Για χρήση των πυραύλων μίλησε ο Τ. Ερντογάν λέγοντας μάλιστα ότι «δε θα  αγοράσουμε τους S-400 για να τους βάλουμε σε μια αποθήκη» ενώ δήλωσε ότι «έχουμε κουραστεί με αυτά» αναφερόμενος στις αποφάσεις του Κογκρέσου.
 
«Δεν θα αγοράσουμε τους S-400 για να τους βάλουμε σε μια αποθήκη. Θα τους χρησιμοποιήσουμε εάν παραστεί ανάγκη. Πρόκειται για ένα αμυντικό σύστημα. Τι να το κάνουμε αν δεν το χρησιμοποιήσουμε; Να εξαρτώμεθα και πάλι από τις ΗΠΑ; Εδώ και χρόνια τους το ζητάμε και η απάντηση είναι πάντα ότι δεν το επιτρέπει το Κογκρέσο. Έχουμε κουραστεί με αυτά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου σε τέσσερα τηλεοπτικά κανάλια.
 
Επίσης ο ίδιος αναφέρθηκε σε πολύ «δελεαστική» προσφορά με τη Ρωσία. «Είπαν ότι δέχονται ακόμη και να συμμετάσχουν σε συμπαραγωγή» είπε ο Τ. Ερντογάν. «Και όσον αφορά στα δάνεια, μας προσέφεραν επίσης αρκετά καλούς όρους. Αυτή τη στιγμή η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη», συμπλήρωσε.
 
Σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις Τούρκου αξιωματούχου, τα πρώτα τμήματα των συγκεκριμένων αντιβαλλιστικών πυραύλων πρόκειται να παραδοθούν στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2019.
 
Η αγορά των S – 400 της Τουρκίας από τη Ρωσία έχει παγώσει τις σχέσεις της Ουάσινγκτον με την Άγκυρα, με τις ΗΠΑ να ασκούν μονίμως πιέσεις στην Τουρκία. Ως αντίποινα, οι ΗΠΑ έχουν βάλει στον πάγο την πώληση των μαχητικών αεροσκαφών F-35.
 
Στις αρχές Μαΐου είχε κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ νομοσχέδιο που ζητούσε να μην υπάρξει πώληση των αεροσκαφών F-35, μέχρι η Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων να παρουσιάσει αναλυτική έκθεση για τη σχέση της Ουάσινγκτον με την Τουρκία. Οι συζητήσεις για την προμήθεια πολεμικού εξοπλισμού προς την Τουρκία έχουν παγώσει από τότε.  
 
Η κίνηση αυτή λαμβάνεται ως απάντηση των ΗΠΑ στην αγορά ρωσικών αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 από την Τουρκία. Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει πως τα S-400 δεν πληρούν τις προδιαγραφές που έχει θέσει το ΝΑΤΟ για τα αμυντικά οπλικά συστήματα.
 
Πρόσφατα η Τουρκία είχε ανακοινώσει ότι θα παγώσει την αγορά η οποία αναμενόταν να πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο του 2019, αλλά αναβλήθηκε για τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, ωστόσο Τούρκοι αξιωματούχοι κάνουν λόγο για νέα ημερομηνία, νωρίτερα.