Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή», ο Π. Μοσκοβισί δήλωσε σίγουρος για επίτευξη συνολικής συμφωνίας στο Eurogroup στις 21 Ιουνίου, η οποία θα περιλαμβάνει την ολοκλήρωση για την τέταρτη αξιολόγηση, τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους και τον καθορισμό του πλαισίου εποπτείας που θα επιβληθεί από τους δανειστές μετά τον Αύγουστο του 2018.

«Η επίτευξη συμφωνίας στις 21 Ιουνίου θα στείλει ένα δυνατό μήνυμα στη Σύνοδο Κορυφής στις 28/29 Ιουνίου ότι τα πράγματα είναι εντός χρονικού πλαισίου, ότι κλείσαμε αυτό το κεφάλαιο και ότι βαδίζουμε σε ένα δυνατό μέλλον για την Ευρωζώνη. Από τις συνομιλίες που έχω με τον πρόεδρο του Eurogroup M. Σεντένο, με τους υπουργούς Οικονομικών των άλλων κρατών-μελών, με τους θεσμούς ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΜΣ, όλοι βαδίζουμε στην ίδια κατεύθυνση. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε τελειώσει. Σίγουρα πρέπει να δείξουμε ότι είμαστε ικανοί να το κάνουμε 10 μέρες από σήμερα, δεν είμαστε ακόμα εκεί, αλλά θα φτάσουμε στον στόχο μας αν όλοι αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Παράλληλα, επισήμανε πως η συμμετοχή του ΔΝΤ με χρηματοδότηση στο τρίτο μνημόνιο δεν είναι αποφασιστικής σημασίας, καθώς η ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου την Πέμπτη θα εκληφθεί από τους δανειστές ως ένα πολύ θετικό σημάδι.

«Το ΔΝΤ δεν είναι το βασικό ζήτημα. Πρώτον, είναι ξεκάθαρο ότι χρειαζόμαστε την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και τις επόμενες μέρες ελπίζω οι ελληνικές αρχές να αφοσιωθούν με όλη τους την προσοχή και ενέργεια στα 88 προαπαιτούμενα. Από τις συζητήσεις μου με τον Αλ. Τσίπρα και τον Ευ. Τσακαλώτο καταλαβαίνω ότι θα ολοκληρωθούν σύντομα και η ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου αυτή την εβδομάδα θα είναι ένα πολύ θετικό σημάδι τη στιγμή που προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Αν ολοκληρωθούν τα προαπαιτούμενα που είναι βασική προϋπόθεση, τότε μπορούμε να προχωρήσουμε και σε άλλα σημεία της συμφωνίας με πιο σημαντικό μια αξιόπιστη συμφωνία στα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Αν η Ελλάδα τηρήσει το δικό της μέρος της συμφωνίας, τότε όλοι οι εταίροι πρέπει να τηρήσουν το δικό τους. Η ελάφρυνση του χρέους πρέπει να περιέχει σημαντικά εμπροσθοβαρή μέτρα που οι αγορές θα κρίνουν ως αξιόπιστα. Αυτό είναι που αναμένουν οι αγορές. Οι τελευταίες εξελίξεις στις συζητήσεις με έχουν κάνει πιο αισιόδοξο ότι το Eurogroup θα καταλήξει σε μια καλή συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους. Το τελευταίο Euroworking Group έδειξε ότι όλοι βαδίζουν προς ομοφωνία».

Ζητούμενο η «σφιχτή εποπτεία»

Αναφερόμενος στο πλαίσιο εποπτείας που θα επιβληθεί από τους δανειστές μετά τον Αύγουστο του 2018, υποστήριξε ότι η «σφιχτή εποπτεία» είναι πιθανότερο ενδεχόμενο από την προληπτική πιστωτική γραμμή. Υπογράμμισε ότι θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως η Ελλάδα θα συνεχίσει τις «υπεύθυνες δημοσιονομικές πολιτικές» για τα επόμενα χρόνια.

«Έχω πει πολλές φορές ότι το τέλος του προγράμματος πρέπει να να σηματοδοτεί μια αισθητή διαφορά για την Ελλάδα, τη στιγμή της επιστροφής της κανονικότητας της χώρας. Αυτό που θέλω να δω είναι την Ελλάδα να γίνεται κανονικό μέλος της Ευρωζώνης. Η μεταμνημονιακή επιτήρηση δεν πρέπει να μοιάζει με τέταρτο πρόγραμμα. Την ίδια στιγμή πρέπει να διαβεβαιώσουμε τους επενδυτές και τους δανειστές ότι η Ελλάδα θα επιμείνει σε υπεύθυνες δημοσιονομικές πολιτικές και θα ακολουθήσει την εφαρμογή των μέτρων του προγράμματος. Γι’ αυτό και η ενισχυμένη εποπτεία είναι το πιο πιθανό εργαλείο. Θα προσφέρει μια πιο σφιχτή εποπτεία απ’ ό,τι οι κανονικές μεταμνημονιακές εποπτείες, αλλά ποιοτικά διαφορετική από αυτή που η Ελλάδα έζησε τα τελευταία 8 χρόνια ως χώρα σε μνημόνιο. Οπότε όχι τέταρτο πρόγραμμα αλλά ενισχυμένη εποπτεία και η Επιτροπή θα εξηγήσει πώς αυτή θα γίνει, θα είναι η πρώτη φορά που ενεργοποιείται κάτι τέτοιο».

