Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Κόντρα, ο Ν. Κοτζιάς χαρακτήρισε την τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ζ. Ζάεφ ως ένα αποφασιστικό βήμα για την επίλυση του ονοματολογικού.
 
«Είμαστε σταθερά υπέρ της λύσης. Βάλαμε το χέρι στην καρδιά και είπαμε ό,τι δυσκολίες και αν έχει η λύση, συμφέρει τον τόπο» τόνισε και επισήμανε ότι «ήρθε η ώρα η ελληνική διπλωματία και η ελληνική πολιτική σκηνή να αποφασίσει ποιο είναι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας, ποιο πρέπει να λυθεί, προς όφελος και των δύο πλευρών».
 
Μεταξύ άλλων ο υπουργός τόνισε ότι η ελληνική πλευρά θέλει «μια συμφωνία που να έχει τη δυνατότητα να επιβιώσει μέσα στον χρόνο, μία συμφωνία που να έχουν κέρδος και οι δύο πλευρές», σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ΑΠΕ.
 
«Την συμφωνία την κάνουμε για να κοιτάξουμε στο μέλλον υπερασπιζόμενοι την Ιστορία» πρόσθεσε σημειώνοντας ότι ένα από τα προβλήματα που ξεκαθαρίζονται με τη συμφωνία είναι αυτό του αλυτρωτισμού. Αποσαφήνισε δε ότι όσον αφορά στη γλώσσα «θα προσδιορίζεται ότι αυτή  η γλώσσα δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία ελληνική, δεν διεκδικεί καμία κληρονομιά ή οτιδήποτε που έχει σχέση με την αρχαία Μακεδονία, με την ελληνική Μακεδονία, και ότι είναι μια γλώσσα που ανήκει στις σλαβικές οικογένειες». «Αυτό το θεωρώ ειλικρίνεια, σαφήνεια» τόνισε χαρακτηριστικά.
 
Στο τραπέζι αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις πιθανές επιλογές – ονόματα: Άνω Μακεδονία, Βόρεια Μακεδονία και Νέα Μακεδονία. Ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι στην αυριανή επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών, αν αύριο ολοκληρωθεί η συζήτηση, θα ξεκαθαρίσει το τοπίο καθώς ο Ζ. Ζάεφ θα έχει επιλέξει ποιό από αυτά θέλει, σύμφωνα πάντα με το ΑΠΕ.
 
Ο υπουργός μεταξύ άλλων επέκρινε την αξιωματική αντιπολίτευση ζητώντας να πει ποια ονόματα διαπραγματεύτηκαν οι κυβερνήσεις της και ποιό θέλει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εξέφρασε δε την άποψη ότι δεν απαντά η ΝΔ στο ερώτημα είτε γιατί ντρέπονται, είτε γιατί δεν ξέρουν τι διαπραγματεύθηκαν, είτε γιατί δεν ξέρουν από διπλωματία.
 

Ζάεφ: Πιθανότατα αύριο η συμφωνία
 

Από μεριάς του ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι αύριο θα ανακοινωθεί επίτευξη συμφωνίας.
 
«Ήμουν εξαρχής αισιόδοξος ότι μπορούμε να φτάσουμε σε συμφωνία. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι πιθανότατα η αισιοδοξία μου θα υλοποιηθεί αύριο» είπε ο Ζ. Ζάεφ 
 

Επικοινωνία Τσίπρα – Ζάεφ 
 

Σήμερα το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ για το ονοματολογικό.
Κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο ότι η συζήτηση διεξήχθη σε θετικό κλίμα, ωστόσο δε δόθηκαν στη δημοσιότητα περισσότερες πληροφορίες.
 
Νωρίτερα, είχε κληθεί εκτάκτως στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος απέφυγε να κάνεις δηλώσεις στους εκπροσώπους του Τύπου για το τι συζήτησε με τον πρωθυπουργό. Ωστόσο, σε σχετική ερώτηση για το εάν τελικώς γίνει σήμερα το τηλεφώνημα Ζόραν Ζάεφ στον Αλέξη Τσίπρα, είχε απαντήσει λακωνικά πως θα γίνει.