Όπως αναφέρει το Reuters, οι δύο ηγέτες υπέγραψαν την Τρίτη ένα «περιεκτικό» έγγραφο κατά τη διάρκεια της πρώτης τους συνάντησης στη Σιγκαπούρη. Το έγγραφο αφορά την «πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου». Οι δύο πρόεδροι απέφυγαν να κάνουν δηλώσεις επί του θέματος και ανέφεραν ότι οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες ώρες.

Σύμφωνα με το Russia Today, ο Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε ότι το έγγραφο που υπέγραψαν αλλάζει άρδην τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες και η μεγάλη αλλαγή θα φανεί σήμερα. «Σήμερα είχαμε μια ιστορική συνάντηση και αποφασίσαμε να αφήσουμε πίσω μας το παρελθόν. Είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε ένα ιστορικό έγγραφο και ο κόσμος θα δει τη μεγάλη αλλαγή που θα ακολουθήσει», δήλωσε ο ηγέτης της Β. Κορέας πριν την υπογραφή του εγγράφου.


Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ντ. Τραμπ, που υποστήριξε πως τα πράγματα πήγαν καλύτερα από το αναμενόμενο. «Νοιώθουμε μεγάλη τιμή που υπογράφουμε αυτό το έγγραφο. Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον πρόεδρο Κιμ. Η σχέση μας με τη βόρεια Κορέα θα είναι τελείως  διαφορετική από ότι ξέραμε πριν. Έχουμε αναπτύξει  έναν ιδιαίτερο δεσμό. Όλοι θα ενθουσιαστούν. Φαίνεται ότι λύσαμε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Θέλω να ευχαριστήσω τον Κίμ. Τα πράγματα πήγαν πολύ καλύτερα από ότι αναμέναμε. Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει κάτι μεγαλύτερο».


Ο στόχος του Τραμπ φαίνεται να επιτεύχθηκε, ενώ παραμένουν τα ερωτήματα σχετικά με τις εγγυήσεις που ζήτησε ο Κιμ Γιονγκ Ουν για να συναινέσει. Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα το γραφείο του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, τόνισε πως οι ΗΠΑ σκοπεύουν να προσφέρουν στη Β. Κορέα «μοναδικές εγγυήσεις», ώστε να πειστεί πως ενδεχόμενη αποπυρηνικοποίηση «δεν θα έχει αρνητικά αποτελέσματα για αυτούς».