Σύμφωνα με τον Guardian, ο υπουργός Δικαιοσύνης παραιτήθηκε από τη θέση του το πρωί της Τρίτης, κάνοντας λόγο για χειραγώγηση των διαπραγματεύσεων για το Brexit από την πλευρά της κυβέρνησης, πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου από το κοινοβούλιο. Υπενθυμίζεται πως τις επόμενες ημέρες αναμένεται η έναρξη της μεγάλης συζήτησης στη Βουλή των Κοινοτήτων για το νομοσχέδιο για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.
 
Σύμφωνα με το Euronews, στη συνεδρίαση θα ψηφιστούν 15 κρίσιμες τροπολογίες που έχει εγκρίνει η Βουλή των Λόρδων, από την παραμονή σε «μία» τελωνειακή ένωση με την ΕΕ ή την παραμονή στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο έως την τροπολογία που θα επιβεβαιώνει ότι τον τελικό λόγο για το τι θα πράξει η χώρα σε περίπτωση απόρριψης της τελικής συμφωνίας θα έχουν οι βουλευτές.
 
Όπως μεταδίδεται, ο ίδιος δήλωσε πως είναι «πολύ λυπηρό» που αναγκάζεται να αποχωρήσει, αλλά πιστεύει πως η πολιτική της κυβέρνησης για το Brexit είναι επιζήμια για τη ζωή των ψηφοφόρων του. Σημειώνεται πως ο Φίλιπ Λι αποτέλεσε κατά το δημοψήφισμα έναν από τους υποστηρικτές της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
 
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η αποχώρησή του ενδέχεται να ανοίξει τον δρόμο και για νέες αποχωρήσεις, χωρίς ακόμη να έχει γίνει γνωστή κάποια άλλη παραίτηση. Παρόλα αυτά, υπάρχουν αρκετές αντιδράσεις ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου από το κοινοβούλιο.
 
Όπως ανέφερε ο ίδιος στο Twitter, πλέον υποστηρίζει την ουσιαστική τροποποίηση της συμφωνίας, ενώ προανήγγειλε πως θα στηρίξει ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την αναθεώρηση της απόφασης για το Brexit.
 
«Ο κύριος λόγος που έλαβα την απόφασή μου τώρα είναι η διαδικασία του Brexit και η επιθυμία της κυβέρνησης να περιορίσει τον ρόλο του κοινοβουλίου ως προς την συμβολή του στην τελική έκβαση με την ψηφοφορία που διεξάγεται σήμερα», εξηγεί σε γραπτή δήλωσή του ο απερχόμενος υπουργός Δικαιοσύνης.
 
Στη γραπτή δήλωσή του, ο Λι υποστήριξε πως «αν, στο μέλλον, είναι να κοιτάξω τα παιδιά μου στα μάτια και με ειλικρίνεια να πως έκανα το καλύτερο για εκείνα, δεν μπορώ, με όλη μου την καλή συνείδηση, να υποστηρίξω την έξοδο της χώρας μας από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Είμαι εξαιρετικά λυπημένος που έπρεπε να ανακοινώσω την παραίτησή μου ως υπουργός της κυβέρνησης της Μεγαλειοτάτης, έτσι ώστε να μπορώ να μιλήσω καλύτερα για τους ψηφοφόρους και τη χώρα μου για το πως δρομολογείται σήμερα το Brexit» ανέφερε.
 
Σημείωσε επίσης ότι θα ψηφίσει υπέρ της τροπολογίας του νομοσχεδίου του Brexit που ορίζει ότι σε περίπτωση που οι βουλευτές απορρίψουν την τελική συμφωνία με την ΕΕ, θα πρέπει να είναι εκείνοι που θα αποφασίσουν τι θα συμβεί μετά. Η κυβέρνηση έχει πει ότι απόρριψη της συμφωνίας θα σημάνει έξοδο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, ενώ οι περισσότεροι βουλευτές θα ήθελαν επαναδιαπραγμάτευση των όρων αποχώρησης.
 
Ακόμη, έθεσε ζήτημα νέου δημοψηφίσματος, σημειώνοντας πως  «όταν η κυβέρνηση θα μπορεί να παρουσιάσει ένα εφικτό και σαφώς ορισμένο μονοπάτι, ένα που θα έχει προκύψει από σωστή εξέταση, με πρόβλεψη των επιπτώσεων και βασισμένο στην πραγματικότητα και όχι σε ιδεοληψίες, θα πρέπει αυτή η πρόταση να πάει στο λαό για ακόμα μια φορά, να ζητηθεί η επιβεβαίωσή τους».