«Δεν είναι σοβαρό και υπεύθυνο το θέμα του ονόματος, που είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα για τους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των επιβαλλόμενων τεχνικών προδιαγραφών, να λυθεί με ένα τηλεφώνημα και με μία προσωπική συμφωνία μεταξύ των δύο πρωθυπουργών» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Γκ. Ιβάνοφ.
 
Συγκεκριμένα, το γραφείο του Προέδρου της ΠΓΔΜ χαρακτηρίζει τις χτεσινές δηλώσεις του Ζ. Ζάεφ πως μία πιθανή απόρριψη της συμφωνίας με την Ελλάδα θα έθετε σε κίνδυνο την προοπτική της ΠΓΔΜ να ενταχθεί σε ΕΕ και ΝΑΤΟ και θα αύξανε τους εσωτερικούς κινδύνους, ως μια «μία απέλπιδα προσπάθεια να χειραγωγηθεί το κοινό και να παραπλανηθούν οι πολίτες εν όψει ενός αναμενόμενου δημοψηφίσματος».
 
Στην έκκληση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ να στηριχθεί μία πιθανή συμφωνία από όλους τους πολιτικούς θεσμούς της χώρας, ο Γκ. Ιβάνοφ διαμηνύει ότι χρειάζεται μία ευρεία εθνική συναίνεση «που δε θα παραβιάζει την αξιοπρέπεια των πολιτών».
 
«Η διατήρηση του συνταγματικού ονόματος, και η εξεύρεση λύσης που δεν θα προκαλέσει αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας δεν στρέφονται κατά της ένταξης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ» αναφέρει η ανακοίνωση.

 

Με μετανάστευση και δημοψήφισμα η απάντηση Ζάεφ
 

Στη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος επέμεινε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, ενώ αναφέρθηκε και στη ,μετανάστευση των νέων της χώρας λόγω της οικονομικής ασφυξίας.
 
«Εμείς οι πολιτικοί πρέπει να υπηρετούμε τους πολίτες και πρέπει να οικοδομούμε συνεργασίες, να ωθούμε προς τα εμπρός τη “Μακεδονία” σε όλες τις προοπτικές της. Σε μία τέτοια περίπτωση πιστεύω ότι θα έχουμε συσκέψεις και εκεί μπορούμε να εξετάσουμε όλα τα επιχειρήματα. Όλοι πρέπει να ενεργούν σύμφωνα με τις αρμοδιότητές τους και να μην ξεχνάμε ότι οι πολίτες είναι αυτοί που μας έχουν τοποθετήσει στις θέσεις μας» δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΙΑ ο Ζ. Ζάεφ.
 
«Αυτοί μας τοποθετούν, αυτοί μας αλλάζουν και, επομένως, για ένα τόσο σημαντικό θέμα αποφασίσαμε πως είναι απαραίτητη η διεξαγωγή δημοψηφίσματος» πρόσθεσε.
 
Ως επέκταση αυτού, αναφερόμενος στο ζήτημα της μετανάστευσης των νέων είπε ότι «όλες οι απογοητεύσεις που είδαμε, η μετανάστευση των νέων ανθρώπων που είδαμε, αυτά είναι τα δεδομένα στην “Μακεδονία” και για αυτά μιλά όλη η περίοδος που διανύσαμε μαζί από την ανεξαρτησία της χώρας μέχρι σήμερα. Ξέρουμε ποιες είναι οι προοπτικές αν λυθεί το ζήτημα, ξέρουμε ότι θα γίνουμε αμέσως μέλος του ΝΑΤΟ, ξέρουμε ότι θα ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Όλα αυτά είναι μπροστά μας, σε μας επαφίεται να αποφασίσουμε».
 
Εντός της ημέρα αναμένεται και δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ με τον Α. Τσίπρα, με πληροφορίες να κάνουν έντονα λόγο για συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.
 
Η χτεσινή επικοινωνία Τσίπρα – Ζάεφ, παρά το γεγονός ότι δε δημοσιεύτηκαν αρκετές πληροφορίες ως προς το περιεχόμενο της, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές εξελίχθηκε σε θετικό κλίμα.