Την περασμένη εβδομάδα, το Συμβούλιο των Διευθυντών του ESM αποφάσισε να αναβάλλει την απόφαση για την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του ελληνικού προγράμματος, καθώς παρά τη θετική αποτίμηση της διαδικασίας των πλειστηριασμών, οι δανειστές απαίτησαν διαβεβαιώσεις για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων πληρωμών του δημοσίου.
 
Σχεδόν μία εβδομάδα μετά την αναβολή της απόφασης του ESM για την εκταμίευση της τέταρτης δόσης, στις 14 Ιουνίου αναμένεται να εγκρίνει ο ESM την εκταμίευσή της για το ελληνικό πρόγραμμα, αφού όπως μεταφέρεται, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να επιδείξει την πρόοδο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες. Υπογραμμίζεται πως σε περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν καταστεί δυνατό, υπάρχει ο κίνδυνος να μην εκταμιευτεί η δόση του 1 δισ. ευρώ, καθώς η διορία λήγει στις 15 Ιουνίου.
 
«Στη συνεδρίασή του της 8ης Ιουνίου 2018, το Διοικητικό Συμβούλιο ανέβαλε την εξέταση των αιτημάτων των θεσμικών οργάνων, προκειμένου να επιτρέψει τη περαιτέρω επιβεβαίωση ότι οι αναγκαίες πληρωμές των καθυστερήσεων έχουν εκτελεστεί, ώστε να επιτραπεί η απελευθέρωση του υπολοίπου 1 δισ. ευρώ. Το διοικητικό συμβούλιο του ΕΣΜ θα επανεξετάσει το θέμα στις 14 Ιουνίου 2018, σε μια τηλεδιάσκεψη που θα γίνει το απόγευμα στις 5 η ώρα (σ.σ. κεντρικής Ευρώπης)», αναφέρει το ανακοινωθέν του ΕΜΣ.