«Ο Πρόεδρος Τραμπ δεσμεύτηκε να παράσχει εγγυήσεις ασφαλείας στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας και ο Πρόεδρος Κιμ Γιονγκ Ουν επιβεβαίωσε τη σταθερή και ακλόνητη δέσμευσή του να ολοκληρώσει την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου» αναφέρει μεταξύ άλλων το κείμενο της συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, σε μια ιστορική εξέλιξη για την Β. Κορέα.
 
Η κοινή δήλωση που υπογράφηκε στο τέλος της ιστορικής συνόδου της Σιγκαπούρης έδωσε λίγες λεπτομέρειες για το περιεχόμενό της, ενώ λίγο αργότερα ο Ντ. Τραμπ έδωσε περαιτέρω πληροφορίες σε συνέντευξη τύπου.
 
Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο Ντ. Τραμπ δήλωσε πως οι ΗΠΑ δεν θα πραγματοποιούν πλέον στρατιωτικές ασκήσεις με τις δυνάμεις της Νότιας Κορέας, αναγνωρίζοντας πως τα «παιχνίδια πολέμου» προκαλούν την Πιονγκγιάνγκ. «Θα σταματήσουμε τα παιχνίδια πολέμου, που θα μας εξοικονομήσουν αρκετά χρήματα, εκτός ή μέχρι να δούμε πως η μελλοντική διαπραγμάτευση δεν οδεύει όπως πρέπει. Αλλά θα μας εξοικονομήσουν σημαντικά ποσά, επιπλέον είναι κάτι που έχει υπάρξει πολύ προκλητικό» ανέφερε κατά συνέντευξη τύπου.
 
Ο Ντ. Τραμπ δήλωσε πως αναμένει ότι η διαδικασία της αποπυρηνικοποίησης θα ξεκινήσει «πολύ, πολύ γρήγορα», ενώ σημείωσε πως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και οι αξιωματούχοι της Β. Κορέας θα διεξάγουν συνεχείς διαπραγματεύσεις «το συντομότερο δυνατόν». Ακόμη, συμπλήρωσε πως η Β. Κορέα αναλαμβάνει να καταστρέψει έναν σημαντικό σταθμό ελέγχου που χρησιμοποιείται για πυραύλους, αλλά διαμήνυσε πως οι διεθνείς κυρώσεις κατά της Πιονγκγιάνγκ παραμένουν προς το παρόν.
 

 
Διαβάστε αναλυτικά το κείμενο της συμφωνίας, όπως δημοσιεύτηκε μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας:
 

Κοινή δήλωση του προέδρου Ντόναλντ Τζ. Τραμπ των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και του προέδρου Κιμ Γιονγκ Ουν της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας στη Σύνοδο Κορυφής της Σιγκαπούρης
 
Ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και ο Πρόεδρος Κιμ Γιονγκ Ουν της Επιτροπής Κρατικών Υποθέσεων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας (ΛΔΚ) πραγματοποίησαν μια πρώτη ιστορική σύνοδο στη Σιγκαπούρη στις 12 Ιουνίου 2018.
 
Ο Πρόεδρος Τραμπ και ο Πρόεδρος Κιμ Γιονγκ Ουν διεξήγαγαν μια ολοκληρωμένη, εις βάθος και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τα ζητήματα που σχετίζονται με την καθιέρωση νέων σχέσεων ΗΠΑ-ΛΔΚ και την οικοδόμηση ενός μόνιμου και ισχυρού καθεστώτος ειρήνης στην κορεατική χερσόνησο. Ο Πρόεδρος Τραμπ δεσμεύτηκε να παράσχει εγγυήσεις ασφαλείας στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας και ο Πρόεδρος Κιμ Γιονγκ Ουν επιβεβαίωσε τη σταθερή και ακλόνητη δέσμευσή του να ολοκληρώσει την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.
 
