Στο σύνολό τους αναμένεται να ελέγξει τα περιουσιακά στοιχεία της συζύγου του Κυριάκου Μητσοτάκη η επιτροπή Πόθεν Έσχες, καθώς κατά την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Δευτέρας, η επιτροπή κατέληξε πως οι δηλώσεις για την διάρκεια της περιόδου που το ζευγάρι υποστήριζε πως βρίσκεται σε διάσταση υπήρξαν αντιφατικές.
 
Αποτέλεσμα, η Μαρέβα Μητσοτάκη καλείται να καταθέσει αναλυτικά στοιχεία για την περίοδο 2006-2014, αναφορικά με τα περιουσιακά στοιχεία που απέκτησε, τις εταιρείες που συμμετείχε και τις αλλαγές στην περιουσιακή της κατάσταση.
 
Ο έλεγχος θα διενεργηθεί από ορκωτό ελεγκτή της επιτροπής Πόθεν Έσχες. Σε περίπτωση που οι διευκρινήσεις κριθούν επαρκείς, η υπόθεση θα τεθεί στο αρχεία, διαφορετικά, η υπόθεση θα πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης.
 
Υπενθυμίζεται πως η υπόθεση ήρθε στο φως τον Φεβρουάριο του 2017, όταν δημοσίευμα της εφημερίδας Documento ήθελε τη Μ. Μητσοτάκη να «φαίνεται να αποκτά τεράστια περιουσία, αμέσως μόλις σταματά να κάνει δήλωση Πόθεν Έσχες», κατά την πενταετία 2006-2011. Όπως αναφερόταν τότε, ως προς το νομικό σκέλος της υπόθεσης, επισημαίνεται πως «σύμφωνα με το νόμο 2238/1994 δύο σύζυγοι σε διάσταση, μπορούν να υποβάλουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις, αν πάρουν σχετική άδεια από την εφορία». Την ίδια στιγμή, ωστόσο, υπογραμμίζεται πως «αυτή η πρόβλεψη όμως δεν υπάρχει για τη δήλωση Πόθεν Έσχες και είναι λογικό».
 
Το ρεπορτάζ ανέφερε τότε πως η σύζυγος του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας «από το 2006, δεν καταθέτει δήλωση Πόθεν Έσχες, όπως είναι υποχρεωμένη με βάση το νόμο», ενώ σημείωνε πως χρησιμοποιούσε ως «πρόσχημα την επί πέντε χρόνια διάσταση με τον αρχηγό της  ΝΔ», «αν και ο νόμος δεν έχει τέτοια πρόβλεψη», όπως επισημαίνεται.
 
Την ίδια περίοδο, η Μ. Μητσοτάκη εμφανίζεται να αναπτύσσει επιχειρηματική δράση με τον μετέπειτα στενό συνεργάτη του Αντ. Σαμαρά, Σταύρο Παπασταύρου, ο οποίος, τον Φεβρουάριο του 2016 κατέβαλε 3,3 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να αποφύγει τη δίωξη για φοροδιαφυγή, λόγω της εμπλοκής του με υπόθεση που αφορά τη λίστα Λαγκάρντ, ενώ εμπλέκεται και στην υπόθεση των PanamaPapers.