αγορές.

Πρέπει να εξασφαλιστεί η σταδιακή επιστροφή στις αγορές. Η τρέχουσα αναταραχή δεν είναι κάτι που επηρεάζει άμεσα την Ελλάδα. Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι το σημερινό επίπεδο χρέους της Ελλάδας αφήνει ένα πολύ στενό περιθώριο ελιγμών. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός η Ελλάδα να συμμορφώνεται με τις δεσμεύσεις της μετά το πρόγραμμα και ότι δεν θα υπάρξει πισωγύρισμα στις μεταρρυθμίσεις, καθώς αυτά είναι σημαντικά για τις αγορές».

Θολό τοπίο για την ελάφρυνση χρέους

Ερωτηθείς για την υπόθεση ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν τόνισε πως χρειάζονται διαβεβαιώσεις για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους. «Έχει συμφωνηθεί στο Eurogroup ότι θα υπάρξουν μέτρα βραχυπρόθεσμου, μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου χαρακτήρα. Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα είναι τα εμπροσθοβαρή. Ο συνδυασμός των διαφορετικών μέτρων χρέους και ιδιαίτερα των βραχυπρόθεσμων θα περιορίσει την έκθεση της Ελλάδας στις αγορές τα επόμενα χρόνια. Χρειαζόμαστε επίσης διαβεβαιώσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους μακροπρόθεσμα, η οποία έχει δύο σημαντικά μέρη: πρώτον, την τήρηση της δημοσιονομικής πορείας μετά το πρόγραμμα, και δεύτερον, τα μέτρα μακροπρόθεσμης στήριξης του χρέους. Όπως για παράδειγμα, ο μηχανισμός σύνδεσης της ανάπτυξης και οι άλλες δυνατότητες που συζητήθηκαν».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην γαλλική πρόταση που ταυτίζει τους δείκτες ανάπτυξης με τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, λέγοντας πως βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Η άποψη της Κομισιόν είναι ότι αυτός είναι ένας μηχανισμός που χρειάζεται, αφενός, για να καθησυχάσει τις αγορές ότι υπάρχει εγγύηση όσον αφορά το κόστος αναχρηματοδότησης του χρέους, αφετέρου, οι πιστωτές πρέπει να έχουν τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της μετά το τέλος του προγράμματος. Επομένως, πρέπει να βρούμε μια ισορροπία εδώ. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό συζήτηση. Υπάρχει συμφωνία ορισμένων παραμέτρων εντός των οποίων συζητούνται τα μέτρα για το χρέος, για να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει ονομαστικό κούρεμα. Η ακριβής απόφαση και η επέκταση των προθεσμιών (maturities) συζητείται αυτή τη στιγμή. Σε αυτό το στάδιο, δεν μπορώ να σας δώσω ακριβή στοιχεία και ακριβείς λεπτομέρειες».

«Σε καλό δρόμο» τα πρωτογενή πλεονάσματα

Σχετικά με τα δυσθεώρητα πρωτογενή πλεονάσματα που προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της κυβέρνησης μέχρι το 2022, απέφυγε να σχολιάσει το αν οι στόχοι της κυβέρνησης είναι ιδιαίτερα αυξημένοι, υπογραμμίζοντας πως είναι δεδομένο ότι θα πρέπει να υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ της χώρας για τα επόμενα χρόνια.

«Το πρωτογενές πλεόνασμα για τα πρώτα έτη μετά το πρόγραμμα προβλέπεται να είναι 3,5% του ΑΕΠ. Είναι σύμφωνο με τον στόχο του τρέχοντος έτους και με την εκτίμησή μας ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου. Πέρυσι, η Ελλάδα παρουσίασε ήδη ένα σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο υπερέβη τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ.

Ένα από τα στοιχεία που πρέπει επίσης να οριστικοποιηθούν, είναι το ποια θα είναι η μεταγενέστερη πορεία των πρωτογενών πλεονασμάτων. Αυτό που μπορώ να πω σήμερα είναι ότι στόχος είναι να υπάρξει μεσοπρόθεσμα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%. Θα υπάρξουν περαιτέρω συζητήσεις και οριστικοποιήσεις ως προς το πόσα χρόνια (θα είναι 3,5%) και στη συνέχεια, ο στόχος είναι να μειωθεί σταδιακά (το πλεόνασμα). Αυτή είναι η ιδέα».

«Δεν είναι χαραγμένη σε πέτρα» η συμφωνία της 21ης Ιουνίου

Ερωτηθείς για το αν τελικά θα υπάρξει μια συνολική συμφωνία στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου, δήλωσε ότι η προθεσμία για συμφωνία δεν είναι «χαραγμένη σε πέτρα», αλλά όλες οι πλευρές δουλεύουν ώστε να επιτευχθεί η συμφωνία στις 21 Ιουνίου. Ισχυρίστηκε ότι η αναβολή της εκταμίευσης της υποδόσης του ενός δισεκατομμυρίου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) δεν προκαλεί ανησυχία, καθώς ο σκοπός αυτής της κίνησης ήταν να παρουσιαστεί ακόμα μεγαλύτερη πρόοδος στις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου.

«Επί του παρόντος, όλοι καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για την επίτευξη συμφωνίας στις 21 Ιουνίου. Αυτό σημαίνει πρόοδος στην υλοποίηση των prior actions από την ελληνική πλευρά, συμφωνία για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους από τους πιστωτές και συμφωνία για το πλαίσιο εποπτείας. Δεν είναι μια προθεσμία που είναι «χαραγμένη σε πέτρα», αλλά προς το παρόν καταβάλλονται προσπάθειες για την επίτευξη της συμφωνίας μέχρι τις 21 Ιουνίου.

«Όσον αφορά την εκταμίευση της δόσης, ήταν συνδεδεμένη με την πρόοδο δύο όρων: τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές (arrears). Η αναβολή έγινε για να εξασφαλιστεί περαιτέρω πρόοδος στην πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά είμαι απόλυτα βέβαιος ότι τα χρήματα θα εκταμιευθούν μέχρι την προθεσμία της 15ης Ιουνίου, διότι είμαστε ήδη πολύ κοντά στον στόχο της εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών».

Σε ρόλο επόπτη το ΔΝΤ μετά το τρίτο μνημόνιο

Αναφερόμενος στο ΔΝΤ, απέφυγε να κάνει σχόλιο για το αν θα συμμετάσχει τελικά στο τρίτο μνημόνιο μέσω χρηματοδότησης, εκτιμώντας πως το Ταμείο θα συνεχίσει να βρίσκεται σε ρόλο επιτηρητή της ελληνικής οικονομίας και μετά τον Αύγουστο του 2018.

«Αυτή είναι μια άλλη συζήτηση που τρέχει. Προς το παρόν, δεν θα σχολιάσω. Η ακριβής μορφή συμμετοχής του ΔΝΤ, είτε πρόκειται για εταίρο προγράμματος, είτε για οικονομικό συμμετέχοντα, θα αποφασιστεί τις προσεχείς εβδομάδες, μέχρι τις 21 Ιουνίου. Αναμένουμε τη συνέχιση της συμμετοχής του ΔΝΤ στην παρακολούθηση της επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας μετά το πρόγραμμα».