Ερωτηθείς για τον λόγο που στην Ελλάδα θα πρέπει να ισχύσει διαφορετική γραμμή εποπτείας  σε σχέση με τις άλλες χώρες που βγήκαν από τα μνημόνια, υποστήριξε ότι το πρόβλημα χρέους της Ελλάδας είναι μεγαλύτερο και γι΄αυτό θα πρέπει να συνεχίσει στη γραμμή λιτότητας, μέχρι να πειστούν οι αγορές και οι δανειστές για την αξιοπιστία της.

«Η ελληνική κρίση έχει υπάρξει μέχρι στιγμής η μεγαλύτερη και μακρύτερη της Ευρωζώνης. Η Ελλάδα σήμερα δεν βρίσκεται στην κατάσταση ανάκαμψης που βρισκόταν η Ιρλανδία ή η Πορτογαλία, το πρόβλημα του χρέους είναι εδώ για να μείνει για πολύ, ακόμα και αν το αντιμετωπίσουμε με ισχυρά μέτρα ελάφρυνσης. Γι’ αυτό και η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική για πολύ καιρό ώστε οι αγορές, οι επενδυτές και οι δανειστές να είναι σίγουροι ότι αυτό θα γίνει. Γι’ αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρη η εφαρμογή των μέτρων του προγράμματος όχι μόνο φέτος, ούτε για τα επόμενα χρόνια αλλά μεσοπρόθεσμα, γι’ αυτό χρειαζόμαστε την ενισχυμένη εποπτεία».

Δεν τίθεται θέμα «πισωγυρίσματος»

Τέλος, ξεκαθάρισε ότι η σημερινή αλλά και οι επόμενες κυβερνήσεις δεν έχουν περιθώρια να αναιρέσουν τα μνημονιακά μέτρα που επιβάλουν οι δανειστές, καθώς θα κλονιστεί η εμπιστοσύνη των αγορών.

«Η κυβέρνηση νομίζω ότι έχει καταλάβει ότι είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας η ολοκλήρωση του προγράμματος και κλειδί σε αυτό ήταν η αξιοπιστία. Ολοι θέλουν την Ελλάδα εκτός προγράμματος και να αποκτάει πλήρη πρόσβαση στις αγορές, και ο κριτής τελικά θα είναι οι αγορές. Αν οι μεταρρυθμίσεις δεν είναι αξιόπιστες, τα προβλήματα θα προκύψουν από τις αγορές. Γι’ αυτό και υπάρχουν πολύ ισχυρά κίνητρα για να διατηρηθούν οι υπεύθυνες δημοσιονομικές πολιτικές κατά τη διάρκεια της ενισχυμένης εποπτείας με αυτή την κυβέρνηση, την επόμενη και τις επόμενες που θα ακολουθήσουν. Οπότε δεν πράττουμε για την επόμενη χρονιά ή τις επόμενες εκλογές, αλλά για το μέλλον της Ελλάδας μακροπρόθεσμα μέσα στην Ευρωζώνη».

Σενάριο για «μαξιλάρι» δισεκατομμυρίων αντί για ελάφρυνση χρέους 

Σύμφωνα με έγγραφα που βρίσκονται στη διάθεση της γερμανικής εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung, η γερμανική κυβέρνηση προτίθεται να καταθέσει πρόταση που θα προβλέπει ένα «μαξιλάρι» δισεκατομμυρίων αντί για μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Το Βερολίνο θεωρεί ότι η Αθήνα πρέπει να εξοπλιστεί με αυτό τον τρόπο για να μπορεί να εξυπηρετεί όλες τις δόσεις των δανείων προς τις χώρες της ευρωζώνης και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έως το 2022.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, που επικαλείται έγγραφα της γερμανικής εφημερίδας, το Βερολίνο εκτιμά ότι «εάν χρησιμοποιείται από το 2019 ένα τέτοιο μαξιλάρι (από την Αθήνα) για να εκπληρώνει τις οικονομικές υποχρεώσεις της, μπορούν να συντμηθούν οι προγραμματισμένες ελαφρύνσεις του χρέους». Ως επιχείρημα αναφέρεται ότι για κάθε 5 δισ. ευρώ που θα καταβάλλονται επιπλέον, θα μπορούσαν οι προβλεπόμενες ελαφρύνσεις -όπως επί παραδείγματι η παράταση αποπληρωμής των δανείων- να μειώνονται κατά δύο έτη.

Ωστόσο, από τις μέχρι τώρα πληροφορίες δεν ξεκαθαρίζεται το πώς θα προκύψει αυτό το «μαξιλάρι« ασφαλείας που επιθυμεί το Βερολίνο, από πού δηλαδή θα βρεθεί η δεξαμενή χρημάτων από την οποία η Ελλάδα θα αντλεί για να πληρώνει τα δάνεια.

Υπενθυμίζεται ότι δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν προ ημερών ανέφεραν ότι ο Μάριο Ντράγκι της ΕΚΤ ζήτησε από την καγκελάριο, είτε να υπάρξει πίεση στην Ελλάδα με σκοπό να δεχθεί την προληπτική πιστωτική γραμμή, είτε να αυξηθεί σημαντικά το «μαξιλάρι ασφαλείας» που έχουν αποφασίσει να δώσουν οι Ευρωπαίοι μετά το πρόγραμμα, από τα αδιάθετα υπόλοιπα του δανείου 86 δισ. ευρώ του ESM. Η Α. Μέρκελ φαινόταν να μην προκρίνει αυτή την λύση αντί της προληπτικής πιστωτικής γραμμής, καθώς θα έχει διάρκεια μόλις 12 μηνών, ενώ θα έπρεπε να περάσει και από τα εθνικά κοινοβούλια.