Πεπεισμένοι ότι η καθιέρωση νέων σχέσεων ΗΠΑ-ΛΔΚ θα συμβάλει στην ειρήνη και την ευημερία της Κορεατικής Χερσονήσου και του κόσμου και αναγνωρίζοντας ότι η οικοδόμηση αμοιβαίας εμπιστοσύνης μπορεί να προωθήσει την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου, ο Προέδρος Τραμπ και ο Προέδρος Κιμ Γιονγκ Ουν δηλώνουν τα ακόλουθα:
 

  1. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΛΔΚ δεσμεύονται να καθιερώσουν νέες σχέσεις ΗΠΑ-ΛΔΚ σύμφωνα με την επιθυμία των λαών των δύο χωρών για ειρήνη και ευημερία.
  2. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΛΔΚ θα ενώσουν τις προσπάθειές τους για την οικοδόμηση ενός μακρόχρονου και σταθερού ειρηνευτικού καθεστώτος στην κορεατική χερσόνησο.
  3. Επαναβεβαιώνοντας τη Διακήρυξη Panmunjom της 27ης Απριλίου 2018, η ΛΔΚ δεσμεύεται να εργαστεί για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.
  4. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας δεσμεύονται να αποκαταστήσουν το POW / MIA [σ.σ. αναφορικά με τις τύχες των στρατιωτών των Ηνωμένων Πολιτειών που αναφέρθηκαν ως αγνοούμενοι στη δράση (MIA) κατά τη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ], συμπεριλαμβανομένου του άμεσου επαναπατρισμού εκείνων που έχουν ήδη εντοπιστεί.

 
Έχοντας αναγνωρίσει ότι η σύνοδος κορυφής ΗΠΑ-ΔΚΚΚ, η πρώτη στην ιστορία, ήταν ένα γεγονός μεγάλης σημασίας για την υπερνίκηση δεκαετιών εντάσεων και εχθροπραξιών μεταξύ των δύο χωρών και για το άνοιγμα ενός νέου μέλλοντος, ο Πρόεδρος Τραμπ και ο Πρόεδρος Κιμ Γιονγκ Ουν θα εφαρμόσουν πλήρως και με ταχύτητα τις διατάξεις αυτής της κοινής δήλωσης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας δεσμεύονται να διεξάγουν, το συντομότερο δυνατόν, τις επακόλουθες διαπραγματεύσεις, με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, και έναν αρμόδιο ανώτερο υπάλληλο της ΛΔΚ για την υλοποίηση των αποτελεσμάτων της διάσκεψης Κορυφής ΗΠΑ -ΔΚΚΚ.
 
Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τζ. Τραμπ των Ηνωμένων Πολιτειών και ο Πρόεδρος Κιμ Γιονγκ Ουν της Επιτροπής Κρατικών Υποθέσεων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας έχουν δεσμευτεί να συνεργαστούν για την ανάπτυξη νέων σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και ΛΔΚ και για την προώθηση της ειρήνης, της ευημερίας και της ασφάλειας της Κορεατικής Χερσονήσου και του κόσμου.

 
Παρακολουθήστε τη συνέντευξη τύπου του Ντ. Τραμπ μετά τη συνάντηση:
 

Συμβολισμοί και ασάφεια

 
Η συμφωνία και οι πρώτες δηλώσεις έτυχαν θετικής υποδοχής από τους υπόλοιπους διεθνείς παράγοντες, οι οποιοι ωστόσο φρόντισαν να χαμηλώσουν τον πήχη των προσδοκιών.
 
Η Κίνα, τρίτο μέρος της εκεχειρίας, δήλωσε πως ελπίζει πως η Β. Κορέα και οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να επιτύχουν μια βασική συναίνεση για την αποπυρηνικοποίηση. 
 
«Ταυτόχρονα, πρέπει να υπάρξει ένας μηχανισμός ειρήνης για τη χερσόνησο για την επίλυση των εύλογων προβλημάτων ασφάλειας της Β. Κορέας» δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος της Κίνας, Γουανγκ Γι.
 
Από την πλευρά της Ρωσίας, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως αξιολογεί θετικά τη σύνοδο κορυφής, όμως «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες». 
 
Για αρκετούς αναλυτές, όπως μεταφέρει το Reuters, η συμφωνία παραμένει συμβολική, αφού κρίνεται πως «κάποια πράγματα συμφωνήθηκαν αλλά δεν αντικατοπτρίζονται στη συμφωνία. 
 
«Δεν είναι σαφές εάν οι περαιτέρω διαπραγματεύσεις θα οδηγήσουν στον τελικό στόχο της αποπυρηνικοποίησης» δήλωσε ο Άντονι Ρουτζιέρο, ανώτερος σύμβουλος του Ιδρύματος για την Προάσπιση των Δημοκρατιών, ένα think tank της Ουάσιγκτον. «Αυτό μοιάζει με μια αναδιατύπωση του σημείου στο οποίο έμειναν οι διαπραγματεύσεις πριν από 10 χρόνια, όχι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός» συμπλήρωσε.